Arthur de Jaeger
Wat is het potentieel van Urban Digital Twins (UDT) om burgerparticipatie in de stedelijke ontwikkeling van Rotterdam te versterken? Een kritische evaluatie van het UDT-pilotproject voor de herontwikkeling van het Slotboomplein in Oud-Charlois heeft de Rotterdam Scriptieprijs 2024 gewonnen. In zijn scriptie voor de master Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid brengt Arthur De Jaeger diverse obstakels in beeld, die bewoners en participanten hun mogelijkheden tot volwaardige participatie verhinderde. Toch worden ook kansen belicht die kunnen benut worden bij verdere implementatie van de UDT. De prijs werd tijdens de Opening Academisch Jaar uitgereikt door Faouzi Achbar, wethouder Welzijn, Samenleven, Sport en Digitale Inclusie.
Enoch Tabak
Het ontwikkelen van grootschalige distributiecentra in de haven en regio Rotterdam is een hedendaagse trend. Ze worden vaak gepresenteerd als een nieuwe economische motor van Europoort, maar is dat werkelijk zo? De winnaar van de Rotterdam Scriptieprijs 2023, Enoch Tabak toont in zijn scriptie aan dat de veronderstelde economisch impuls, zoals banengroei, niet plaatsvindt.
Ingrid Blankesteijn
Racisme is een groot maatschappelijk probleem dat ook nog steeds in Rotterdam regelmatig voorkomt. Zorgverleners onderkennen echter niet altijd de impact van racisme op hun cliënten. In haar masterscriptie laat Ingrid Blankesteijn, afgestudeerd van de LDE-master Governance of Migration and Diversity, onder andere zien dat racisme en discriminatie ziekmakend kunnen zijn. Met haar Masterscriptie ‘The elephant in the treatment room’ heeft zij de 10e Rotterdam Scriptieprijs gewonnen.
Jamila Robbeson
Klimaatneutraal zijn in 2050. Dat is de stip op de horizon waar Rotterdam als stad naartoe werkt. Ongeveer eenderde van de CO₂ uitstoot wordt veroorzaakt door mobiliteit en transport. De gemeente Rotterdam heeft elektrisch vervoer hoog op de energietransitie agenda staan. Jamila Robbeson van Erasmus School of Economics heeft als masterstudent een innovatieve en relevante scriptie geschreven over de voorkeuren van de consument met betrekking tot de publieke laadinfrastructuur. Hiermee heeft zij de 9e Rotterdam Scriptieprijs gewonnen.
Mareen Bastiaans
De winnaar van de Rotterdam Scriptieprijs 2020 is Mareen Bastiaans met haar onderzoek genaamd 'Labor market and health effects of an activation program for the long-term inactive'. Werkactivering is een zeer relevant thema voor Rotterdam en Mareen heeft geprobeerd om een stap verder te gaan dan het huidige onderzoek naar de effecten van werkactiveringsprogramma's. Volgens de jury is het onderzoek uitzonderlijk goed opgezet en is zij voor de beantwoording van haar complexe vraag op zoek gegaan naar een vernieuwende combinatie van databestanden.
Myrthe van Delden
De winnaar van de Rotterdam Scriptieprijs 2019 is Myrthe van Delden met haar onderzoek genaamd “A design against crime”. De onderzoeker heeft zeer veel informatie verzameld met als casus een uitgebreide analyse van de aanpak over de strijd tegen de ‘ondermijnende criminaliteit’ op Rotterdam Zuid. De stad Rotterdam profileert zich volgens de media als een repressieve stad bij het bestrijden van criminaliteit en overlast maar wil steeds meer plaatsmaken voor de ‘positieve veiligheid’. Deze scriptie gaat verder dan de louter repressieve aanpak en kijkt tevens naar de positieve gedragsbeïnvloeding als onderdeel van de aanpak van criminaliteit.
Evan van der Holst
De 6e Rotterdam Scriptieprijs 2018 is toegekend aan bedrijfskundige Evan van der Holst van de Erasmus Universiteit Rotterdam voor zijn scriptie over het overwinnen van barrières bij het opschalen van sociale ondernemingen. Evan van der Horst is afgestudeerd bij de Master in Management van Rotterdam School of Management onder begeleiding van prof.dr. Rob van Tulder. De jury kwalificeerde de scriptie van hoge wetenschappelijke kwaliteit en als relevant voor Rotterdam. De prijs werd uitgereikt tijdens de opening Academisch Jaar op maandag 3 september 2018 in de Laurenskerk.
Dee Dee Smeets
Smeets onderzocht voor haar scriptie ‘Alleenstaande moeders & de Tegenprestatie. ‘Thuis zitten is geen optie en iedereen kan wat’. Maar wat als je een alleenstaande moeder bent?’ welke factoren de deelname aan zo’n tegenprestatie positief of negatief beïnvloeden. Zij keek niet alleen naar de moeders maar onderzocht ook de rol van de zogenoemde ‘activeringscoach’. Hoe die omgaat met de beslisruimte blijkt ook van invloed op het al dan niet verrichten van een tegenprestatie door moeders.
Smeets schreef haar scriptie onder begeleiding van prof.dr. Menno Fenger voor haar avondmasteropleiding Bestuurskunde bij de Erasmus School of Social and Behavourial Sciences.
Wander van Baalen
De Rotterdam Scriptieprijs 2016 is gewonnen door Wander van Baalen, MA voor zijn onderzoek naar het culturele programma van de Pauluskerk. Daaruit blijkt dat het samen creëren van kunst bezoekers verbindt. Het stempel illegaal, dakloze of verslaafde wordt daarmee doorbroken. De jury prijst de scriptie om zijn wetenschappelijke kwaliteit, originaliteit en relevantie voor de stad Rotterdam.
In de scriptie van Van Baalen, ‘Creating Space Together: An Ethnographic Case Study at the Pauluskerk’, wordt de geschiedenis en huidige functie van de Pauluskerk, een Rotterdams fenomeen, duidelijk beschreven. In deze kerk wordt een rijk scala aan culturele activiteiten aangeboden aan de bezoekers van de kerk die veelal dakloos, illegaal of verslaafd zijn. Binnen deze unieke context heeft Van Baalen op kritische wijze de relevantie van de aangeboden culturele activiteiten onderzocht.
Arend van Haaften
De Rotterdam Scriptieprijs 2015 is gewonnen door de Rotterdamse socioloog Arend van Haaften voor zijn scriptie: Het maatschappelijk middenveld als ‘sociale incubator’. Het onderzoek suggereert dat het maatschappelijk middenveld een rol speelt bij de ontwikkeling van sociale relaties binnen en tussen etnische groepen.
Jeroen van den Broek
Alumnus Criminology, Jeroen van den Broek. 'Van de straathoek naar Facebook: Een onderzoek naar het gebruik van social media door jongeren binnen de straatcultuur'.
Alumnus of RSM, Rianna van Nieuwland.'How managing pipeline connectedness affects firm-level innovation and sustainable competitive advantage in the context of industrial ecology'.