Tijdens je studie

Econometrie en Operationele Research
A student ambassador of Erasmus School of Economics

Begeleiding

De overgang van middelbaar- naar hoger onderwijs kan groot zijn. Er wordt een grote mate van zelfstandigheid verwacht. Om deze overgang wat gemakkelijker te laten verlopen en om meteen een goede start te maken met de studie, worden er een aantal methoden gebruikt.

Mentoraat

Om een goed persoonlijk contact tussen studenten onderling te bevorderen, wordt er met een mentoraatsysteem gewerkt. In een groep van ongeveer vijftien studenten word je wegwijs gemaakt door een ouderejaarsstudent; jouw mentor. Je bespreekt studievorderingen en ontvangt praktische tips.

Individuele begeleiding

Waar nodig krijg je tips ter verbetering van je studieaanpak. Ook kun je zelf altijd langsgaan bij een studieadviseur als je wilt praten over je studievoortgang.

Daarnaast ontvang je na het eerste onderwijsblok een brief van de examencommissie, waarin je op grond van je studieresultaten een eerste advies over je geschiktheid voor de studie krijgt. In januari krijg je een tweede advies van de examencommissie. In augustus – het einde van je eerste studiejaar – krijg je vervolgens een definitief Bindend Studie Advies.

Studenten met onvoldoende studievoortgang mogen de opleiding niet vervolgen. Alle begeleidingsinspanningen gedurende het eerste jaar zijn er op gericht dit te voorkomen.

Blokken

Ieder collegejaar bestaat uit vijf blokken van ieder acht weken. Per blok richten studenten zich op twee of drie vakken. Uit onderzoek blijkt dat een blokkensysteem een positief effect heeft op studieresultaten en studievoortgang.

De studiebelasting wordt uitgedrukt in ECTS credits (European Credit Transfer System). Eén collegejaar bestaat uit 60 credits. Hierbij staat 1 credit voor 28 uur studeren; dit omvat colleges, practica, lezen, voorbereiding, het maken van examens en het schrijven van papers.

Bij de dubbelprogramma’s (Mr. drs. -programma en BSc² Econometrics/Economics) dien je per collegejaar meer dan 60 credits te behalen.

Bindend Studie Advies (BSA)

Er wordt van je verwacht dat je het eerste jaar in één keer haalt. Het BSA is daarop afgestemd.

Bachelor Honours Class

Erasmus School of Economics biedt haar best presterende en meest toegewijde studenten de mogelijkheid om deel te nemen aan de Bachelor Honours Class. Het programma is zo ontworpen dat het een extra uitdaging biedt ten opzichte van het bestaande programma. Het doel van het programma is om de economische kennis te verdiepen en om je academische vaardigheden te vergroten. 

Deelnemende studenten volgen intense en interactieve gastcolleges die worden gegeven door experts op het gebied van de wetenschap, het bedrijfsleven en de politiek met betrekking tot actuele economische thema’s. De studenten zullen ook een paper schrijven en dit presenteren.

De Honours Class begint in het eerste bachelor jaar en duurt twee volle jaren. Toegang tot het programma is beperkt om de exclusiviteit ervan te kunnen garanderen. Studenten worden geselecteerd op basis van hun prestaties in de eerste twee blokken van bachelor-1 en een toelatingsgesprek. Toewijding en actieve deelname zijn primaire eisen waaraan de student moet voldoen om het programma succesvol af te sluiten.

Naar het buitenland

Wil je je horizon verbreden? Een deel van je studie in het buitenland volgen? Met ruim tachtig partneruniversiteiten wereldwijd biedt Erasmus School of Economics je de kans om:

  • colleges te volgen die niet in Nederland aangeboden worden
  • te studeren aan een topinstelling buiten Nederland
  • je sociale en interculturele vaardigheden verder te ontwikkelen
  • je arbeidsmarktperspectieven te verbeteren

We helpen je graag met de voorbereidingen. Hoe voorkom je studievertraging? Welke vakken wil je in het buitenland volgen en hoe passen die in je studieprogramma? Ook voor informatie over scholarships of mobiliteitsbeurzen kun je bij ons terecht. Want een tegemoetkoming in de kosten van je buitenlandse avontuur is best welkom, toch?

Stages

In het derde jaar van jouw bacheloropleiding kun je ervoor kiezen om een stage te lopen. Dit is geen verplicht onderdeel van het programma, maar is wel een uitstekende manier om alvast praktijkervaring op te doen. Het kan je een streepje voor geven bij toekomstige werkgevers.

Tijdens de stage pas je wetenschappelijke kennis en vaardigheden toe in een professionele omgeving. Je krijgt praktijkbegeleiding vanuit je stagebedrijf en academische begeleiding vanuit Erasmus School of Economics. 

Om je op weg te helpen worden er stageplekken gepubliceerd via diverse kanalen en zijn er diverse instanties en studieverenigingen die je kunnen helpen bij het vinden van een stageplek.

