Radicale verbeelding in transitie

Het verkennen van de kruispunten van kunst en transitiepraktijken
https://lusu.eu/kapot-hard-zwemmen/

Nu we geconfronteerd worden met dringende sociale en ecologische problemen, wordt de behoefte aan rechtvaardige transities en daarmee aan transformatief onderzoek belangrijker dan ooit. Dit vereist innovatieve benaderingen van onderzoek en onderwijs, waarbij radicale nieuwe ideeën voor het vormgeven van de toekomst worden bevorderd. Radicale verbeelding komt naar voren als een vitale kracht.

Radicale verbeelding is het vermogen dat iedereen heeft om zich de wereld, het leven en de sociale instellingen voor te stellen, niet zoals ze zijn, maar zoals ze zouden kunnen zijn, vaak op een rechtvaardiger, rechtvaardiger en duurzamer manier. Kunstenaars en ontwerpers zijn meesters in het verbeelden. Door hun verbeeldingskracht te gebruiken kunnen kunstenaars innovatieve sociale kunstpraktijken creëren met een echte sociale waarde.

Kunnen sociale kunstpraktijken doordrenkt met radicale verbeelding en transformatieve onderzoekspraktijken elkaar versterken? Het project ‘Radical Imagination in Transition’ onderzoekt het transformatieve potentieel van het verbinden van sociale kunstpraktijken met wetenschappelijke transitiepraktijken doordrenkt met radicale verbeelding.

Het project is een initiatief van het platform Design Impact Transition (DIT) en wordt gedeeltelijk gefinancierd door stichting DOEN.

Waar we momenteel aan werken

We bevinden ons momenteel in de beginfase van het project, gepland voor 2024, waarin we ons diepgaand bezighouden met het begrijpen van het onderwerp. Onze inspanningen omvatten onder meer het opstellen van een visiedocument voor het project, dat organisch zal evolueren naarmate we verder komen. Tegelijkertijd voeren we een grondig literatuuronderzoek uit om het huidige landschap op het snijvlak van kunst en transities te beoordelen. Om een uitgebreid inzicht te krijgen in bestaande initiatieven, brengen we ook sociale kunstpraktijken in kaart. Eind 2024 willen we leerexperimenten organiseren.

In de daaropvolgende jaren zal het project overgaan naar een actiefocus in 2025, gevolgd door een periode van reflectie in 2026.

Onze bevindingen

Lees meer over onze visie.

Over ons

Het project wordt geleid door Julia de Koning en Steve Elbers. Julia werkt als onderzoeker bij het DIT-platform en richt zich op transities, het snijvlak van kunst en de academische wereld en duurzame mode. Steve werkt als projectmanager van het project Radicale Verbeelding in Transitie bij het DIT Platform, waarbij hij put uit zijn ervaring als voormalig programmamanager kunst en cultuur bij stichting DOEN.

Doe met ons mee

Heeft u interesse om een bijdrage te leveren aan ons project? We houden er altijd van om gedachten te delen, ideeën te ontvangen en nieuwe verbindingen te leggen met de mogelijkheid tot samenwerking. Neem dan contact op met Julia via julia.dekoning@eur.nl of Steve via steve.elbers@eur.nl

Lees ons visie hier

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen