De NWO heeft een subsidie van €2.858.000 vanuit de Nederlandse Wetenschapsagenda (NWA) toegekend aan een transdisciplinair onderzoeksproject naar de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld (SGOG). Het T@CKLE project onder leiding van pedagoog en socioloog professor dr. Daphne van de Bongardt, Erasmus Universiteit Rotterdam, bestaat uit een omvangrijk consortium van zowel kennisinstellingen als maatschappelijke partners. Naast wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkeling van praktijkgerichte instrumenten, zal ook een nieuw landelijk SGOG-netwerk worden opgericht om stakeholders samen te brengen.
T@CKLE (Transdisciplinary Analysis and Co-creation of Knowledge to Lead Efforts against Online and Offline Sexually Transgressive Behaviour and Sexual Violence) pakt zowel online als offline SGOG daadkrachtig aan. Met een integrale en transdisciplinaire aanpak brengt T@CKLE experts, organisaties en initiatieven samen in een nieuw landelijk SGOG-netwerk. Daarmee wordt de samenwerking over vakgebieden heen versterkt en worden de krachten van bestaande initiatieven gebundeld. Het project zet in op een vijfvoudige aanpak op verschillende sociaalecologische niveaus, gericht op zowel individuen als sociale contexten:
- Effectievere preventie van grensoverschrijdend gedrag door plegers,
- Meer maatwerk in ondersteuning voor slachtoffers,
- Structurelere professionele aanpak binnen organisaties,
- Aanpak van schadelijke narratieven zoals victim blaming en vermindering van de maatschappelijke acceptatie van SGOG,
- Borging van een geïntegreerde aanpak voor de lange termijn.
Wetenschappelijke kennis wordt in nauwe samenwerking met relevante stakeholders vertaald naar de praktijk: in de vorm van praktische toolkits en educatie voor professionals en het brede publiek. Daarnaast wordt ingezet op gerichte campagnes die maatschappelijke verandering in beweging zetten. Door de prevalentie en negatieve gevolgen van SGOG te verminderen, streeft T@CKLE naar duurzame vooruitgang richting een veilige samenleving rondom seksualiteit.
Over het T@CKLE consortium
Het transdisciplinaire T@CKLE consortium staat onder leiding van professor dr. Daphne van de Bongardt, hoogleraar ‘Relationele en seksuele ontwikkeling, educatie en gezondheid’ bij de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Het consortium bevat diverse kennisinstellingen als mede-aanvrager: EUR, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden, Rutgers en TNO, en diverse maatschappelijke samenwerkingspartners: ARQ centrum‘45, Emancipator, Fairspace, Gemeente Rotterdam, Landelijk Centrum Seksueel Geweld, Movisie, Offlimits, Parnassiagroep, Soa Aids Nederland, Trimbos Instituut, Verwey Jonker Instituut en Hogeschool Windesheim. Diverse andere partijen zijn bovendien aangesloten in een brede adviescommissie. De subsidie bedraagt €2.858.000. Het project gaat van start in het najaar van 2025 en heeft een looptijd van 5 jaar. Van de Bongardt: “Het is ongelooflijk belangrijk dat deze subsidie voor dit belangrijke thema voortkwam vanuit de Nationale Wetenschapsagenda die tot stand is gekomen voor en door de samenleving. Want dit thema raakt ons allemaal. We zijn dankbaar en innig trots dat het ons in dit geweldige samenwerkingsverband is gelukt om deze subsidie en deze erkenning voor dit ambitieuze plan te ontvangen. SGOG is echt een wicked problem, en een duurzame oplossing kunnen we alleen in gezamenlijkheid realiseren.”
Over het NWA programma SGOG
Het NWA programma 'Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag en Seksueel Geweld: naar een effectieve en preventieve aanpak' beoogt bestaande kennis te bundelen en nieuwe kennis te ontwikkelen over wat effectief bijdraagt aan het zo veel mogelijk voorkomen van (on- en offline) seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Een effectieve aanpak omvat (preventieve) interventies op seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Deze interventies zijn gericht op het zoveel mogelijk recht doen aan slachtoffers, het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld en het tegengaan van recidive door plegers. NWA riep kennisinstellingen en maatschappelijke partijen op tot het gezamenlijk ontwikkelen van wetenschappelijke en praktijkgeoriënteerde onderzoeksvoorstellen rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. ZonMw voert het programma uit in samenwerking met NWO
- Professor
- Meer informatie
Marjolein Kooistra, communicatie ESSB, 0683676038, kooistra@essb.eur.nl