In 2021 werd 82% van de peer-reviewed artikelen van EUR- en EMC-auteurs open access gepubliceerd. In vergelijking met 50% in 2015 is dit een enorme stijging in de afgelopen jaren. Ieder jaar meet de universiteitsbibliotheek hoeveel peer-reviewed artikelen, gepubliceerd door onderzoekers van de Erasmus Universiteit en het Erasmus MC, open access beschikbaar zijn.
De Erasmus Universiteit streeft naar een publicatieklimaat waarin academische auteurs volledig open access publiceren. Voor academische artikelen (peer reviewed) verbetert dit ieder jaar door de groeiende bewustwording van het belang van open access en door de inspanningen van de universiteitsbibliotheek om overeenkomsten te sluiten met uitgevers waarbij EUR- en EMC-onderzoekers gratis kunnen publiceren. De grootste recente gamechangers zijn het vastleggen van Open Science in het framework van Erkennen en Waarderen en de implementatie van het Open Access Reglement.
Open Access Reglement bij EUR
Op basis van artikel 25fa van de Nederlandse Auteurswet (ook bekend als het Taverne Amendement) faciliteert de Open Access Regeling onderzoekers bij het openbaar maken van hun korte wetenschappelijke werk in het Erasmus Research Portal, zes maanden na de eerste (online) publicatie. De regeling is in werking getreden voor de Erasmus Universiteit per december 2021, maar door de terugwerkende kracht van het Taverne Amendement is het effect ervan al zichtbaar voor publicatiejaar 2021. Hierdoor is 95% van de peer-reviewed artikelen die in 2021 aan de Erasmus Universiteit zijn verschenen open access beschikbaar. Het Erasmus MC wilt in de toekomst ook de uitoefening van het Taverne Amendement faciliteren en werkt momenteel aan de implementatie.
- Meer informatie
Er zijn verschillende manieren waarop EUR- en EMC-onderzoekers hun werk open access beschikbaar kunnen maken. Wil je meer weten over de Open Access mogelijkheden? Ga naar Open Access op de EUR of bekijk het Open Access stroomschema.