Waar gaat dit onderzoek over en waarom is het relevant?
De digitale tweedeling is een nieuwe vorm van sociale uitsluiting; het verwijst naar het continuüm van digitale motivatie, materiële toegang, vaardigheden en gebruik binnen een bevolking. Naarmate de samenleving en de economie verder digitaliseren, blijven er mensen achter. Dit onderzoek onderzocht de digitale tweedeling in Carnisse, een wijk in Rotterdam Zuid.
Hoe is dit onderzocht?
Voor dit onderzoek is een nieuwe enquête over de digitale tweedeling en vier deelonderwerpen opgesteld en verspreid in Carnisse. De enquête kwam overeen met andere vragenlijsten over de digitale tweedeling, maar de meeste bestaande enquêtes richtten zich slechts op één onderwerp (d.w.z. vaardigheden of gebruik). De vragen onderzochten de demografische kenmerken van personen, toegang tot materiaal, motivatie, vaardigheden binnen vijf verschillende categorieën en gebruikstypen en -frequenties. Om het complexe onderwerp beter te begrijpen, werden ook gender en diversiteit, de arbeidsmarkt, digitale financiële inclusie en gemeentelijke diensten in detail behandeld.
Wat waren uw meest interessante bevindingen?
De Carnisse-populatie kan worden beschreven aan de hand van 4 hoofdkenmerken:
Carnisse heeft een jonge bevolking - bijna 2/3 van de inwoners is jonger dan 40 jaar.
Slechts 8,5% van de bewoners had een masterdiploma of hoger.
De meeste mensen in de buurt hadden HBO of MBO als hoogste opleidingsniveau.
De meeste huishoudens hadden een inkomen van minder dan 2.850 euro per maand.
Er is een hoge concentratie van huishoudens met een inkomen van meer dan €5.350 per maand en weinig huishoudens daartussen.
Er is een duidelijke kloof tussen huishoudens met een hoog en een laag inkomen in de buurt.
De diversiteit is zichtbaar in de individuele nationaliteiten (er zijn meer dan 23 unieke nationaliteiten in de buurt), maar is ook zichtbaar over de generaties heen.
Ongeveer 75% had ten minste één niet-Nederlandse ouder, hoewel velen van hen zelf Nederlands waren.
De digitale uitsluiting is geen volledig ja of nee. In Carnisse is het waarschijnlijker dat uitsluiting verband houdt met iemands motivatie of belangstelling voor digitale toegang. De belangrijkste factoren zijn:
- Leeftijd - ouderen worden vaker uitgesloten.
- Opleiding - mensen met een lager opleidingsniveau worden vaker uitgesloten.
- Engels - mensen met minder kennis van het Engels worden ook vaker uitgesloten.
- Het totale percentage uitgesloten personen in Carnisse bedraagt ongeveer 20%.
De belangrijkste overwegingen van het onderzoek zijn:
De uitsluitingsfactoren zijn verschillend voor mannen en vrouwen.
Vrouwen met een lagere opleiding worden vaker uitgesloten.
Oudere mannen worden vaker uitgesloten.
In het algemeen zijn personen met een andere dan de Nederlandse nationaliteit vaker digitaal uitgesloten. Met name Turkse vrouwen en Marokkaanse mannen.
Mensen die in hoger geschoolde sectoren en beroepen werken, hebben doorgaans hogere digitale vaardigheden; voor lager geschoolde sectoren was het tegenovergestelde het geval.
Kennis van specifieke software of vaardigheden om digitale inhoud te creëren zijn belangrijk voor banen voor hoger opgeleiden.
Digitale vaardigheden zijn ook nodig om werk te vinden.
Hoger opgeleiden hebben vaker toegang tot en vertrouwen in digitale financiële middelen.
Ouderen en mensen met een laag inkomen maken minder vaak gebruik van digitale financiële middelen.
Migranten zijn minder gemotiveerd en hebben door een gebrek aan talenkennis minder vaardigheden om zelfstandig gebruik te maken van digitale gemeentelijke diensten.
Ouderen en laagopgeleiden hebben minder mogelijkheden en een lagere attitude om DMS te gebruiken.
Constante vernieuwing van digitale gemeentelijke diensten beperkt de toegang van gebruikers.
Hoe maakt ons onderzoek een impact?
Dit onderzoek vult een kloof in de kennis over de digitale tweedeling op stadsniveau; ons buurtonderzoek en de veelheid aan gezichtspunten benadrukten de complexiteit van het onderwerp digitale tweedeling. Het formaat en de specifieke locatie van ons onderzoek waren nieuw in het veld en lieten zien dat het weliswaar essentieel is om de demografische kenmerken te kennen van wie digitaal is uitgesloten, maar dat het genuanceerde onderwerp een dieper onderzoek vereist dan standaard is. Digitalisering beïnvloedt vele aspecten van het leven (werk, financiën, sociale contacten, enz.) en naarmate de digitalisering voortschrijdt, is het noodzakelijk te begrijpen welke specifieke groepen worden uitgesloten en van welke gebieden.
Resultaten
We zullen onze bevindingen presenteren aan de wijkraad en de Rotterdamse burgemeester in een lokale bijeenkomst in Carnisse. We hopen dat we door deze presentaties en de publicatie van ons werk kunnen bijdragen aan de discussie over het begrijpen van digitale uitsluiting op een lokale manier, aangezien de meeste bestaande gegevens op landelijk niveau zijn. Omdat het een sociale kwestie is, willen we het belang benadrukken van lokale kennis en lokale oplossingen, toegesneden op de gemeenschappen die met digitale uitsluiting te maken hebben.
Team
De studenten maken deel uit van de MSc in Urban Management and Development aan het Institute for Housing and Urban Development Studies.
- Makensie Marten
- Carlos Altamirano
- Camilo Jauregui
- Hussein Mohamed
- Nadine Burbar
Partners
- Jan Fransen
Supervisor
- Vera Safronova
Academisch Assistent