Hoe community researchers in Nairobi sociale transformatie bevorderen

Jaarlijks gaan er tientallen miljarden euro’s verloren door ineffectief onderzoek in arme gebieden. De groei van informele nederzettingen en de toenemende stedelijke bevolking in Oost-Azië en Afrika hebben de belangstelling voor onderzoek in stedelijke gemeenschappen met een laag inkomen vergroot. In Nairobi, de hoofdstad van Kenia, zijn er meer dan 100 informele nederzettingen, waar steeds vaker onderzoek plaatsvindt dat niet bijdraagt aan sociale transformatie. Dat kan anders. Community researchers uit Mathare, Kenia, en onderzoekers van Erasmus Universiteit Rotterdam delen hun ervaringen om sociale impact te vergroten.

Sinds de jaren zestig voeren wetenschappers van Erasmus Universiteit community-based research uit in Kenia. De afgelopen vijf jaar hebben ze nauw samengewerkt met community researchers. Dit zijn individuen die deel uitmaken van de gemeenschap die wordt onderzocht. Ze praten met mensen uit hun gemeenschap, identificeren belangrijke uitdagingen en zoeken naar praktische oplossingen. Jan Fransen, een onderzoeker van het Institute for Housing and Urban Development Studies (IHS) en Vital Cities and Citizens (VCC), zegt: "Er is al zoveel kennis opgedaan in Kenia over het werken met gemeenschapsonderzoekers; hier kunnen we in Nederland veel van leren."

Nairobi Urban Hub bevordert veerkracht in informele nederzettingen

Jan is betrokken bij de Nairobi Urban Hub, samen met lokale onderzoekers in Nairobi en onderzoekers van het International Centre for Frugal Innovation. Zij voeren impactgericht onderzoek uit naar hoe bewoners in stedelijke informele nederzettingen beter kunnen anticiperen op, omgaan met, zich aanpassen aan en transformeren door veranderingen en tegenslagen. In deze gebieden bestuderen ze hoe spaarzame innovatieprocessen geoptimaliseerd kunnen worden om creatieve oplossingen te vinden. Het doel is om de veerkracht te stimuleren van de gemeenschap van stedelingen die leven in armoede.

Community researcher Julia

Ervaringen in Mathare, Kenia

Ghetto Foundation is een lokale organisatie die bewoners van de informele nederzetting Mathare opleidt tot community researchers. Ze zorgt ervoor dat de samenwerking tussen onderzoekers van een universiteit en community researchers eerlijk verloopt. Julia Wachera, een van de community researchers in Nairobi, is geboren en getogen in de Mathare, waar ze al meer dan 30 jaar woont. Samen met andere community researcher zorgt ze ervoor dat het onderzoek van de Nairobi Urban Hub een betekenisvolle sociale en economische impact heeft op de nederzetting.

Bosibori Barake, een lokale onderzoeker van het Nuvoni Centre for Innovation Research, die ook betrokken is bij de Urban Nairobi Hub, stelt: "Community researchers zoals Julia vormen een schakel voor academische onderzoekers naar de gemeenschap en betrekken gemeenschapsleden bij het onderzoeksproces. Dit is gunstig omdat het de uitwisseling van kennis tussen alle betrokken partijen bevordert. Bovendien worden community researchers empowered en geïnformeerd in verschillende activiteiten, zoals het opkomen voor de rechten van mensen die leven in armoede, activisme en pleiten voor de levering van basisdiensten zoals afvalbeheer."

Inclusieve methodologieën

Community researchers gebruiken inclusieve methodologieën, zoals dialogen, focusgroepen, gemeenschapsworkshops en storytelling, om de werkelijke problemen in de buurt volledig in kaart te brengen. Inclusieve methodologieën bevorderen een gevoel van eigenaarschap en collectieve actie bij het aanpakken van de uitdagingen waarmee de gemeenschappen worden geconfronteerd. Het is belangrijk om inclusieve methoden te gebruiken, zodat alle bewoners hun ervaringen en ideeën op verschillende manieren kunnen delen. 

Community reserachers Conversation

Empowering van de gemeenschap

Met de kennis die community researchers opdoen, proberen ze een breder publiek bij hun missie te betrekken. Ze gebruiken de opgedane kennis bijvoorbeeld om te lobbyen bij de overheid voor beleidswijzigingen. Daarnaast passen ze de nieuwe kennis toe in hun dagelijkse activiteiten, zoals programma's voor drugsverslaafden of jeugdwerkgelegenheidsprogramma's. Onderzoek transformeert zo gemeenschappen van praktijkgemeenschappen naar leergemeenschappen. Door nieuwe onderzoeksvragen te stellen, sturen community researchers ook toekomstige onderzoeks- en leeragenda's.

Veerkracht tijdens de videoproductie

De Nairobi Urban Hub heeft een video gemaakt over het belang van werken met community researchers. Hierbij werkten ze samen met filmmakers uit Mathare en scenarioschrijvers uit Rotterdam, Nederland. Tijdens de opnames in april 2024 werd Nairobi getroffen door enorme overstromingen die grote verstoringen en gevaarlijke situaties veroorzaakten in de informele nederzettingen. De film is een bewijs van de veerkracht van de filmmakers en alle deelnemers die hard hebben gewerkt om deze video te produceren.

Video van de communautaire onderzoekers

Streets of Nairobi

Mathare Digital Hub project

Partners van Nairobi Urban Hub

Nairobi Urban Hub is een initiatief van Erasmus Initiative Vital Cities and Citizens, ISS, IHS, ICFI, Nuvoni Centre for Innovation Research, Ghetto Foundation en DAIDA Foundation.

Bekijk hier de webpagina Nairobi Urban Hub

Meer informatie

Vital Cities and Citizens 

Met het Erasmus Initiative Vital Cities and Citizens (VCC) wil de Erasmus Universiteit bijdragen aan de kwaliteit van leven in stedelijke gebieden. In vitale steden kunnen de inwoners hun levensdoelen bereiken door educatie, zinvol werk en deelname aan het publieke leven. De vitale stad is een platform voor creativiteit en diversiteit, een veilige ontmoetingsplaats voor verschillende sociale groepen. De betrokken onderzoekers focussen zich op een van de volgende subthema’s:   

  • Inclusieve Steden en Diversiteit  
  • Duurzame en Rechtvaardige Steden 
  • Slimme Steden en Gemeenschappen 
  • Veerkrachtige Steden en Stedelingen 

VCC is een samenwerking tussen Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB), Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC) en International Institute of Social Studies (ISS).

Gerelateerde content
Nora Yunes Elafifi is a master’s student in Urban Management and Development. She conducts research on forced evictions in Nairobi, Kenya.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen