'Smeerpalen' de oplossing tegen huidkanker? "Eigenlijk zou iedereen thuis een smeerpaal moeten hebben"

Zonnende mensen bij de horeca op het strand van Hoek van Holland.
Smeerpaal met gratis zonnebrand op het strand
ANP Dingena Mol

In de stad, op stranden, op festivals en in attractieparken: de gratis tappunten met zonnebrand duiken op steeds meer plekken op. Maar helpen die 'smeerpalen' wel tegen de 'huidkankerepidemie'? Hoogleraar dermatologie Tamar Nijsten beantwoordt deze vraag in het Nederlands Dagblad.

Gemiddeld krijgt een op de vijf Nederlanders een vorm van huidkanker; het aantal diagnoses verdubbelde dit decennium. "De belangrijkste oorzaak daarvoor ligt in ons zongedrag en schoonheidsideaal", zegt Tamar Nijsten, hoogleraar dermatologie van Erasmus MC in het Nederlands Dagblad. 

Bruine huid als schoonheidsideaal

Sinds de jaren zeventig zijn Nederlanders vaker en verder gaan reizen. Een bruine huid werd daardoor een teken van vitaliteit en welvaart. Bakken werd een doel op zich. "We zitten het hele jaar binnen op kantoor en vliegen dan een week naar Sevilla om onze bleke huid maximaal bloot te stellen aan de zon", zegt Nijsten. "Die is dat helemaal niet gewend en verbrandt."

Tamar Nijsten kijkt vriendelijk in de camera.

Hoogleraar Nijsten juicht het toe dat steeds meer plekken gratis zonnebrand aanbieden. "Eigenlijk zouden mensen thuis ook zo’n smeerpaal moeten hebben", grapt hij. Met een beetje zon is niks mis, benadrukt hij. Het zorgt immers voor de aanmaak van het gelukstofje endorfine en vitamine D. "Maar verbranding en echt dat smerige bruin moet je vermijden. Het is net als met alcohol: geniet met mate."

De dermatoloog heeft het gevoel dat die boodschap bij steeds meer Nederlanders is aangekomen. "Het echte 'zonnebraden', waarbij mensen zich met olie insmeren en in zilverfolie wikkelen om maximaal aan de zon te worden blootgesteld, is wel een beetje weg", constateert hij. "Maar nog steeds vragen mensen als je niet bruin terugkomt van vakantie: was het wel leuk?"

Professor
Prof. dr. T.E.C. (Tamar) Nijsten
Meer informatie

Lees het volledige artikel bij het Nederlands Dagblad.

Gerelateerde content
Onlangs kreeg een onderzoek van Robert Dur, hoogleraar economie van prikkels aan Erasmus School of Economics, aandacht in de New York Times.
Image - Robert Dur

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen