Nieuwsgierigheid, enthousiasme en trots: dit was het Weekend van de Wetenschap 2024

Gezin wandelt over de campus tijdens Weekend van de Wetenschap
Kinderen op tribune met koptelefoons op en handen in de lucht om vragen te stellen

Een campus vol gezinnen, rondrennende kinderen. Het was op zondag 6 oktober wel duidelijk dat er op Campus Woudestein andere bezoekers waren dan gewoonlijk. Tijdens het landelijke Weekend van de Wetenschap was onze universiteit, na een geslaagde eerste deelname in 2023, open voor kinderen van 8 tot 14 jaar. Door workshops over bijvoorbeeld programmeren, nepnieuws en AI konden kinderen kennismaken met de wetenschap. Met ruim 1.200 bezoekers was ook deze editie voor Erasmus Universiteit Rotterdam een groot succes. 

Wetenschappers het hemd van het lijf vragen

In Polak Building zaten kinderen en ouders op de trappen met een speciale koptelefoon op. Host Geert Maarse interviewde – met de kinderen – wetenschappers. Ze vroegen bijvoorbeeld criminoloog Robby Roks het hemd van het lijf. Leuk voor de nieuwsgierige kinderen, maar zichtbaar ook leuk voor de wetenschappers! 

Meisje kijkt vanaf tribune naar volleyballende kinderen

In Sports Building konden de kinderen hun energie even kwijt. René Kruithof: “Vorig jaar was ik hier als deelnemer. Ik heb aangegeven vanuit Erasmus Sport ook graag een sessie te organiseren. De kinderen leren vandaag over hoe sport je blij maakt.” René vertelt de deelnemende kinderen daar eerst iets over. Daarna krijgen ze een volleybal clinic. De ouders op de tribune krijgen ook een rol: zij moeten de kinderen aanmoedigen. Zo merken de kinderen wat het effect van aanmoediging is op hoe blij ze zich voelen.

In het Erasmus Foodlab heerste een heel andere drukte. Tijdens deze workshop gingen kinderen aan de slag met duurzaam koken, en hoe de wetenschap zich hiermee bezighoudt. De trots was duidelijke van de kindergezichten af te lezen toen zij hun eigen maaksels presenteerden. Overigens keken de ouders en de begeleiders van het Foodlab minstens zo trots.  

Hologram

Ondertussen maakten de kinderen in de Studio van de Community for Learning & Innovation (CLI) kennis met hologrammen. Holografie maakt platte afbeeldingen levendig, waardoor ze eruitzien als echte objecten. En dat kunnen wetenschappers dus ook met zichzelf doen: alsof ze voor een groep staan, zonder er echt te zijn. De workshop was meerdere keren vol, want dit wilden de kinderen wel zien. Terwijl de ruimte nog vol druppelde, stelden de kinderen en hun ouders al de eerste vragen. “Zo kun je dus bijvoorbeeld ook iets vertellen in het buitenland, zonder naar het buitenland te gaan”, vertelde een van de organisatoren van de workshop. 

Kind gaat op de foto met zijn oorkonde en een vrouw die verkleed is als Erasmus

Vroege kennismaking met wetenschap 

In totaal werden er 26 verschillende workshops aangeboden vanuit het Wetenschapsknooppunt, Synclab, Movez lab, CLI, ESSB, EMC, ESL, EUC, IDEA Centre, Sustainability hub en Erasmus Sports. In totaal waren er 2.110 workshopplekjes voor kinderen. 

Het doel? Kinderen inspireren om de wereld om hen heen te ontdekken en te begrijpen. Tijdens het Weekend van de Wetenschap laten we zien hoe wetenschap in elk aspect van ons dagelijks leven doordringt. Een vroege kennismaking met de wetenschap geeft kinderen de kans om hun natuurlijke nieuwsgierigheid te ontwikkelen, cognitieve vaardigheden te versterken en zelfvertrouwen op te bouwen, terwijl ze de wereld om hen heen beter leren begrijpen. 

In 7 rondes konden de kinderen stempels verzamelen bij de workshops naar keuze. Hiermee konden ze hun Erasmus certificaat bemachtigen om daarmee op de foto te gaan met Erasmus

Meer informatie

Over het Weekend van de Wetenschap 

Weekend van de Wetenschap is een initiatief vanuit het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het evenement wordt ieder jaar op allerlei plekken in Nederland georganiseerd om iedereen, van jong tot oud, op een toegankelijke manier inzicht te geven in de wereld van de wetenschap en technologie.

Gerelateerde content
Kayla Green is ambassadeur van het Weekend van de Wetenschap, waarin kinderen kennismaken met de wetenschap via bijv. proefjes en colleges.
Kayla Green zittend
Na een succesvolle eerste editie vorig jaar zijn kinderen tussen 8 en 14 jaar op zondag 6 oktober weer welkom op Campus Woudestein.
Kinderen doen een spel op de grond onder begeleiding van een volwassene tijdens Weekend van de Wetenschap.
Gerelateerde links
Meer informatie over het programma vind je hier

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen