Workshops

Het tweede deel van het programma bestaat uit twee workshoprondes die aansluiten bij het thema 'Duurzaamheid' van deze onderwijsmiddag en onderstaand worden beschreven.

Dr. Lisa Marie Smale, post doc onderzoeker Duurzaam geneesmiddelengebruik, Erasmus MC, en dr. Floor van Rosse, Universitair Hoofddocent Apotheek, Erasmus MC 

De zorg heeft een grote milieu-impact, waarvan een aanzienlijk deel wordt veroorzaakt door geneesmiddelen (RIVM, 2022). Geneesmiddelen dragen bij aan allerlei milieuproblemen, zoals klimaatverandering, vervuiling van oppervlaktewater en de generatie van afval. Voorschrijvers zijn zich helaas nog niet altijd bewust van deze relatief onbekende ‘bijwerkingen’ van geneesmiddelen, en/of missen handvatten om duurzamer voor te schrijven. In deze workshop werkt u in 7 stappen toe naar een verduurzaming van geneesmiddelgebruik in uw eigen setting. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een behoorlijk deel (~40%) van de zorggebruikers openstaat voor een milieuvriendelijker geneesmiddel, zelfs als deze iets minder effectief is (Nivel, 2022). Daarom is het hoog tijd dat voorschrijvers mee aan de slag te gaan! 

 

Door Egid van Bree, bestuurslid de Groene Zorg Alliantie, en Laura Warmerdam, secretaris de Groene Zorg Alliantie  

Tijdens deze workshop maken de deelnemers kennis met de Groene Zorg Alliantie. Deze alliantie  ondersteunt de zorgsector in de transitie naar duurzaamheid en vormt een idealistische groene zorgstem binnen de maatschappij. Dit gebeurt  door kruisbestuiving tussen groene zorgprofessionals te faciliteren, groene zorgprofessionals te verbinden aan ondersteunende organisaties en systeemverandering aan te jagen en te monitoren. Tijdens de workshop worden de deelnemers uitgedaagd om na te denken over hun eigen rol in het verduurzamen van de zorg, zowel in de eigen zorginstelling als daarbuiten.  

door Juliette Mattijsen MD, Coördinator planetary health onderwijs, Erasmus MC, dr. Ed van Beeck, universitair Hoofddocent Maatschappelijke Gezondheidszorg, Erasmus MC 

Hoe kan het zijn dat leefomgeving en klimaatverandering zoveel impact hebben op de gezondheid van mensen en dat we er bijna niks over leren in de hele opleiding?’ Met die vraag kwamen studenten naar  de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC. Samen met deze studenten en ondersteund door de directie van de opleiding geneeskunde  werd vervolgens gestart om planetay health onderwijs (zowel voor alle studenten als in de vorm van een minor) in de al lopende en in de nieuwe opleiding te implementeren.  Tijdens de workshop wordt de stand van zaken rond planetary health onderwijs in het Erasmus MC toegelicht , worden materialen en voorbeelden getoond  van wat er inmiddels is ontwikkeld en gaan we met de deelnemers in discussie over de stappen die nog moeten worden gezet en hoe zij daar zelf aan kunnen bijdragen.  

Door Arte Groenewegen, planetary Health Impulse Team, UMCU, dr. Florijn Dekkers, scientific coordinator circular safe hospital, UMCU 

Het UMC Utrecht heeft een unieke aanpak ontwikkeld voor het integreren van planetary health in het onderwijs. In deze workshop worden strategieën, uitdagingen en concrete successen gedeeld om je te inspireren en te helpen bij implementatie binnen jouw context. Hoe kijk je naar de wereld wanneer je een Planetary Health bril opzet? Hoe versnel je transities binnen een groot instuut als een UMC? Hoe neem je mensen mee in het vergroenen van de zorg? Arte Groenewegen en Florijn Dekkers nemen jullie mee in deze vraagstukken. 

Door Planetary Health onderwijsteam Erasmus MC

De klimaatcrisis heeft grote gevolgen voor de gezondheid wereldwijd en versterkt bestaande ongelijkheden. Denk aan hittesterfte, long- en hartziekten, verspreiding van infectieziekten en afgenomen voedselzekerheid. In deze interactieve workshop ontdek je hoe milieuvervuiling, biodiversiteitsverlies en klimaatverandering samenhangen, en hoe ze de gezondheid beïnvloeden. 

Met behulp van het Klimaatspel bespreken we co-benefits van klimaatactie, zoals betere gezondheid, en verkennen we hoe zorgprofessionals een rol kunnen spelen in verduurzaming van de zorg en het publieke klimaatdebat. Laat je inspireren door inzichten uit wetenschappelijke rapporten, zoals het ‘2022 Lancet Countdown Report’. Samen bouwen we aan een duurzame en gezonde toekomst. 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen