De ERC kent Advanced Grants toe aan gevestigde, vooraanstaande academici die een langdurige subsidie nodig hebben om baanbrekend en risicovol onderzoek te verrichten. Bekijk welke onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam zo'n project konden starten dankzij een ERC Advanced Grant.
ERC Advanced Grant in 2023
Prof.dr. Caroline Klaver, verbonden aan de afdeling Oogheelkunde (Erasmus MC), krijgt de prestigieuze ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro voor onderzoek naar bijziendheid. In de komende 5 jaar zal zij de effectiviteit van therapie onderzoeken, een voorspelmodel voor hoge bijziendheid ontwikkelen en leefstijl van kinderen en patiëntenparticipatie onder de loep nemen.
Klavers onderzoek zal bijdragen aan verbetering van de behandeling van myopie, ofwel bijziendheid. Klaver: ‘We moeten een beter inzicht krijgen in de redenen waarom mensen bijziend worden, zodat we de juiste behandeling bij het juiste kind kunnen inzetten om daarmee hoge myopie te voorkomen. Daarbij moeten we ook zorgen voor bewustwording over leefstijl van kinderen, omdat hier nog veel te halen is. Voor de klinische zorg moeten we komen tot onder andere een artificial intelligence-gebaseerd beslissingsmodel dat steunt op een solide wetenschappelijke basis van geïntegreerde multidisciplinaire gegevens.’
Voorgaande jaren
In 2020 ontving prof.dr Thea Hilhorst (ISS) een ERC Advanced Grant voor haar project 'Humanitarian governance: accountability, advocacy, alternatives'. De ERC kende haar de beurs toe voor een vijfjarig onderzoeksproject naar hoe humanitair bestuur zich ontwikkelt, hoe actoren uit het maatschappelijk middenveld en door crises getroffen mensen vorm geven aan humanitair bestuur, en hoe humanitaire studies meer participatief kunnen worden en lokale onderzoekscapaciteiten kunnen respecteren. Het doel is te begrijpen welke bestuurspatronen ontstaan in verschillende soorten crises en in verschillende contexten van relaties tussen staat en samenleving, overheidstradities en staatsstijlen. De studie richt zich op Colombia, Ethiopië en de Democratische Republiek Congo (DRC) als casestudies.
Daarnaast wordt het internationale beleid inzake klimaatgerelateerde ontheemding bestudeerd om te begrijpen hoe humanitair bestuur wordt uitgedaagd door verantwoordingsplicht en pleitbezorging. De evaluatiecommissie stelt dat het onderzoek uniek is omdat het methoden voorstelt "om humanitair onderzoek te de-koloniseren en een bottom-up perspectief te ontwikkelen dat tot nu toe grotendeels ontbrak".
In 2019, ontving prof.dr. Jun Borras een ERC Advanced Grant voor zijn onderzoek naar land politiek in Afrika, Azie en Latijns-Amerika,
Borras zal deze subsidie gebruiken om zijn bestaande onderzoek naar landpolitiek en landhervormingen uit te breiden. Hij kijkt dan met name naar de effecten van deze politiek op vijf terreinen: voedsel, klimaatverandering, arbeid, burgerschap en geopolitiek in Afrika, Azie en Latijns-Amerika.
Voor meer informatie zie project pagina (English).
In 2017 ontving prof. dr. Jan Hoeijmakers (Erasmus MC) een ERC Advanced Grant voor zijn project 'DNA damage and ageing'. Hiermee kan Hoeijmakers zijn onderzoek voortzetten naar het verband tussen DNA-schade en -reparatie, en neurodegeneratie en veroudering. Hoeijmakers ontdekte in eerder onderzoek dat tekorten in het DNA van mensen en muizen ervoor zorgen dat ouderdom sneller optreedt in praktisch elk orgaan. Toen hij muizen op een dieet zetten, zag hij hun levensduur 200% vergroten en werden de muizen een stuk gezonder. Hoeijmakers wil nu het mechanisme achter dit dieet beter leren begrijpen. Hoe kunnen we deze kennis toepassen in een klinische setting en zo patiënten met dementie een beter leven bieden? Dit onderzoek zou kunnen bijdragen aan het gezonder ouder worden van mensen en het voorkomen van ouderdomsziekten, zoals Alzheimer, Parkinson en kanker.