Interview met professor Pilar García-Gómez, winnaar van de FAME Athena Award 2024

Pilar García-Gómez op het podium naast Jane Murray Cramm en Ellen van Schoten.

De winnaar van de FAME Athena Award 2024 is Pilar García-Gómez, hoogleraar Toegepaste Economie. Met de Athena Award huldigt FAME (Females in Academia Moving towards Equity) medewerkers en studenten die vrouwelijk talent binnen de academische wereld stimuleren en een voorbeeld zijn voor anderen.

De FAME Athena Award werd tijdens de Dies Natalis uitgereikt aan prof. Pilar García-Gómez door Chief Diversity Officer prof. Jane Murray Cramm: "Je bent een waar rolmodel voor jonge vrouwelijke economen. Je belichaamt gelijke kansen en benadrukt dat het gebrek aan diversiteit en gendergelijkheid vooruitgang in de weg staat. En je roept iedereen op om actie te ondernemen."

We interviewden Pilar over haar werk, over het winnen van de prijs en over de uitdagingen waar vrouwen aan onze universiteit voor staan.

Wat betekent het winnen van deze prijs voor jou?

"Het is zo'n grote verrassing; ik voel me echt vereerd. Het geeft me veel energie. Om eerlijk te zijn, een deel van mij is een beetje geïntimideerd, het imposter syndrome treedt op: waarom ik? Waarom niet anderen die zich inzetten voor gelijkheid voor vrouwen op de Erasmus Universiteit Rotterdam?

Maar ik denk dat ik misschien genomineerd en bekroond ben omdat ik een rolmodel ben voor jonge collega's van Erasmus School of Economics. Er zijn niet veel vrouwelijke hoogleraren aan onze faculteit. Nu ik vicedecaan van onderzoek ben, als vrouw en als international, heb ik meer macht en verantwoordelijkheid. Ik zal ervoor zorgen dat ik mijn stem en mijn plaats aan tafel gebruik om positieve veranderingen teweeg te brengen.

Er zijn veel vrouwen bij Erasmus School of Economics die streven naar gelijkheid. Ik had graag samen met Teresa Bago d'Uva, onze Faculty Diversity Officer, genomineerd en onderscheiden willen worden. We werken samen aan onderwerpen op het gebied van gelijkheid en ik vind dat zij deze prijs verdient. Ze is een collega en een goede vriendin en samen leveren we veel input en versnellers voor verandering op onze faculteit."

Pilar García-Gómez in gesprek met presentator Ikenna Azuike.
Alexander Santos Lima

Waar ben je het meest trots op in je werk op de Erasmus Universiteit Rotterdam?

"Sowieso houd ik van mijn werk. En ik houd van onderzoek doen. Ik denk dat ik er het meest trots op ben dat ik een teamspeler ben en dat ik degene ben die bijdraagt aan een goede sfeer op onze faculteit en die ervoor zorgt dat iedereen zich veilig voelt. Ik wil heel graag bruggen bouwen en ik wil dat mensen weten dat ze erbij horen. Verder houd ik in het oog hoe het met onze PhD's gaat.

Tijdens Covid ging het bijvoorbeeld niet goed met onze PhD's. Ze hebben toen contact met mij gezocht om te kijken wat we daaraan konden doen. Samen met de PhD's hebben we focusgroepen georganiseerd waar ze in een intieme en veilige setting hun gedachten en gevoelens konden delen. Er waren geen professoren bij aanwezig. Naar aanleiding van deze focusgroepen hebben we een PhD board opgericht en een speciale PhD-dag waarop elke PhD presenteerde over het onderzoek waar zij mee bezig zijn. Dit was een goed voorbeeld van gemeenschapsvorming, iets wat ik erg belangrijk vind."

Wat zie je als een uitdaging voor vrouwen op onze universiteit?

"Mag ik er een paar noemen? Ik denk dat het gebrek aan rolmodellen een grote uitdaging is. Ja, op dit moment is 25% van de hoogleraren vrouw, maar dat is niet genoeg. Het is moeilijker voor vrouwen om een rolmodel te vinden dat bij hen past. We moeten hieraan blijven werken. Ik hoop dat mensen niet achterover gaan leunen nu we die 25% hebben bereikt. 

Een andere uitdaging is dat vrouwen meer beïnvloed worden door bepaalde gebeurtenissen. De gevolgen van Covid troffen vrouwen bijvoorbeeld harder dan mannen. En het lijkt alsof we dat nu vergeten zijn. Maar dit kan langdurige gevolgen hebben. Een ander voorbeeld is de discussie over internationalisering. Als we kijken naar het aandeel internationals onder mannen en vrouwen aan onze universiteit, dan is dat veel hoger onder vrouwen, dus we krijgen een ander soort schok. Dit geeft psychologische stress en onrust. Ik denk dat vrouwen hier waarschijnlijk meer last van hebben dan mannen. Onze criteria voor promotie zijn ontworpen in termen van eerlijkheid in uitkomsten zonder rekening te houden met het feit dat er een ongelijk speelveld is. 

Gelukkig worden er positieve stappen gezet. Er is meer bewustzijn, over allerlei onderwerpen. Maar eerlijk gezegd denk ik dat we nog veel grotere stappen zouden kunnen zetten."

Is er iets dat je zou willen zeggen om andere vrouwen op de Erasmus Universiteit Rotterdam te inspireren?

"Wees jezelf. Zoek bondgenoten. En spreek je uit. Want er zijn veel uitdagingen, maar ik geloof echt dat we samen positieve veranderingen tot stand kunnen brengen."

Professor
Gerelateerde content
Dankzij zijn onderzoek begrijpen we beter waarom vertrouwen in politiek vaak samenhangt met opleiding
Kjell Noordzij in gesprek met Victor Bekkers op het podium tijdens de dies natalis 2024.
Eredoctoraten, prijzen, een nieuwe Erasmus Professor en de rectoraatsoverdracht: dit was de dies natalis 2024.
Annelien draagt de rectorketting over aan Jantine.
De voormalig masterstudent van zowel Erasmus School of Law als Erasmus School of Economics kreeg de prijs uitgereikt tijdens de dies natalis-ceremonie.
Uitreiking Lambers Student Excellence Award 2024

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen