Wat onderzoeken we?
Het doel van het onderzoek is om in kaart te brengen welke sociale netwerken, organisaties en initiatieven bestaan op Rotterdam-Zuid. Wat vertelt de focus en specifieke locatie van deze initiatieven ons over lokale verschillen binnen Rotterdam-Zuid, en de verdeling van de belangstelling van onderzoekers en beleidsmakers voor deze initiatieven in het gebied? Deze pilot is onderdeel van het SPRING project van Resilient Delta Initiative.
Hoe maakt ons onderzoek impact?
Het onderzoek toont aan dat de wijken Feijenoord, Charlois, IJsselmonde en Hoogvliet verschillen in het aantal en soort lokale initiatieven. De noordzijde van Rotterdam-Zuid (Feijenoord en Charlois) kent substantieel meer lokale initiatieven dan de wijken die verder van het stadscentrum afliggen (Hoogvliet en IJsselmonde). Ook blijkt dat wijken aan de noordelijke kant van Rotterdam-Zuid meer aandacht krijgen van zowel beleidsmakers als onderzoekers dan de zuidelijker gelegen wijken. Het rapport laat zien dat het belangrijk is om te inventariseren wat er al is onderzocht en geschreven over een bepaalde buurt of wijk, en de gevolgen hiervan voor de bewoners.
Hoe doen we onderzoek?
Het eerste deel van het onderzoek bestond uit deskresearch, waaruit een aantal typen initiatieven en organisaties voortkwam. Het tweede deel van het onderzoek bestond uit gesprekken met initiatiefnemers en vrijwilligers van onder andere een speeltuin en buurthuizen in verschillende buurten. Het onderzoek laat zien hoe belangrijk het is om ook de reis naar de locaties mee te nemen voor het besef van afstand, om te ervaren hoe het is om daar te zijn, en op een andere manier met de plek die je onderzoekt in contact te komen.
De tweedeling op Rotterdam-Zuid
Onderzoeker Seline Westerhof over de tweedeling op Rotterrdam-Zuid
Team
- Seline Westerhof, MScE-mailadres
- Dr. Petra de JongE-mailadres
- Prof. Dr. Jurian EdelenbosE-mailadres