Heeft geld waarde? | Masterclass

15 en 16 mei 2025
Heeft geld waarde? | Masterclass

Kan je de waarde van geluk en tevredenheid uitdrukken in geld? Of van vriendschap en gezondheid? Wat is prijs en wat is waarde? In een wereld waarin economie, duurzaamheid en ethiek steeds meer met elkaar botsen, is het tijd om fundamentele vragen te stellen. Hoe kunnen we bouwen aan een toekomst waarin niet alleen financiële groei telt, maar waarin we ook rekening houden met de verborgen impact van ons handelen? Hoe verbinden we economie met duurzaamheid en morele verantwoordelijkheid? 

Deze 2-daagse masterclass brengt vier inspirerende sprekers samen die ieder vanuit hun eigen expertise laten zien hoe we anders kunnen denken, werken en handelen voor een betere wereld. Je hoort de visie van nationale leiders in de transitie naar de nieuwe economie en gaat met hen in gesprek. Over de uitdagingen in het huidige systeem en de krachtige voorbeelden van mensen en organisaties die al voorlevers zijn van een nieuwe economie.

Samen verkennen we hoe we economie, duurzaamheid en ethiek kunnen verbinden om niet alleen problemen op te lossen, maar ook een wereld te creëren waarin waarde en welzijn écht centraal staan. Je wordt geïnspireerd en uitgedaagd om samen met gelijkgestemden stapjes te zetten richting een samenleving waarin natuur en liefhebben centraal mogen staan. Naar een economie waarin al het leven kan floreren binnen sociaal eerlijke en ecologisch veilige grenzen.

Laat je inspireren, reflecteer op jouw eigen keuzes, ontdek nieuwe mogelijkheden en maak impact – voor jezelf, jouw omgeving en de wereld. Schrijf je nu in voor de 2-daagse Masterclass op 15 & 16 mei.

Marianne Thieme

Van alles de waarde – Marianne Thieme

In een wereld die steeds indringender met zijn neus op de beperkingen van het economische nuttigheidsdenken wordt gedrukt, neemt Marianne Thieme ons mee in wat zich niet laat meten, maar des te meer van waarde is. Met haar ervaring als krachtige leider van de Partij voor de Dieren, inspirerende politica en auteur van verschillende boeken over ethiek, dierenrechten en duurzaamheid leert ze je hoe je met een doortastende aanpak meer van betekenis kunt zijn in jouw organisatie. 

Dr. Mathijs Bouman

Economen redden de wereld – Dr. Mathijs Bouman

Mathijs Bouman, bekend als vaste commentator bij televisieprogramma’s zoals Nieuwsuur en schrijver voor publicaties als het Financieele Dagblad, onthult deze dag het geheim over hoe marktwerking kan bijdragen aan oplossingen die de wereld momenteel hard nodig heeft.

Babette Porcelijn

De verborgen impact - Babette Porcelijn

Hoe creëren we een veilige, fijne wereld, zonder verborgen impact? Dit is de vraag waar Babette Porcelijn nieuwsgierig onderzoek naar deed. Ze neemt je mee in haar ontdekking van de ingrediënten voor het hoogst haalbare scenario voor de wereld. Met eco-positieve productie zonder verborgen impact en gelijke kansen op welzijn voor iedereen. 

Arend Voogt

Het moreel kompas op het scherpst van de snede – Arend Voogt

Op het moment dat het er écht op aankomt, wie ben je dan? Dit is de kernvraag waar Arend Voogt zich in zijn werk bij de Politie dagelijks mee bezig houdt. Arend legt uit hoe het morele kompas niet alleen richting geeft in uitdagende momenten, maar ook bepalend is voor hoe we onszelf en onze rol in de wereld zien. Met zijn verhalen en inzichten inspireert en motiveert hij om stil te staan bij je eigen kernwaarden. Hoe streef je deze na en hoe breng je deze in de praktijk?

