Nieuw kunstwerk ‘Hook-Ups’ siert muur van E Building

Muurschildering van Marije Vermeulen
Kunstenares Marije Vermeulen voor haar mural bij de OAJ 2024-2025.
Alexander Santos Lima

Op maandag 2 september, de start van het academisch jaar 2024-2025, is de nieuwe muurschildering ‘Hook-Ups’ van kunstenares Marije Vermeulen op de zijkant van het E Building officieel geopend. De schildering, waarin veel geometrische vormen zijn verwerkt, is geïnspireerd door het E Building zelf. "Het is een gebouw waar mijn hart sneller van gaat kloppen", aldus Marije Vermeulen tijdens de opening. "Ik wil dat de dingen die ik op de muur schilder mensen meer laten kijken naar wat er al is."

"Ik zoek altijd de verbinding met de locatie van het kunstwerk", vertelt ze. "Ik wil altijd alles meten en in kaart brengen met foto’s, schetsen en tekeningen." Geometrische vormen en lijnen in het kunstwerk vormen een verbindend patroon dat voortbouwt op de bestaande architectonische lijnen en details van het E Building. "Ik wilde alle ‘huid’ van het gebouw niet verstoppen achter verf want het is een mooi gebouw en het kunstwerk moet ermee in verbinding staan."

Toeschouwers bekijken de muurschildering op de E-building.
Alexander Santos Lima

De kunst van het verbinden

Hook-Ups, met een totale afmeting van ca. 13 x 19 meter, verbeeldt het thema verbinden en symboliseert de toewijding van Erasmus Universiteit Rotterdam aan het omarmen van de kunst van het verbinden door middel van interdisciplinaire samenwerking en maatschappelijke betrokkenheid. Vanaf het Erasmus Plaza en vanuit de parkeergarage eronder kun je de muurschildering op het E Building zien. Het E Building is langer genomineerd om gesloopt te worden, maar de toekomst van het gebouw wordt op dit moment bestudeerd.

Solotentoonstelling in Erasmus Gallery

Aansluitend na de opening van de muurschildering is in de Erasmus Gallery een solotentoonstelling van Marije Vermeulen geopend: '3 = The Magic Number'. Naast een ruimtelijke installatie is in deze tentoonstelling ook haar autonome werk te zien.

"Ik wil dat de dingen die ik op de muur schilder mensen meer laten kijken naar wat er al is."

Marije Vermeulen

Kunstenares

Marije Vermeulen voor haar muurschildering op E-building.
Alexander Santos Lima

Over Marije Vermeulen

Marije Vermeulen (1976) maakt schilderijen, installaties en muurschilderingen waarin een helder, fris kleurgebruik opvalt. Haar modernistische en speelse stijl is beïnvloed door zowel de glamour van Pop Art als de geometrische schoonheid van De Stijl. Haar abstracte werken zijn het resultaat van een uitvoerig ontwerpproces in schetsen; ze meet, stapelt, kantelt, herhaalt en schuift vormen, blokken en vlakken op en naast elkaar. Ze gebruik daarbij de basisvormen vierkant, driehoek en cirkel en daaraan afgeleide vormen zoals streeppatronen in gestileerde arceringen. Gebruikte vlakverdelingen, vorm- en kleurcombinaties vinden een oorsprong in mode, tijdschriften, design, natuur en architectuur. Een verwijzing naar die oorsprong van de vormen en patronen in het werk zijn vaak terug te vinden in hun titels zoals ook hier in het geval van Hook-Ups, wat zowel verwijst naar verbinding als naar een architectonisch detail van het E-gebouw.

Meer informatie

Op maandag 2 september 2024 openden we het Academisch Jaar 2024-2025. Lees meer over de opening.

Gerelateerde content
Door diverse sprekers, waaronder Simone Fredriksz en Mpho Tutu werd stilgestaan bij het thema "De kunst van verbinding".
Annelien Bredenoord geeft een speech tijdens de Opening Academisch Jaar.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen