Veni-beurs voor 7 jonge onderzoekers Erasmus MC

Zeven jonge wetenschappers van het Erasmus MC krijgen een Veni-financiering maximaal 280.000 euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Zij kunnen met deze financiering hun onderzoeksideeën verder ontwikkelen.

De zeven Rotterdamse laureaten

  • Immuuntherapie als nieuwe behandeling na blootstelling aan hondsdolheidsvirus - dr. Carmen Embregts, Viroscience 

    "Hondsdolheidsvirus ofwel rabiësvirus onderdrukt het immuunsysteem en symptomen ontstaan pas als het virus het brein heeft bereikt. Behandeling is dan niet meer mogelijk en alle rabiëspatiënten (59.000/jaar wereldwijd) sterven. Ik wil begrijpen hoe het virus het afweersysteem onderdrukt, en een nieuwe behandelstrategie testen die de afweerreactie tegen het rabiësvirus herstelt en versterkt."

    Carmen Embregts
  • Een diepgaande blik op de rol van ontsteking bij vroege cellulaire herprogrammering bij beenmergfibrose - dr. Hélène Gleitz, Ontwikkelingsbiologie 

    "Bij beenmergfibrose wordt normaal beenmergweefsel geleidelijk vervangen door littekenweefsel, wat leidt tot beenmergfalen en overlijden. Recente data suggereren dat ontsteking een grote rol speelt in het ontstaan van beenmergfibrose, maar de mechanismen hiervan blijven onbekend. Dit project focust zich op het aanpakken van ontsteking als nieuwe behandelingsmethode."

    Hélène Gleitz
  • Herstellen van immuniteit in agressieve borstkanker - dr. Dora Hammerl, Interne Oncologie 

    "Voor patiënten met agressieve borstkanker zijn er geen effectieve therapieën. Mijn vooronderzoek laat zien dat een vrij onbekende familie aan eiwitten ervoor zorgt dat immuuncellen tumoren moeilijk bereiken en/of bestrijden. In mijn voorstel ga ik de anti-immuunactiviteit van deze enzymen bestuderen, en enzymneutralizerende strategieën testen om behandelopties te vergroten."

    Dora Hammerl
  • Causale bias analyse integreren in kosteneffectiviteitsonderzoek - dr. Jeremy Labrecque, Epidemiologie en Radiologie 

    "Ik zal causale bias analyse integreren in kosteneffectiviteitsanalyses, waardoor beter geïdentificeerd kan worden wanneer aannemelijke biases (confounding, selectiebias) beslissingen gemakkelijk kunnen veranderen en wanneer beslissingen robuust zijn voor bias. Deze methoden zullen worden toegepast op de kosteneffectiviteit van totale knievervanging, perfusie-MRI en BMI-interventies."

    Jeremy Labrecque
  • Uitlegbare kunstmatige intelligentie om de genetische architectuur van complexe eigenschappen te ontrafelen - dr. Gennady Roshchupkin, Epidemiologie en Radiologie

    "We hebben geleerd dat de meeste ziekten een genetische component hebben, maar begrijpen nog niet de onderliggende processen. Met kunstmatige intelligentie ga ik de complexe relatie tussen  DNA-mutaties en de menselijke gezondheid onderzoeken. Dit wordt de basis voor de ontwikkeling van nieuwe diagnostische, prognostische en therapeutische hulpmiddelen."

    Gennady Roshchupkin
  • Preventie van beroerte en dementie door gepersonaliseerde behandeling van ‘stille’ herseninfarcten - dr. Frank Wolters, Epidemiologie

    "1 op de 4 ouderen heeft een verhoogd risico op beroerte en dementie doordat zij zonder het te weten een herseninfarct hebben doorgemaakt. In dit onderzoek neem ik deze ‘stille’ infarcten onder de loep om kenmerken en mechanismen te ontrafelen die een gepersonaliseerde behandeling tegen beroerte en dementie mogelijk maken."

    Frank Wolters
  • Predictie van gepersonaliseerde klinisch relevante uitkomsten: een nieuwe methode voor beslissingsondersteuning met routinematige uitkomstmetingen - dr. Robbert Wouters, Revalidatiegeneeskunde 

    "Dagelijkse klinische besluitvorming is meestal niet gebaseerd op individuele patiëntdata, maar op klinische ervaring en richtlijnen. Beslissingen zijn daardoor niet geïndividualiseerd en er is een risico op suboptimale besluitvorming. Ik presenteer een methode voor real-time predictie van geïndividualiseerde uitkomsten en kosten, ter verbetering van gezamenlijke besluitvorming en waarde voor patiënten."

    Robbert Wouters
Meer informatie

Veni maakt samen met Vidi en Vici onderdeel uit van het NWO-Talentprogramma. Veni is gericht op excellente onderzoekers die onlangs gepromoveerd zijn. Dit jaar kregen in totaal 89 wetenschappers een Veni-subsidie van maximaal 280.000 euro.

Gerelateerde links
Lees meer over eerdere laureaten van Veni-financiering bij EUR

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen