Omgaan met anderen is belangrijk om je goed te voelen. Wat hebben kinderen daarvoor eigenlijk nodig om zich heen? Dit bepalen volwassenen meestal maar kinderen weten dit zelf natuurlijk het beste. Komt dit eigenlijk wel overeen? Tijdens deze lessen worden de leerlingen onderzoekers en komen jullie hier samen met de klas achter!
Download hier het gratis lespakket en verzorg drie lessen om kinderen kennis te laten maken met onderzoek doen.
Doelgroep: bovenbouw primair onderwijs.
Duur: 3 lessen van ca een uur
Kosten: gratis downloadbaar lesmateriaal
Waarom is dit lespakket nuttig?
- Sinds 2020 is Wetenschap & Techniek een verplicht onderdeel in het curriculum van school. Door dit project aan te bieden, maken de leerlingen kennis met onderzoekend leren.
- Leerlingen krijgen meer inzicht in hun sociale omgeving en wat ze nodig hebben om zich goed te voelen.
- Scholen krijgen inzicht in hoeverre de stem van hun leerlingen al meegenomen wordt in lokaal beleid en worden geïnspireerd hier iets mee te doen, gebaseerd op ideeën van leerlingen.

De inhoud van de lessen
Het project bestaat uit drie lessen: twee voorbereidende lessen en een onderzoeksles.
- In les A leren leerlingen meer over wat een sociale omgeving is. Deze les helpt om de leerlingen voor te bereiden op het project.
- In les B gaan de leerlingen het onderzoek voorbereiden in groepjes van zes. Aan de hand van de placematmethode brengen zij in kaart wat zij belangrijk vinden in hun sociale omgeving. Op basis van deze inventarisatie per groepje stellen zij een top 5 vast in de vorm van een klas top 5. De leerlingen nodigen vervolgens per groepje een sleutelfiguur uit voor de onderzoeksles.
- Onderzoeksles; Gedurende de onderzoeksles worden de volgende onderdelen doorlopen:
Sleutelfiguren interviewen (online, op een externe locatie of op school): leerlingen interviewen in groepjes enkele volwassenen, de zogenoemde sleutelfiguren (denk aan: ouders, docenten, de schooldirecteur, de wijkagent, sportverenigingen, buurtbewoners, beleidsmakers, de burgemeester of misschien zelfs wel een minister) aan de hand van de klas top 5 die zij hebben opgesteld in de voorbereidende les.
Gegevens verwerken: leerlingen vergelijken de rangorde van de klas top 5 met de rangorde van de lijsten van de sleutelfiguren, brengen verschillen en overeenkomsten in kaart en denken na over wat deze verschillen betekenen.
Conclusie presenteren: leerlingen maken de verzamelde gegevens op creatieve manieren inzichtelijk door na te denken hoe verschillen of overlap gevisualiseerd kunnen worden.

Benodigdheden
Alle materialen die bij het lespakket horen zijn hier te downloaden.
- PowerPoint presentaties behorend bij de lessen (gebruik deze als docent om de 3 kessen te verzorgen.
- Resultatenposter: print er 6 per klas (1 per groepje)
- Placemat: print er 6 per klas (1 per groepje)
- Stemposter: print er 1 per klas
- Uitnodiging: print er 12 per klas (2 per groepje)
- Werkboekjes: print er 1 per leerling
Dit lespakket is tot stand gekomen na “Alle Scholen Verzamelen” georganiseerd door alle Wetenschapsknooppunten van Nederland. In 2022 is een deel van dit lespakket gebruikt voor een citizen science onderzoek, speciaal gericht op kinderen. Dit betekent dat onderzoekers van de universiteit, Yara Toenders en Karlijn Hermans de hulp inschakelde van kinderen uit het hele land, om samen de onderzoeksvraag op te lossen. Leerlingen in groep 7 en 8 uit heel Nederland hebben gezamenlijk op één dag data verzamelen voor een echt wetenschappelijk onderzoek. Bekijk hier de terugblik.
Benieuwd naar het thema van “Alle scholen verzamelen” voor dit jaar? Bekijk dan hier het aanbod!
Downloads
- Docentenhandleiding ASV pdf, 25.49 MB
- Leerlingboekjes ASV pdf, 1.16 MB
- placemat_asv pdf, 235.77 kB
- resultatenposter_asv pdf, 761.64 kB
- stemposter_asv pdf, 436.72 kB
- Powerpoint onderzoeksles-met-filmpje ppt, 16.57 MB
- Powerpoint Wij vinden! Les A ppt, 14.04 MB
- Powerpoint Wij vinden! Les B ppt, 20.63 MB
Heb je vragen over 'Wij Vinden!'? Of heb je feedback op de hierboven aangeboden materialen? Dan ontvangen wij deze graag op wetenschapsknooppunt@eur.nl