 

De belangrijkse informatie van deze Masterclass op een rij

  • Het programma bestaat uit 2 dagen, op 15 en 16 mei 2025, inclusief overnachting. De eerste dag sluiten we af met een inspirerende kampvuursessie.
  • Er is voldoende ruimte voor reflectie, inspiratie en netwerken.
  • De kosten voor deze 2-daagse zijn € 2350,-. Voor dit bedrag krijg je onder meer een unieke locatie met boeiende sprekers, een heerlijk diner en overnachting.
  • Tevens ontvang je voor deelname aan dit programma 6 FFP PE- punten voor Praktijktoepassing (PT) en 6 FFP PE- punten voor Actualiteiten & Verdiepingsprogramma’s (A&V).
  • Na afloop van het programma ontvang je een certificaat van deelname.

Economen redden de wereld – Dr. Mathijs Bouman

Mathijs Bouman is een bekende Nederlandse econoom, journalist en columnist. Na zijn promotie in 1998 werkte hij als onderzoeker en docent aan de UvA, de VU en de Universiteit Leiden. Daarna ging hij de journalistiek in en schreef hij verschillende boeken. Met zijn heldere en toegankelijke stijl weet hij complexe economische thema’s voor een breed publiek begrijpelijk te maken. Als vaste commentator bij televisieprogramma’s zoals Nieuwsuur en schrijver voor publicaties als het Financieele Dagblad, legt Bouman vaak de nadruk op de kracht van innovatie, marktwerking en slim beleid om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.

In zijn analyses benadrukt hij dat economie niet alleen draait om cijfers, maar om het verbeteren van het leven van mensen. Mathijs Bouman duikt tijdens deze sessie in de geschiedenis van hoe economen menselijk gedrag bestuderen dat schadelijk kan zijn voor anderen. Hij laat zien hoe markten en prikkels niet alleen problemen veroorzaken, maar ook kunnen bijdragen aan oplossingen. Het krachtige middel van marktmechanismen – zoals beprijzen van negatieve effecten en belonen van duurzame keuzes – kan worden ingezet om de wereld een andere, positieve richting op te sturen. Of het nu gaat om klimaatverandering, ongelijkheid of de uitdagingen van globalisering, Bouman stelt dat economen een sleutelrol spelen in het vinden van oplossingen. Met zijn motto “Economie is overal” herinnert hij ons eraan dat goede economische inzichten niet alleen groei, maar ook duurzame vooruitgang kunnen stimuleren.

Economen, zo stelt Bouman, hebben de tools om de wereld te redden—mits we durven luisteren en hun adviezen in de praktijk brengen. Kortom, wat kan jij - met je bedrijf- doen om dit onderwerp op de kaart te zetten? De vraag is niet óf we deze transitie maken, maar hoe snel. Dankzij economen als Mathijs Bouman leren we dat slimme marktmechanismen ons kunnen helpen om gedrag in lijn te brengen met een duurzamere toekomst – en dat we er allemaal deel van kunnen uitmaken.

Het moreel kompas op het scherpst van de snede – Arend Voogt

Op het moment dat het er écht op aankomt, wie ben je dan? Dit is de kernvraag waar Arend Voogt zich in zijn werk bij de Politie en als coach dagelijks mee bezig houdt.

Arend Voogt is een inspirerende spreker en expert op het gebied van mentale weerbaarheid en veerkracht. Met zijn jarenlange ervaring bij de Politie als onderdeel van Team Parate Eenheid - waar hij vaak beslissingen moest nemen in complexe en stressvolle situaties - weet hij als geen ander hoe belangrijk het is om trouw te blijven aan je waarden, juist wanneer de druk het grootst is. 

Tijdens zijn TedX-talk deelde Arend krachtige inzichten en persoonlijke verhalen over hoe je mentaal sterk blijft in tijden van stress en verandering. Zijn missie is om anderen te helpen hun innerlijke kracht te ontdekken en te ontwikkelen, zowel in het professionele leven als daarbuiten.

Arend legt uit hoe het morele kompas niet alleen richting geeft in uitdagende momenten, maar ook bepalend is voor hoe we onszelf en onze rol in de wereld zien. Met zijn verhalen en inzichten inspireert en motiveert hij om stil te staan bij je eigen kernwaarden. Hoe streef je deze na en hoe breng je deze in de praktijk? Hiermee gaan we deze middag en avond ook aan de slag.