Studieverenigingen

Een kenmerk van Rotterdamse studenten is dat ze erg actief zijn en niet te beroerd om hun handen uit de mouwen te steken. Ze zijn actief in allerlei overlegorganen en werken als student assistent bij docenten en bij ondersteunende diensten. Hun inbreng houdt de faculteit scherp en in staat om rekening te houden met de mening van de studenten.

Het karakter van de studenten komt ook tot uiting in de aanwezigheid van de actieve faculteits- en studieverenigingen.

Economische Faculteitsvereniging Rotterdam (EFR)

De Economische Faculteitsvereniging Rotterdam (EFR), opgericht in 1964, is één van de grootste en meest actieve faculteitsverenigingen van Nederland. De missie van EFR is om een brug te slaan tussen theorie en praktijk. EFR organiseert studiegerelateerde evenementen voor economisch onderlegde studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam en probeert studenten een unieke ervaring te bieden vanaf het eerste moment dat ze op de campus aankomen.

Ieder jaar organiseren we verschillende activiteiten voor studenten van de Erasmus School of Economics en de gehele Erasmus Universiteit. Wij bieden onder andere de goedkoopste boeken, gratis samenvattingen en talrijke sociale activiteiten aan. EFR helpt je ook met je eerste stappen in je carrière door je in contact te brengen met toekomstige werkgevers. Kortom, EFR is een verrijking van je Rotterdamse studententijd.

Speciaal voor eerstejaarsstudenten organiseert EFR een introductieweekend, de boekenverkoop, excursies en bedrijfsbezoeken. Andere grootschalige activiteiten die georganiseerd worden zijn:

  • Het nationale lijsttrekkersdebat, voorafgaand aan de verkiezingen
  • EFR Inspiration Days met vele interessante sprekers
  • Model United Nations Rotterdam
  • Master Career Week en Erasmus Recruitment

Geïnteresseerd? Volg ons op Facebook of Instagram en neem een kijkje op onze website: www.efr.nl.

FAECTOR

FAECTOR is de faculteitsvereniging voor studenten Econometrie aan Erasmus School of Economics. Sinds 1966 worden er door FAECTOR grote, gevarieerde projecten en evenementen aangeboden voor Econometrie-studenten in Nederland. Op dit moment is het de grootste vereniging voor Econometrie-studenten in de wereld. We organiseren meer dan 10 carrière evenementen per jaar, naast dat we veel sociale en educatieve evenementen organiseren.

Voordat het eerste collegejaar begint, organiseert FAECTOR normaal gesproken de introductiekampen voor eerstejaars Econometrie studenten en studenten die een dubbele bachelor Econometrie en Economie volgen. Dit jaar echter organiseert FAECTOR een Warming-up programma in samenwerking met Erasmus School of Economics. Hier leer je je mede Econometrie-studenten, de universiteit en de stad Rotterdam kennen.

Een aantal voorbeelden van andere activiteiten die door FAECTOR georganiseerd worden:

  • FAECTOR Research Project (met onder andere bezoeken aan Brazilië, Canada, Zuid-Korea, Singapore en Tokyo)
  • De Econometric Career Days, het grootste on-campus carrière evenement voor econometristen in Nederland
  • Financial Markets Tour (een bezoek aan Londen om erachter te komen hoe het is om een investment banker te zijn)
  • Kleinere activiteiten zoals borrels, stedentrips, inhousedagen en korting op je studieboeken

Studievereniging Christiaanse-Taxateur

De Rotterdamse Fiscalisten Vereniging Christiaanse‑Taxateur (kortweg: CT) is de studievereniging voor studenten Fiscale economie en Fiscaal recht. De vereniging telt ruim 850 leden en is daarmee de grootste fiscale studievereniging van Europa. De vereniging tracht de afstand tussen theorie en praktijk, tussen studentenleven en bedrijfsleven en tussen Fiscale economie en Fiscaal recht te overbruggen. Daartoe organiseert de vereniging talloze activiteiten, waarbij fiscaliteit en gezelligheid hand in hand gaan. Een greep uit de jaarlijks terugkerende activiteiten van de vereniging:

  • De grootste Fiscale Bedrijvendag van Nederland 
  • Kantoorbezoeken / inhousedagen 
  • Studiereis (in het verleden o.a. naar Rio de Janeiro, Panama-Stad en Ho Chi Minh City) 
  • Skireis 
  • Tentamentrainingen 
  • Ledenborrels

Andere studieverenigingen binnen de Erasmus School of Economics

Andere verenigingen die actief zijn binnen de faculteit zijn:

  • Aeclipse (Algemene Economie)
  • ECE (Industrial Dynamics and Strategy)
  • FSR (Financiële Economie)
  • Maeur (Marketing)
  • Transito (Vervoer en Logistiek)

Is dit jouw studie?

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen