Nieuw rapport waarschuwt voor toenemende maritieme risico's door schaduwvloten en geopolitieke spanningen

Een onlangs uitgebracht rapport van het Econometrisch Instituut, geschreven door gastonderzoeker aan Erasmus School of Economics, dr. Sabine Knapp, en in samenwerking met Marine Benchmark, benadrukt de aanzienlijke toename van blootstelling aan maritieme risico's, met name in de exclusieve economische zone (EEZ) van Portugal en de Oostzee, met een focus op verhoogde blootstelling aan risico’s vanwege de opkomende schaduwvloot. 

De studie, die meer dan 45,2 miljoen schattingen op scheepsniveau analyseert van januari 2021 tot december 2024, onthult een scherpe stijging van de blootstelling aan vervuilingsrisico's: meer dan 40% in de Baltische regio, 100% in de Finse Golf en 20% in Portugese wateren. Het rapport onderstreept ook de groeiende invloed van ongereguleerde "schaduwvloten", die grotendeels bestaan ​​uit schepen die betrokken zijn bij het omzeilen van sancties, het vermijden van inspecties en onveilige operaties.

Belangrijkste bevindingen:

• Wereldwijde blootstelling aan vervuilingsrisico: Toename met 3% voor tankers en 3,7% voor olietankers van 2023 tot 2024.

• Schaduwvloot-watchlist: Aangewezen schepen zijn goed voor 7,4% van het wereldwijde vervuilingsrisico, maar dit cijfer springt naar 32% in de Golf van Finland en 54% als alle watchlist-schepen 

• Geopolitieke factoren: Wijzigingen in handelsroutes als gevolg van sancties van de EU, het VK en de VS op Russische olie hebben de risicoblootstelling aanzienlijk vergroot, met name de blootstelling aan vervuilingsrisico's in Europese wateren.

• Geprojecteerde trends: Het vervuilingsrisico in de Golf van Finland zal naar verwachting met 2,7% per maand toenemen tot en met december 2027.

• De studie onderzoekt de mogelijkheid om een ​​verbeterd situationeel domeinbewustzijn te ontwikkelen door realtime AIS-gegevens te koppelen aan scheepsrisicoprofielen om risicobeperking te verbeteren.

Toekomstige ontwikkelingen zijn gepland om risicovoorspellingsmodellen te verbeteren met betrekking tot de schaduwvloot en situationele beoordelingen van schepen, inclusief AIS-afgeleide gedragsaspecten. 

Over Sabine Knapp

Sabine Knapp is gastonderzoeker aan Erasmus School of Economics, waar zij in 2007 promoveerde. Sindsdien heeft ze voor verschillende toezichthouders in de maritieme industrie gewerkt, waaronder het Europees Agentschap voor maritieme veiligheid (EMSA) in Lissabon, de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) in Londen en het Australisch Agentschap voor maritieme veiligheid (AMSA) in Australië. Sinds 2015 is ze een onafhankelijk adviseur via haar bedrijf Seven Ocean Research Pty Ltd. Ze voert een wekelijkse routine uit voor risicovoorspelling van de wereldvloot op basis van voorspellingsmodellen. Om transparantie te bevorderen, wordt het grootste deel van haar werk gepubliceerd en door vakgenoten beoordeeld en is een deel open access. In de loop der jaren heeft ze een routine ontwikkeld voor risicoprofilering. Haar werk wordt gedreven door een passie voor het verbeteren van maritieme veiligheid en milieubescherming.

Meer informatie

Klik hier voor het volledige EI-rapport 2025 over risicoblootstelling en schaduwvloten. Voor meer informatie neemt u contact op met Ronald de Groot, Media and Public Relations Officer bij Erasmus School of Economics: rdegroot@ese.eur.nl of 06 53 641 846.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen