Deze week kregen de RIVM en premier Rutte kritiek op de manier waarop ze jongeren toespraken op de persconferentie. Zo is er kritiek op de toon van premier Rutte, zijn wijzende vinger en de vermanende boodschap naar jongeren toe. Op Radio 1 legt prof. dr. Eveline Crone uit waarom deze manier van communiceren niet heel veel zin heeft.
Jongeren kunnen dit niet individueel oplossen
"Rutte spreekt jongeren aan op hun individuele verantwoordelijkheid. Maar bij een ramp als deze kun je van jongeren niet verwachten dat ze dat individueel kunnen oplossen", vindt Eveline Crone. Jongeren hebben systemen om zich heen nodig die hun hiermee kunnen helpen zoals school, familie en hun omgeving. Die systemen noemt Eveline Crone ook wel veerkracht en niet elke individu heeft dezelfde mate van veerkracht aangezien deze ook sterk afhankelijk is van de omstandigheden waarin iemand opgroeit.
Eveline Crone geeft als voorbeeld: "Ik woon zelf in Oegstgeest, hier is het niet zo moeilijk om je aan de regels te houden. Maar als je in Rotterdam-Zuid woont, met z’n zessen in een appartementje, dan is het echt een ander verhaal.” Het is een verantwoordelijkheid van iedereen dat alle jongeren voldoende veerkracht hebben om zich aan de regels te kunnen houden.
In gesprek gaan met jongeren
Tot slot benadrukt Eveline Crone ook dat het gesprek met jongeren moet worden aangegaan om te kijken waar jongeren tegenaanlopen. Zo kan er worden gekeken hoe die problemen kunnen worden verholpen. Door jongeren meer te betrekken bij het probleem kunnen zij ook helpen bij het aandragen van oplossingen, aldus Eveline Crone. "Ja, want ze zijn hartstikke sterk, ze hebben ideeën, zijn creatief – het is gewoon een gemiste kans om het niet te doen.".
Luister hier het hele fragment van NPO radio 1.
- Professor