Marianne Thieme is medeoprichter van de Partij voor de Dieren, de eerste politieke partij ter wereld die de planeet en ál haar bewoners – mens en dier – centraal stelt. Zeventien jaar lang was ze de politieke leider van deze succesvolle nieuwe stroming, gedreven door idealen. Nu helpt ze organisaties bij de noodzakelijke transitie naar een betere wereld voor mens, dier en planeet.

Deze ochtend neemt Marianne ons mee in een nieuwe manier van denken. Hoe creëer je meerwaarde in je organisatie? Produceren we nog wel de juiste diensten? Hoe vertaal je je waarden naar impact en inspiratie? En wat betekent dit voor samenwerkingen, management en duurzame relaties?

Ze neemt je mee in de diepere vragen achter ons economisch systeem. Waarom zijn we zo gericht op groei en optimalisering ten koste van mens, dier en natuur? Hoe zijn we in een betekeniscrisis beland? Wat is echte rijkdom?

Gebaseerd op feiten, passie en praktijkvoorbeelden deelt ze haar inzichten over eco-centraal denken en het belang van vasthouden aan idealen. In een wereld die steeds indringender met zijn neus op de beperkingen van het economische nuttigheidsdenken wordt gedrukt, neemt Marianne ons mee in wat zich niet laat meten, maar des te meer van waarde is.

De verborgen impact - Babette Porcelijn

Babette Porcelijn is schrijver, ontwerper, en veelgevraagd spreker. Ze is oprichter van de ANBI-stichting Think Big Act Now en ontwikkelde tools waar ze jaarlijks duizenden mensen mee inspireert. Naast haar bekende boek De Verborgen Impact schreef ze ook de boeken Het happy 2050 scenario en het praktische EcoPositief in vijf stappen. Haar werk inspireert mensen en organisaties om bij te dragen aan een duurzame, rechtvaardige en gelukkige wereld.

Als onderzoeker verdiept Babette zich in de factoren die écht invloed hebben op geluk en welzijn. Ze legt de fundamenten voor een fijne toekomst bloot en laat zien hoe deze samenhangen. Zo ontstaat een helder overzicht van wat nodig is om aan een duurzame en gelukkige toekomst te bouwen.

Babette Porcelijn neemt ons deze sessie mee in haar onderzoek dat leidde tot het Happy 2050 Scenario: een compleet plan van aanpak voor een veilige planeet, een geïnspireerde samenleving, integer beleid, eco-positieve productie zonder verborgen impact, een gezonde economie en gelijke kansen op welzijn voor iedereen. Ze geeft inzicht in de impact van onze levensstijl op de planeet. Deze impact vindt grotendeels plaats buiten ons zicht en is vaak groter dan we denken. Haar concept van de verborgen impact geeft verrassende inzichten en biedt praktische handvatten voor iedereen die positieve verandering wil brengen. We gaan met haar in gesprek over hoe we een veilige, stabiele wereld creëren waarin we elkaar een welgemeend happy 2050 kunnen wensen.

Deze tweedaagse Masterclass wordt georganiseerd door het Executive Program ‘De Betekenis van Rijkdom’ van de Erasmus Universiteit, onder leiding van Programmadirecteur Natasja Naron. Lees meer over haar ideaal in dit interview dat recentelijk verscheen in de Volkskrant.

Voor deelname aan de Tweedaagse Masterclass 'Heeft geld waarde?' ontvang je 6 CFP PE-punten voor Praktijktoepassing en 6 CFP PE-punten voor Actualiteiten & Verdiepingsprogramma’s.

Linda Nalis

Program Coordinator

E-mailadres
esaa-bvr@ese.eur.nl
Telefoon
010 - 408 80 46
Adres
Burgemeester Oudlaan 50 | Van der Goot Building - Afdeling M5 3062 PA Rotterdam

Meer lezen over Rijkdom? Check onderstaande blogs!

De kunst van het geven

Executive Program De Betekenis van Rijkdom neemt je mee in de kunst van het geven!

Wat economen van theologen kunnen leren over rijkdom

Potje met muntgeld waar een plantje uit groeit

Verhelderen of beïnvloeden?

In Executive Program De Betekenis van Rijkdom nemen we je mee in de verschillen tussen verhelderen en beïnvloeden

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen