EUR-studente start actie om Oekraïne te steunen

Markus Spiske (Unsplash)

Voor EUR-studente Sandra Garstka is de situatie in Oekraïne heel dichtbij nu familie en vrienden van de Poolse student hun huizen aanbieden aan de vele Oekraïense gezinnen. Ze heeft een actie opgezet en zamelt samen met de Oost-Europese Studentenvereniging spullen in die ze aanvankelijk zelf naar Polen wilde brengen. "Ik had nooit verwacht dat zoveel mensen al die spullen zouden doneren."

Waarom ben je deze actie begonnen?

"Om een lang verhaal kort te maken, vorige week was ik klaar met mijn examens, en ging ik naar Zeeland met mijn tante die toevallig ook mijn baas is. Ik werk in Rijswijk bij een boekhoudkantoor dat gerund wordt door een Poolse. Het hele team bestaat uit Poolse mensen. Mijn baas Lousia was aan de telefoon met haar vriendin die in Polen woont in Warschau. We hoorden van de vriendin van mijn tante dat zij en veel van haar vrienden hun huizen hebben aangeboden aan Oekraïense vluchtelingen en dat ze in Polen ook goederen aan het inzamelen zijn. Veel mensen raakten zeer betrokken bij Polen omdat er al veel Oekraïners in Polen waren. Zij zijn uiteindelijk onze buren. Dezelfde cultuur, dus mensen begonnen meteen te helpen."

"We dachten: als we in Nederland echt een grote klantenkring van Poolse mensen hebben, kunnen we misschien ook wat geld en wat goederen inzamelen. Dus hebben we het als bedrijf gedeeld op onze social media. Afgelopen zondag dacht ik, misschien willen mensen van de universiteit en van mijn studie het initiatief ook steunen. Ik studeer Internationale Bachelor Economie en Bedrijfseconomie."

Welke dingen wil je verzamelen en waarom deze dingen?

"Het belangrijkste idee was om het heel eenvoudig en toegankelijk te maken voor studenten. Ik ben zelf ook student en ik weet dat mensen niet veel vrij geld hebben dat ze aan dingen kunnen uitgeven. Dus dacht ik dat de spullen klein en heel goedkoop moesten zijn, en toegankelijk voor studenten. Op de lijst staan hygiënische artikelen zoals een tandenborstel, tandpasta, toiletpapier, natte tissues, maandverband en tampons voor vrouwen, EHBO-artikelen zoals verband, pleisters en paracetamol en voedsel dat je kunt maken door gewoon water te koken. Het is dus binnen enkele seconden klaar. En bij andere goederen kun je denken aan batterijen, opladers en werkende powerbanks, en artikelen voor baby's zoals luiers, instant melkvoeding en de maaltijden in potjes voor kinderen. Het oorspronkelijke idee was om artikelen te hebben die gemakkelijk toegankelijk en zeer goedkoop zijn. Gewoon voor het grijpen op de campus."

Wat is de top drie van dingen die studenten kunnen doen om te helpen?

"Ik zou zeggen: als je hierbij betrokken wilt zijn, kom gerust langs en lever iets kleins af. Ik denk dat het heel belangrijk is om goed voor jezelf en de mensen om je heen te zorgen, vooral als ze vrienden hebben of mensen kennen die uit Oekraïne komen. Ik denk dat de situaties niet alleen voor mensen uit Oekraïne van groot belang zijn. Zorg gewoon goed voor jezelf. Als je een pauze nodig hebt van het lezen van het nieuws, doe dat dan, neem een bad. Doe iets leuks voor jezelf en praat met mensen om je heen, zodat je ervoor zorgt dat mensen mentaal gezond blijven. Je kunt ook geld doneren, elk bedrag telt. Ik weet dat sommige mensen denken dat het geen zin heeft of ze 5 euro doneren of niet, maar dat is niet waar. Elk bedrag is belangrijk. Elke gedoneerde euro telt op tot een enorm bedrag. Als je het je kunt veroorloven, doe het dan. Ik doneer zelf ook al wat geld."

Chuko Cribb (Unsplash)

Familie en vrienden van u hebben hun huis in Polen ter beschikking gesteld. Hoe is de situatie daar nu?

"Ik denk dat huizen, scholing en banen de drie grootste problemen zijn waarmee zowel Polen als de vluchtelingen nu te maken hebben. Sinds dit initiatief van start is gegaan, gaat het veel mensen eerlijk gezegd aan. Ik heb geen tijd om het nieuws te volgen, maar er zijn honderdduizenden mensen bij betrokken. Ik las op het nieuws dat ze verwachten dat 4 miljoen Oekraïense vluchtelingen Oekraïne zullen ontvluchten. En deze mensen komen ook naar Polen. Ik denk dat huisvesting ook een moeilijke zaak is. Polen is op zichzelf ook een arm land, er zijn niet eens genoeg sociale woningen voor Poolse mensen."

"Onderwijs is ook een groot probleem. De Oekraïense vluchtelingen spreken de Poolse taal niet. Heel vaak spreken ze ook geen Engels. Mijn oude lerares Frans bijvoorbeeld bood op haar taalschool gratis lessen aan voor de kinderen en hun ouders. En nummer drie zijn de banen. We komen allemaal verschillende mensen tegen met een lage of hoge opleiding, maar ik denk dat als je meer dan een miljoen mensen hebt, het moeilijk is om ervoor te zorgen dat iedereen een baan heeft en in staat is om zichzelf en hun gezinnen op de lange termijn te onderhouden."

Met wie organiseer je deze actie?

"In eerste instantie ben ik deze actie bij Erasmus alleen begonnen. Maar al snel sloot de Oost-Europese Studentenvereniging zich bij mij aan, waar ik super dankbaar voor ben. Ze lieten me hun kantoor gebruiken als opslagruimte, wat heel handig is als je kijkt naar de hoeveelheid goederen die tot nu toe zijn gedoneerd. Op dit moment zijn we het samen aan het organiseren. Vanaf vandaag zal mijn bedrijf me ondersteunen bij het vervoer van de goederen. Al het goed gaat dus eerst naar Rijswijk naar mijn hoofdlocatie waar we alles aan het sorteren zijn."

"Eerst was het idee dat ik alles zelf naar Polen zou rijden, maar ik had nooit verwacht dat zoveel mensen deze goederen zouden doneren. Wat er bij ons op kantoor is gebeurd, is dat het zelfs tien keer zoveel is als wat we bij Erasmus hebben. Uiteindelijk is het gelukt om een vrachtwagen te krijgen die naar Polen gaat, maar dat kost geld. De vrachtwagen gaat van Nederland rechtstreeks naar de Poolse grens en de benzinekosten zijn 600 euro voor één rondje. In mijn bedrijf zamelen we ook geld in, binnen onze groep vrienden en werknemers. Dat geld zal dus ook gebruikt worden om de goederen van de universiteit te vervoeren. Niemand had verwacht dat het zo groot zou worden, dus we moeten ons gaandeweg aanpassen."

Zijn er nog andere dingen die lezers kunnen doen om te helpen?

"Ik weet niet zeker of het legaal is dat mensen geld doneren voor de benzine als ik ze mijn IBAN geef. Maar als blijkt dat het mag en niemand mij hiervoor gaat aanklagen, zou het geweldig zijn als het lukt om 600 euro op te halen voor de benzine. Het delen en reposten over deze actie op social media helpt ook erg. Ik denk dat we wat opslagruimte gaan missen omdat het kantoor bij de Oost-Europese Studentenvereniging te klein wordt. We hebben geld nodig, opslagruimte en mensen om te delen en te steunen."

Meer informatie

Wil je meer informatie? Lees dan hier Sandra's Instagram post.
Meer informatie is ook te vinden op de EESA instagram pagina.

Gerelateerde content
De Nederlandse universiteiten zijn geschokt door de Russische inval in Oekraïne en leven mee met eenieder die hierdoor getroffen wordt.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen