De rechter bepaalde op 26 mei 2021 dat oliemaatschappij Shell haar co2-uitstoot snel terug moet brengen. Die uitspraak staat niet op zichzelf en is een voorbode van wat veel bedrijven te wachten staat, volgens Martin Hoogendoorn van het executive program Actualiteiten voor Finance Professionals van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. “Van het beperken tot co2-emissies tot veiligheid voor personeel: steeds vaker worden bedrijven verplicht verslag te doen van dit soort duurzaamheidsonderwerpen.”
Naast financiële informatie wordt er in de verslaglegging steeds meer belang gehecht aan niet-financiële informatie. Duurzaamheidsverslaggeving, noemt Hoogendoorn dat. “Dat is in het vakgebied van accountants en controllers een interessante ontwikkeling”, zegt hij. “Onlangs is een Europese richtlijn uitgegeven die bedrijven verplicht om in hun bestuursverslag informatie op te nemen over duurzaamheid. Maar ook wereldwijd wordt door oprichting van een International Sustainability Standards Board (ISSB) - naast de bestaande International Accounting Standards Board (IASB) - sustainability reporting steeds belangrijker.”
Planet en people
Duurzaamheid gaat in dit geval over zowel ‘planet’ als ‘people’. Dus over de impact op het milieu, co2-emissies en afval, maar ook over het sociale aspect van omgang met personeel, veiligheid en het bieden van voldoende uitdaging ter voorkoming van burn-outs. “Je ziet deze ontwikkeling al langer, maar de laatste maanden verschuift het delen van duurzaamheidsinformatie van iets vrijwilligs naar een verplichting”, aldus Hoogendoorn.
Door deze verplichte verslaglegging kan iedereen lezen of een bedrijf bepaalde ambities op het gebied van duurzaamheid daadwerkelijk behaald. “In het geval van Shell zal de buitenwereld belangstellend meekijken hoe ze hun co2-reductie voor elkaar krijgen”, zegt Hoogendoorn. “Informatieverschaffing is zo niet alleen een weergave van wat er is gebeurd, maar heeft directe gevolgen voor het beleid van een bedrijf. Als je zegt dat je het belangrijk vindt emissies te verminderen, dan moet je dat blijven doen, omdat iedereen kan zien of je die belofte nakomt. Of als volgens jouw bestuursverslag veiligheid van werknemers boven alles gaat, dan zul je daarin moeten investeren.”
Recente ontwikkelingen
Tijdens de masterclass Actualiteiten voor Finance Professionals worden registeraccountants, registercontrollers en andere ervaren finance deskundigen bijgepraat over de meest recente ontwikkelingen op dit gebied. Het programma bestaat uit vier modules: externe verslaggeving, accountantscontrole, digitale ontwikkeling en fiscaliteit. De modules zijn ook afzonderlijk van elkaar te volgen.
- Meer informatie
Lees meer over de masterclass Actualiteiten voor Finance Professionals.
- Gerelateerde content