De mensheid is een nieuw tijdperk ingegaan, ook wel het antropoceen genoemd - het menselijke tijdperk. Dit vormt een belangrijke bedreiging voor de ecologische integriteit van de planeet, met name door klimaatverandering die mensen veroorzaken. De abstracte en complexe aard van klimaatverandering maakt het een onderwerp dat vaak op een te wetenschappelijke en probleemgerichte manier wordt gekaderd en gevisualiseerd. Daarom bestudeert Ulrike Hahn een veelbelovende alternatieve benadering, waarbij klimaatverandering vanuit de hedendaagse beeldende kunst wordt bekeken.
Kunst en klimaatproblematiek
Geleerden uit het opkomende en innovatieve veld van de environmental humanities onderzoeken al enige tijd welke rol beeldende kunst speelt in het debat over klimaatverandering. Hahns promotieonderzoek zal voortborduren op dit belangrijke werk. Zij zal onderzoeken hoe hedendaagse kunstenaars de relatie mens-klimaatverandering representeren. Ook onderzoekt Hahn hoe kunstenaars, door hun verbeelding, de publieke betrokkenheid bij klimaatverandering kunnen vergroten.
Hahns onderzoek is een reactie op de dringende oproepen aan de geesteswetenschappen, om een grotere bijdrage te leveren aan het oplossen van een van de grootste problemen van onze tijd.