Welvaart is meer dan groei: waarom Rotterdam meer zou moeten investeren in welzijn

Oude Rotterdamse haven met de Willemsbrug.

Een duurzame, vreedzame en rechtvaardige wereld waarin niemand achterblijft. Dat is waar hoogleraar Urban and Regional Economics aan Erasmus School of Economics (ESE) Frank van Oort voor pleit op 19 mei 2025. Tijdens de Rotterdamlezing 2025 deelt hij inzichten over hoe economie volgens hem kan bijdragen aan een gelukkigere stad.

Rotterdam scoort slecht op geluk en welzijn. Dat is een duidelijk signaal dat er iets moet veranderen en dat de stad meer moet investeren in de mens, vindt Van Oort. "Lange tijd lag de nadruk vooral op economische groei en het creëren van werkgelegenheid, met het idee dat welzijn dan vanzelf zou volgen", vertelt hij. Maar niets is minder waar. "Ook mensen met een sterke financiële positie kunnen zich onveilig voelen en ongelukkig of ongezond zijn."

Alleen investeren in de mens is niet genoeg

Van Oort stelt dat naast economische groei, ook onderwerpen zoals veiligheid, duurzaamheid en gezondheid meetbaar moeten worden. "Wanneer mensen hoger opgeleid worden en daardoor meer gaan verdienen, verlaten ze vaak hun oude buurt. Zo blijven in kwetsbare wijken dezelfde problemen spelen." Investeren in alleen mensen is dus niet genoeg. "Het is cruciaal om ook in woonwijken te investeren, bijvoorbeeld door oude huizen te renoveren. We moeten daarbij meer kijken naar de lange termijn: een gezonde leefomgeving en betere voorzieningen in de wijken zorgen ervoor dat juist ook de gezinnen met een lager inkomen het beter krijgen."

Blaak Rotterdam met de bibliotheek.
Jonathan van Rijn

De hoogleraar stelt dat economen tot dusver te weinig aandacht hebben besteed aan de negatieve gevolgen van economische groei, zoals ongelijkheid. Een voorbeeld hiervan is de komst van metrolijn E, die sinds 2011 rijdt tussen Rotterdam-Zuid en Den Haag. "De komst van deze metrolijn heeft de huizenprijzen langs de spoorlijn flink verhoogd", vertelt Van Oort. “Dit heeft economische waarde gecreëerd, waar vooral huiseigenaren van profiteren." De bewoners van huurwoningen hebben hier dus minder profijt van. Dit moet volgens hem veranderen. "Als er bijvoorbeeld extra belasting op de waardestijging zou worden geheven, zou dat geld kunnen worden gebruikt voor nieuwe investeringen in de stad. Maar dat is een politieke keuze."

Is de Rotterdammer hier wel klaar voor? "In tijden van onzekerheid kiezen mensen vaak voor zekerheid. Zoals meer geld naar defensie, want dat zou zorgen voor minder risico’s. Maar veiligheid, gezondheid en geluk zijn ook vormen van zekerheid. Dat besef moet groeien." Hij maakt de vergelijking met de Verenigde Staten. Sinds Trump daar voor de tweede keer president is, ligt de focus vooral op economische groei, en dat zorgt volgens Van Oort voor meer ongelijkheid en milieuschade. "Het model dat we in Europa hanteren biedt meer ruimte voor duurzaamheid en sociale cohesie", vertelt Van Oort. "Een eerlijke verdeling van brede welvaart vraagt om concrete beleidskeuzes."

Portretfoto van Erasmusprofessor Frank van Oort aan de Maas.

"Ik denk dat evolutie effectiever is dan revolutie"

Frank van Oort

Hoogleraar Urban and Regional Economics (ESE)

Het is complex om een balans te vinden tussen economische vooruitgang en sociale en ecologische belangen. "Het zet aan tot nadenken over hoe we onze samenleving inrichten. Sommige economen pleiten voor een radicale transitie, terwijl anderen pleiten voor een stapsgewijze aanpak." Van Oort houdt hoop: "Ik denk dat evolutie effectiever is dan revolutie. Ja, veranderingen kosten tijd, maar elke stap in de goede richting is winst."

Rotterdamlezing 2025
De Rotterdamlezing vindt plaats op maandag 19 mei 2025 in debatpodium Arminius en is gratis bij te wonen voor alle geïnteresseerden. We vragen je wel om je vooraf aan te melden via onze website. Na afloop van de lezing is er een borrel, waarin je kunt napraten met de spreker en de andere aanwezigen.

Professor
Meer informatie

Meer wetenschapsverhalen? Kijk op ons online magazine Erasmus Extra.

Pers
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Ronald de Groot, Media & Public Relations Officer bij Erasmus School of Economics via rdegroot@ese.eur.nl, mobiel: 06 53 641 846.

Gerelateerde content
Rotterdammers behoren tot de minst gelukkige mensen van Nederland. Martijn Hendriks legt uit hoe dit komt en wat de overheid en gemeente hieraan kunnen doen.
Mensen chillen in het Euromastpark in Rotterdam in de zomer.
Hoe staat het ervoor met het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) en hoe effectief is het programma tot nu toe gebleken? Socioloog Gijs Custers licht toe.
Socioloog Gijs Custers (ESSB) poseert op campus Woudestein.
Gerelateerde links
Meer informatie over de Rotterdamlezing 2025 & aanmelden

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen