Wil jij een extra uitdaging aangaan naast je studie? Heb je interesse in de energietransitie en wil je meer leren over hoe iedereen daarin betrokken kan worden? Wil jij praktijkervaring opdoen bij bedrijven of overheden en lokaal impact maken met een divers team van studenten? Meld je dan aan voor het nieuwe honoursprogramma ‘Inclusieve Energietransitie’!
Het interdisciplinaire honoursprogramma Inclusieve Energietransitie staat open voor studenten van ESSB, ESPhil, ESL en ESE en bestaat uit interactieve seminars en een interessante praktijkopdracht rond het inclusief maken van de energietransitie.
De wereld heeft te maken met een ernstig klimaatprobleem. Door de opwarming van de aarde worden we op dit moment al geconfronteerd met zaken zoals extreme droogte en hitte, overstromingen, branden, en smeltende poolkappen. Een belangrijke oorzaak van de klimaatproblemen is het huidige energiesysteem op basis van fossiele brandstoffen. Om dit aan te pakken is een energietransitie nodig.
Deze systeemverandering vraagt om het ontwikkelen van nieuwe structuren, van infrastructuur tot wetgeving. Het vraagt ook om diepgaande verandering van gedrag, van routines en praktijken bij burgers, bedrijven en overheden. Deze ingrijpende veranderingen brengen complexe juridische, sociale, bestuurlijke en economische problemen met zich mee.
De komende jaren zal steeds meer gevraagd worden van burgers en bedrijven om klimaatveranderingen tegen te gaan. Denk aan strengere milieuwetten voor bedrijven, de overstap naar elektrisch vervoer, woningen die geïsoleerd moeten worden, en de overstap naar nieuwe energiebronnen om woningen en bedrijfsgebouwen te verwarmen. Voor het slagen van de energietransitie is het belangrijk dat iedereen mee kan doen.
Maar hier zit een uitdaging: vooral de lagere inkomens worden onevenredig geraakt door maatregelen of kunnen niet meekomen. Sommige sectoren worden harder geraakt dan andere. De energietransitie vergroot daardoor de sociaaleconomische verschillen. De stemmen van alle burgers moeten gehoord worden om een eerlijke en inclusieve energietransitie mogelijk te maken.
In dit Honoursprogramma hechten we waarde aan alle stemmen en geloven we in kracht van diversiteit en inclusie. We stellen groep een studenten samen met verschillende achtergronden, in het bijzonder de achtergronden die ondervertegenwoordigd zijn op de universiteit. We gebruiken het feit dat mensen met verschillende (sociale, culturele en disciplinaire) achtergronden verschillende ervaringen, vaardigheden, en perspectieven meebrengen.
Bijvoorbeeld studenten die Nederlands als tweede taal spreken, eerste generatiestudenten, studenten met een bi-culturele achtergrond en studenten die in minder vertegenwoordigde wijken, dorpen en steden zijn opgegroeid. Dus, ongeacht waar je vandaan komt, welke taal je spreekt, of welke ervaringen je hebt, jouw bijdrage is waardevol. Samen leren we hoe we onze diversiteit kunnen benutten om effectief maatschappelijke problemen aan te pakken. Doe mee en maak een verschil!
Je werkt in een interdisciplinair team met vier masterstudenten aan een concreet vraagstuk waar de partnerorganisatie een oplossing voor zoekt. Hierbij word je begeleid door een praktijkcoach en academische adviseurs. Zo leer je oplossingen ontwikkelen die zijn gegrond in wetenschappelijke kennis en in de praktijk daadwerkelijk uitvoerbaar zijn en impact hebben. Het eindproduct van een opdracht is bijvoorbeeld een uitvoerbaar advies, een toolkit, of een aanpak om bepaalde burgers of klanten te bereiken die in samenwerking met de organisatie ook daadwerkelijk door het studententeam wordt uitgevoerd.
Partnerorganisaties van de eerste editie zijn Eneco, Greenchoice, NCOD (advies en consultancy), TNO, Provincie Zuid-Holland, en de Gemeente Barendrecht. De partners voor de tweede editie worden later bekend gemaakt.
Ter ondersteuning van de praktijkopdracht bieden we seminars en workshops aan van experts van de universiteit en van externe partnerorganisaties. In totaal zullen er in het programma 6 tot 9 seminars worden gegeven. In deze seminars doe je kennis op over onder andere de energietransitie, technische ontwikkelingen en het werken met verschillende doelgroepen.
Het programma loopt van oktober 2024 tot en met juni 2025. De seminars vinden doorgaans plaats op dinsdagavond of vrijdagmiddag in de eerste maanden. De praktijkuren zijn in overleg vrij in te delen.
Studenten die dit extra curriculaire programma (gelijk aan 15 EC) met succes afronden, ontvangen het officiële certificaat van de Erasmus Honours Academy.
Om de tijdsinvestering in het honoursprogramma financieel beter haalbaar te maken krijgen deelnemende studenten een ondersteunende beurs.
HP Inclusieve Energietransitie biedt jou de kans om:
- De vaardigheden en perspectieven die je vanuit jouw achtergrond meebrengen te herkennen en te benutten
- Samen te werken met gemotiveerde medestudenten en professionals met verschillende disciplinaire, culturele, en sociale achtergronden.
- Je netwerk uit te breiden, zowel binnen als buiten de universiteit
- Je kennis over de (inclusieve) energietransitie te vergroten door seminars te volgen, werkbezoeken te doen, en samen met experts van de universiteit en professionals uit de praktijk aan de slag te gaan met een relevant vraagstuk.
- Te leren hoe je met behulp van wetenschappelijke kennis impact maken in de praktijk.
- Vaardigheden te ontwikkelen op het gebied van bijvoorbeeld teamwerk, communicatie, stakeholder management en werken voor een opdrachtgever door met medestudenten en partners samen te werken aan een praktijkopdracht.