Moedeloos van corona – en dat huisfeestje is niet de oplossing

Uit onderzoek blijkt dat jongeren psychisch het meest lijden onder de coronamaatregelen. Zo laat onderzoek van EenVandaag zien dat 74 procent van de 18 tot 35-jarigen mentaal lijdt door de coronacrisis, tegenover 48 procent van de 65-plussers. Eveline Crone, hoogleraar neuropsychologie, legt in de NRC uit waarom juist jongeren mentaal zoveel last hebben van de coronacrisis en ze geeft advies aan jongeren.

Mentale gezondheid

‘De mens is een sociaal wezen en de biologische drang tot aanraking en verbinding is diep in onze genen verankerd; dit is onontbeerlijk voor de mens’ schreven verschillende deskundigen afgelopen juli in een brandbrief aan het kabinet. In de brief uitte zij hun zorgen over de gevolgen van de coronacrisis op de geestelijke gezondheidszorg. Eveline Crone vindt het zelf ook onnodig als er gezegd wordt dat deze generatie zich aanstelt ‘Je hele leven is er op gericht anderen te ontmoeten’. Daarnaast Ziet Eveline Crone dat jongeren zich uitzonderlijk veel zorgen maken.

Minder controle en zekerheid

Wat de coronacrisis ook zo extreem lastig maakt is het feit dat het overal is en je bijna geen enkele mate van controle over je eigen leven hebt. ‘We weten uit onderzoek dat het verliezen van een gevoel van controle een belangrijk punt kan zijn voor het ontstaan van depressies en angsten.’ Dat kan de grote stijging van psychische klachten onder jongeren verklaren. ‘Op dit moment is het zelfs al de vraag óf er een vaccin komt, laat staan wanneer en hoe en voor wie.’

Algemene verantwoordelijkheid

Jongeren wordt nu vaak verteld dat ze nog even moeten volhouden, maar zonder uitzicht dat het leven binnenkort weer ‘normaal’ wordt, is dat lastig. Ze zijn niet egoïstisch, zoals vaak klinkt, zegt Eveline Crone. Jongeren die corona hebben worden minder ziek, maar kunnen het virus wel verspreiden. ‘Toch wordt gezegd dat het een verantwoordelijkheid van ons allemaal is. Maar je kan het ook omdraaien, dan is het ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid dat jongeren zich kunnen blijven ontwikkelen.’ Ze hebben bepaalde dingen nodig en we moeten samen bedenken wat die kunnen zijn.

Het Zweedse model

‘In Zweden staan jongeren centraler, daar worden ze gezien als de mensen die straks de economie die nu afbrokkelt weer moeten opbouwen.’ Daar krijgen jongeren de vrijheid hun leven min of meer normaal voort te zetten, hoeven minder in te leveren dan kwetsbare groepen. ‘Hier horen we vanuit de overheid alleen maar: hou je aan de regels. Maar alternatieven zijn er niet, er wordt niks creatiefs bedacht.’ Eveline Crone’s advies aan de jeugd is dan ook: ‘Bedenk iets om toch samen te kunnen zijn, gain back control, zoek naar creatieve oplossingen. We zijn een behoorlijk geëvolueerde soort, je zou denken dat we iets moeten kunnen bedenken, toch?’

 

Lees het volledige artikel op NRC.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen