Om je studiegenoten, je docenten en de Erasmus Universiteit Rotterdam te leren kennen, begin je jouw studietijd met introductieactiviteiten. Op deze pagina vertellen we meer over deze activiteiten. Verder vind je op deze pagina meer over de specialisatiemogelijkheden in jaar 2 en 3.
Introductieactiviteiten
Wat is een betere manier om je medestudenten en de Erasmus Universiteit Rotterdam te leren kennen dan tijdens de introductieactiviteiten georganiseerd door de afdeling Geschiedenis? We bieden meerdere activiteiten aan.
Het eerste officiële welkom staat in het teken van algemene informatie over je opleiding. Denk aan: wat kan je verwachten, hoe zit het jaar eruit, bij wie moet je zijn voor vragen, etc.
Elke eerstejaars student krijgt een mentor die sociale ‘meetups’ verzorgt tijdens de introductieweek. Deze activiteiten zijn een uitgelezen kans om je studiegenoten te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.
Tijdens de introductie voor de bacheloropleidingen kan de jaarlijkse bootcamp niet ontbreken. Lees hier meer.
Tijdens je studie ga je werken met verschillende onlinesystemen en software, zoals bijvoorbeeld Osiris, Canvas en Outlook. Tijdens deze introductie maak je kennis met deze systemen.
Personaliseer je bachelor
In jaar 2 en 3 is er volop ruimte om je bachelor te personaliseren. Hieronder lees je meer over de verschillende mogelijkheden.
In jaar 2 kies je een van de vier focus areas: Economic History, International Relations, Social History of Cultural History. De focus area bepaalt de richting waarin je gaat afstuderen en bestaat uit een aantal hoofdvakken, methodische vakken en keuzevakken.
In jaar 3 van de bachelor kun je ervoor kiezen om een minor te doen. Binnen een minor volg je een aantal vakken buiten je eigen vakgebied: de ideale kans om je horizon te verbreden, binnen of buiten de faculteit.
Wanneer je voor een minor kiest dan ga je stagelopen. Hiermee doe je praktijkervaring op en breid je je netwerk uit. Misschien leer je zo wel je toekomstige werkgever kennen!
Je kunt bijvoorbeeld stagelopen bij musea, archieven en culturele instellingen. Wie weet duik jij wel het archief in van de Gemeente Rotterdam, help je het Maritiem Museum met haar nieuwste tentoonstelling of organiseer je een conferentie voor het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocide studies.
Als jij jezelf na je bachelor Geschiedenis wel voor de klas ziet staan, dan biedt de Educatieve minor Geschiedenis je de kans! Tijdens deze minor maak je kennis met de theorie en de praktijk van het leraarschap. Je volgt vakken over didactiek en pedagogiek en brengt je kennis in de praktijk tijdens een stage in het onderwijs. Na deze minor ben je in het bezit van een tweedegraadsbevoegdheid voor docent Geschiedenis in het voortgezet onderwijs. Hiermee kun je geschiedenisdocent worden in de onderbouw van havo en vwo en het vmbo-t.
Heb je altijd al een vreemde taal willen leren? Of ben je benieuwd hoe het is om geschiedenis te studeren in een ander land? Ga dan op uitwisseling tijdens je bachelor! De Erasmus Universiteit Rotterdam werkt samen met meer dan 60 universiteiten binnen en buiten Europa. De vakken die je tijdens je uitwisseling volgt tellen doorgaans mee voor je studie aan de EUR en je betaalt geen extra collegegeld.
Je sluit de bachelor af met het doen van een onderzoek en het schrijven van je bachelor thesis. Dit is het moment waarop je alles wat je de afgelopen drie jaar hebt geleerd samenbrengt.
Na het afronden van het eerste jaar kan je Geschiedenis combineren met een tweede bachelor in Philosophy of a Specific Discipline. Je behaalt beide bachelorsdiploma’s in vier jaar tijd. Begeleid door gedreven docenten duik je in verschillende filosofische thema's, variërend van de filosofie van de Verlichting tot postmoderne continentale filosofie en van ethiek tot wetenschapsfilosofie. Je leert helder argumenteren en kritisch en creatief denken.
Studenten die ambitieus en getalenteerd zijn bieden wij meer: meer uitdaging, meer verdieping, meer betrokkenheid en een intensieve kleinschalige begeleiding. Voor een beperkt aantal studenten, geselecteerd op basis van studieresultaten en een motivatiebrief, biedt de bachelor Geschiedenis in het 2e jaar van de bachelor een Honours Class aan. Tijdens dit honoursprogramma verdiep je je in het thema 'staat en samenleving'.
Door mijn stage weet ik zeker dat ik werkzaam wil zijn in de mediasector en/of bij een uitgeverij
Ik heb geleerd een balans te vinden tussen denken en doen
Door mijn stage kreeg ik inzage in de politieke wereld die je niet op tv of in het nieuws te zien krijgt.