Twijfels over coronavaccin passen in trend van individualisering

Josje ten kate
EUR

Het vaccineren tegen het coronavirus is in volle gang en tegelijkertijd gaat het niet goed met het aantal besmettingen. Toch zijn er mensen die twijfelen of ze het vaccin moeten nemen. Socioloog Josje ten Kate zegt hierover is EURcast: “Het is vaak niet zozeer het wantrouwen in instanties of wetenschap, maar mensen willen graag de keuze bij zichzelf houden. Dit past in een bredere trend van individualisering.” Het verplichten van vaccinaties kan volgens haar een averechts effect hebben.

Berichten in de media over het versneld uitrollen van de coronavaccins hebben niet geholpen volgens Josje ten Kate, die promoveert op het onderwerp waarom ouders wel of niet hun kinderen laten vaccineren. “Mensen vragen zich af of de wetenschappelijke kwaliteit nog wel gewaarborgd is met zulke snelheid. En veel zorgen gaan over langetermijneffecten waar nu nog niet zo veel over bekend is.”

Meer transparantie over onderzoek achter advies RIVM

Meer en beter informeren zal volgens Ten Kate zeker helpen om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen: “Uit mijn onderzoek blijkt dat een deel van de ouders graag meer informatie wil. Dat moet niet zomaar informatie zijn, maar wetenschappelijke en diepgaande informatie omdat ze zelf de keuze willen kunnen maken. Ze zeggen: ‘Het RIVM kan wel dit tegen mij zeggen over bijwerkingen, maar ik wil weten wat daarachter zit’. Ze willen dus meer transparantie over het wetenschappelijke bewijs.”

Twijfels over vaccineren past in trend van individualisering

Volgens Ten Kate is het ook niet zozeer het wantrouwen in instanties of wetenschap waardoor mensen twijfels hebben, maar willen ze graag zelf de keuze maken. Dit past in een bredere maatschappelijke trend van individualisering. “Vroeger werden keuzes voor je gemaakt door bijvoorbeeld de kerk, maar tegenwoordig maak je ze zelf en ben je er dus zelf verantwoordelijk voor.”

Helpt verplichten?

Het verplichten van vaccinaties kan volgens haar dan ook averechts werken en weerstand opwekken. Wat volgens haar wel helpt is om twijfelaars serieus te nemen en niet weg te zetten in een hoekje. Daarnaast moet er meer openheid zijn over de onderzoeken die ten grondslag liggen aan de adviezen. Want als dat ontbreekt, dan gaan mensen zelf op zoek naar informatie en dan is het lastig filteren wat er wel en niet betrouwbaar is. Anderzijds geeft Josje ten Kate toe dat een vaccinatieplicht voor jongeren om bijvoorbeeld weer festivals te kunnen bezoeken misschien wel veel mensen over de streep kan trekken.

 

Luister op Spotify

Luister op Apple Podcast

EURcast aflevering 5 met Josje ten Kate

Promovendus
Gerelateerde content
Je mag een naald in je arm weigeren, zegt prof.dr. Martin Buijsen. Maar dat individuele recht zal in de vaccinatiecampagne tegen corona moeten wijken voor het…
Bijna driekwart van de Nederlanders vindt het een goed idee om een vaccinatiebewijs 'light' in te voeren. Maar pas als iedereen de kans heeft gehad zich te…
In de podcast gaan we in gesprek met onderzoekers van de EUR over diverse actuele onderwerpen en hun eigen onderzoek.
Veel studenten maken zich zorgen over hun kansen op de toekomstige arbeidsmarkt. Econoom Robert Dur praat hierover in de EURcast.
Robert Dur
Wat doe je als je vrienden zich niet aan de coronaregels houden? In de tweede EURcast gaat student David Boeren in gesprek over jongeren en coronaregels.
Rustige studieplek Campus Woudestein
De meeste mensen weten heel goed dat ze juist nu drukke plekken moeten vermijden. Hoe kan het dat ze dan toch besluiten om massaal te gaan winkelen zoals met…

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen