Prof. dr. Jacques van Doorn Leerstoel & Fellowship: eerbetoon aan grondlegger ESSB

Rick Keus

In 2012 heeft ESSB in samenwerking met het NIAS-KNAW een wisselstoel & fellowship ingesteld als eerbetoon voor haar grondlegger en eerste decaan, prof. dr. Jacques van Doorn. Van Doorn was een vooraanstaand socioloog in de periode na de Tweede Wereldoorlog. Hij had een grote invloed op de Nederlandse sociologie en zijn werk was cruciaal voor de groei van de sociologie in Rotterdam. 

Stads- en migratiesocioloog professor Jan Rath van de Universiteit van Amsterdam gaat als vijfde hoogleraar de Van Doorn leerstoel & NIAS fellowship bekleden. Hij is benoemd voor de periode 1 februari – 1 juli 2022. 

Jan Rath: “Rotterdam is de plek waar ik ben geboren en getogen, lang heb gewoond en veel onderzoek heb gedaan. Ik draag de stad en de universiteit een erg warm hart toe en ben zeer vereerd met de benoeming. De komende maanden ga ik onderzoeken wat de gentrificatie en de verspreiding van nieuwe middenklasse in specifieke stadsbuurten in Rotterdam en elders teweegbrengt. Ik zal met name kijken naar consumptiepatronen en vrijetijdsbesteding. Dit laatste is niet alleen van invloed op de manier waarop stadsbewoners zich plaatsen ten opzichte van anderen, maar beïnvloedt ook het gevoel van plaats en erbij horen. Het is een actueel thema, want het gaat uiteindelijk over het recht op de stad voor iedereen. Ik kijk uit naar de komende vijf maanden en ontmoet graag collega’s en studenten bij de EUR en bij het NIAS om hier verder over na te denken!”  

Meer over de Van Doorn Leerstoel & Fellowship is te vinden op https://www.eur.nl/essb/over-essb/van-doorn-leerstoel 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen