Nederland is voor de energievoorziening voor een groot deel afhankelijk van aardgas uit Rusland. Na de Russische inval in Oekraïne komt de vraag op: moeten we niet minder afhankelijk worden van Russisch gas? Hoogleraar Transitiekunde Jan Rotmans voorziet moeilijkheden, maar ook mogelijkheden, vertelt hij bij RTL Nieuws.

"Het is lastig, want de afgelopen tijd heeft Nederland juist ingezet op meer samenwerking met Rusland, omdat we zagen aankomen dat het aardgasveld in Groningen zou sluiten. Dus we hebben precies de omgekeerde weg bewandeld", zegt Jan Rotmans.

Sneller over op zonne- en windenergie

"Al onze apparaten verbruiken steeds meer stroom", vertelt Rotmans. Nederland heeft daarom meer en meer elektriciteit nodig. "Zonne-energie wordt heel erg onderschat. Op nog maar 10 procent van de beschikbare daken liggen zonnepanelen en ook op geluidswallen langs snelwegen en spoorlijnen kunnen heel veel panelen komen."

Samen met 'een explosieve toename' van windenergie op zee ziet de transitie-expert het meest in wind en zon. "We moeten als de wiedeweerga windparken op zee gaan aanleggen die nog veel groter zijn dan gepland."

Jan Rotmans in Arminius
Arie Kers

Meer zelfstandig, minder afhankelijk

Rotmans ziet geen grote rol weggelegd voor kernenergie. "Het is duur en een centrale bouwen kost minimaal 10 jaar." Minder afhankelijk worden van Russisch gas kost geld. Volgens de hoogleraar wordt het goedkoper als de technieken op grote schaal gebruikt worden. "Zo is zonne-energie de afgelopen zeven tot acht jaar 80 procent goedkoper geworden. Ook batterijen om zonne-energie tijdelijk in op te slaan, zullen veel goedkoper worden als je er daarvan meer gebruikt."

Volgens de hoogleraar Transitiekunde wordt fossiele energie alleen maar duurder door geopolitieke spanningen. "Uiteindelijk gaan zonne- en windenergie het zeker winnen van fossiele energie, omdat het op den duur veel goedkoper wordt. Energiebesparing is ook hard nodig om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van landen waarvan je liever niet afhankelijk bent."

Onderzoeker
Meer informatie

Het gehele artikel is terug te vinden op de website van RTL Nieuws.

Gerelateerde content
De situatie in Oekraïne raakt EUR-studente Sandra Garstka heel erg. Ze besloot actie te ondernemen om Oekraïense gezinnen te helpen.
Volgens hoogleraar humanitaire studies Thea Hilhorst kunnen mensen de bevolking van Oekraïne op verschillende manieren helpen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen