Het verschil maken met gelijkgestemden: hoe onze studenten omgaan met duurzaamheid

Lavendel in bloei.

Het belang van duurzaamheid is zichtbaar op alle niveaus en onderdelen van Erasmus Universiteit Rotterdam: van onderwijs en onderzoek tot bedrijfsvoering en van medewerker tot student. Hoe ervaren studenten duurzaamheid in het onderwijs? Bachelor studenten Szymon, Natasza en Marlene vertellen hoe zij omgaan met duurzaamheid op onze universiteit.

Als Erasmus Universiteit Rotterdam willen we een positieve impact hebben op de samenleving, met de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties als leidraad. We doen dit op vele niveaus en zijn ons ervan bewust dat onze studenten hierin een cruciale rol hebben, als de toekomstige leiders. Een van de manieren waarop we onderwijs geven over duurzaamheid is de bacheloropleiding Management of International Social Challenges (MISOC) aan Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB). Szymon Mazaraki, Natasza Ciepal en Marlene Flintrop zijn tweedejaarsstudenten aan deze opleiding en bekijken het onderwerp duurzaamheid ieder vanuit hun eigen perspectief.

Szymon Mazaraki, tweedejaars MISOC student 2023-2024.

Szymon Mazaraki

“In deze steeds veranderende wereld, waar alles gericht is op geld en winst, geven bedrijven niet om het langetermijneffect van hun projecten en inspanningen. Dat zal rampzalige gevolgen hebben voor ons, de gewone mensen over de hele wereld. Ik denk dat de sleutel tot succes ligt in het feit dat we ons bewust zijn van de gevolgen van onze impact en hoe we deze kunnen beïnvloeden. De kleine stapjes zijn belangrijk en de verandering moet van onderaf beginnen om de CEO's en bedrijven te beïnvloeden.

“Daarom ben ik twee of drie jaar geleden aan de slag gegaan bij een stichting in mijn thuisland Polen. Een van onze doelen is om jongeren kleine gewoontes aan te leren die een positieve invloed hebben op het milieu en die ze in hun dagelijks leven kunnen toepassen. Denk bijvoorbeeld aan het sorteren van de vuilnisbakken thuis en het gebruik van een duurzaam alternatief voor wegwerpbekers.

"Ik denk dat het belangrijk is om over duurzaamheid te leren in elke opleiding, ongeacht in welke sector je gaat werken"

Szymon Mazaraki

Tweedejaars MISOC student

“Onze bachelor Management of International Social Challenges (MISOC) is gericht op het opleiden van nieuwe beleidsmakers en een nieuwe generatie van verandering. Daarom vind ik het belangrijk dat wij als studenten brede vaardigheden ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid. Dan gaat het er niet alleen om wat je zelf thuis kan doen – dat is de basis – maar hoe we ervoor kunnen zorgen dat duurzaamheid binnen gemeenten hoog op de agenda komt te staan, waardoor er een bredere discussie over gevoerd wordt op de hoogste niveaus.

“Ik denk dat het belangrijk is om over duurzaamheid te leren in elke opleiding, ongeacht in welke sector je gaat werken. Of het nu management, psychologie, sociologie of andere vakgebieden zijn. Het is heel belangrijk om deze discussie te kunnen voeren. Als mensen op de universiteit niet te horen krijgen hoe ze duurzaamheid in het dagelijks leven kunnen integreren, is het moeilijk om op latere leeftijd deze discussie aan te gaan.”

Natasza Ciepal, tweedejaars MISOC student 2023-2024.

Natasza Ciepal

“Dit jaar ben ik de nieuwe voorzitter van Erasmus Sustainability Hub. Ik zie dit als de omgeving waar ik echt kan leren. Bij de ESH zijn zoveel gepassioneerde mensen met interesses die verder gaan dan wat er op de universiteit gebeurt. Ik wil mensen aanmoedigen om meer te weten te komen over duurzaamheid: kom naar ons toe, we staan altijd open voor een gesprek.

“Als studentenvereniging willen we plezier – bijvoorbeeld het organiseren van kookworkshops – combineren met sociale bijeenkomsten en netwerken met mensen. Als hub willen we ons profileren als een toonaangevende studentenvereniging in de universitaire transitie naar groene oplossingen.

“Ik studeer Social Challenges en ik denk dat klimaatverandering een van de grootste uitdagingen van deze tijd is. Ik zou graag vakken volgen die gericht zijn op oplossingen, dat we nu actie moeten ondernemen. Waarom ik zo betrokken ben bij het onderwerp duurzaamheid? Ik vind het belangrijk om een verschil te maken in de wereld en daarin iets te bereiken. Er zijn nog zoveel obstakels, maar hieraan werken geeft ook voldoening. Ik ben blij dat onze universiteit dit najaar universiteitsbrede dialogen over duurzaamheid organiseert. Ik hoop dat ze resulteren in een concreet beleidsplan dat ons een stap verder brengt.”

Marlene Flintrop, tweedejaars MISOC student 2023-2024.

Marlene Flintrop

“Ik heb me ingeschreven voor deze opleiding omdat ik om duurzaamheid geef. Toen ik heel jong was, werd ik vegetariër omwille van de dieren. Pas een paar jaar later realiseerde ik me dat ik daarmee ook mijn steentje bijdroeg aan het milieu. Ik begon daarna ook te kijken naar de impact van bijvoorbeeld kleding- en plasticverbruik.

"Hoe meer onderzoek ik deed, hoe meer ik leerde en hoe gepassioneerder ik werd. Ik moest oppassen dat ik niet in een neerwaartse spiraal terechtkwam en alles negatief ging zien. De meeste kennis over duurzaamheid heb ik buiten het klaslokaal opgedaan. Door mijn betrokkenheid bij de Erasmus Sustainability Hub bijvoorbeeld, waar ik veel gelijkgestemden heb ontmoet.

Campustuin Woudestein
Studenten helpen in de campustuin

“Ik vind duurzaamheid een belangrijk onderwerp omdat het iedereen aangaat. De impact van een niet-duurzaam leven – de manier waarop de afgelopen generaties hebben geleefd en waarop veel mensen nu nog leven – is enorm. We zien de klimaatverandering overal: vervuiling en klimaatvluchtelingen... Of je er nu voor kiest om vlees te eten of plastic te gebruiken: de gevolgen zijn voor iedereen voelbaar. Ik vind dat er meer over duurzaamheid gepraat moet worden en dat er ook meer toegang moet zijn om erover te leren. Het zou goed zijn als er algemene voorlichting over dit onderwerp zou zijn die iedereen krijgt.

“Ik denk wel dat de mensen die het belangrijk vinden en zich hiervoor inzetten, veel steun krijgen van de universiteit. Ik ben een grote fan van de korting op veganistische lunchmaaltijden op onze campus die nu aangeboden wordt. Het is heel betaalbaar en maakt dat het echt toegankelijk is voor studenten.”

Gerelateerde content
Met hulp van een extern, onafhankelijk onderzoeksbureau heeft EUR in kaart gebracht hoeveel formele samenwerkingen de EUR heeft gehad in de periode 2018-2022.
Students sitting at a table at the campus
De Erasmus Universiteit Rotterdam erkent de klimaat- en ecologische noodtoestand. Met de verklaring scherpt de universiteit haar eigen duurzame ambities aan.
Overzicht van Campus Woudestein.
De Erasmus Universiteit lanceert een nieuw transdisciplinair masterprogramma dat studenten de kans geeft om ‘Societal Transitions’ te studeren. Het programma is
Two persons standing on two sides of a desk with paper
Gerelateerde links
Meer informatie over en de data van de duurzaamheidsdialogen in najaar 2023 (intranet)

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen