Meer groen, vooral ook in de stad en een betere zorg voor het milieu. Volgens biologieprofessor Kees Vink is dat van levensbelang. “Als wetenschappers móeten we ervoor zorgen dat het publiek de boodschap serieus neemt. En niet als roepende in de woestijn, maar als partner.”
Waarom een biologieprofessor aan Erasmus Universiteit Rotterdam?
“De westerse wereld verstedelijkt steeds meer. Daardoor verdringen we de natuur. Ik zet me in om natuur in de stad terug te brengen. Ook moeten we als universiteit bewustheid bijbrengen, dat is de taak van een universiteit. Beleidsmakers voeden, publiek informeren, studenten onderwijs geven. En misverstanden wegnemen. Bijvoorbeeld dat elektriciteit een schone vorm van energie is. Terwijl elektriciteit voor zeventig procent wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen. Maar ook: waarom willen we ieder jaar een beter besturingssysteem voor onze computer of een nieuwe iPhone? Dat draagt enorm bij aan de verbruiksmaatschappij, waar we juist vanaf moeten.”
Je bent sterk verbonden met het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.
“Het museum staat wetenschappelijk dichtbij ons. Mijn leeropdracht From Big Natural History to Urban Ecology is gegroeid vanuit samenwerking op allerlei gebieden, van evolutiebiologie tot ecologie. Het netwerkprofessorschap is echt bedoeld om verbanden te leggen. De enorme collectie van het museum is erg interessant en het ‘Natuurhistorisch’ heeft het Bureau Stadsnatuur, Urban Ecology. Wij monitoren natuur in de stad. Hoe staat het ervoor? Welke soorten flora en fauna hebben we? Wat zijn ontwikkelingen? Hoe kunnen we verbeteren? Dit soort vragen - die heel nuttig zijn voor de samenleving - gaan we samen met studenten onderzoeken.”
Boodschap van Kees Vink aan de EUR-community:
Gooi de tegels uit je tuin, en laat de natuur zijn gang gaan! Een straatplantje is ook natuur: geniet ervan! Consumeer minder en plant meer groen!
Je zette bij het Erasmus University College een unieke bachelor op.
“Rotterdam heeft geen natuurkundige of biologiefaculteit. Alleen wat vakken en masters binnen Geneeskunde. Ik kreeg de kans om samen met het Natuurhistorisch en het Erasmus MC een brede bachelor te ontwerpen met een plek voor biologie. Studenten krijgen vakken uit diverse disciplines, leren academische vaardigheden en worden aangemoedigd kritisch, proactief te zijn. Op het University College is academische vorming inhoudelijk en persoonlijk. Studenten komen overal vandaan en zijn echt goed bezig, heel toegewijd.”
Met welke maatschappelijke partners werk je samen?
“Met verscheidene. Juist het gebrek aan een biologie-opleiding in Rotterdam gaf de mogelijkheid om de scope te verbreden en contacten buiten de universiteit te zoeken. Studenten doen bijvoorbeeld stages en practica bij het Natuurhistorisch, maar ook bij Arboretum Trompenburg en Diergaarde Blijdorp. Sommige studenten doen vrijwilligerswerk bij Blijdorp. Zo dragen we ook maatschappelijk op een directe wijze ons steentje bij. Erasmus Universiteit Rotterdam heeft een reaching out programma, waarmee we impact willen genereren. Dit hoort daar eigenlijk ook bij: laat als universiteit en als student zien wat je kunt betekenen, en doe ook direct mee!”
‘Biodiversiteit is een voorwaarde voor het voortbestaan van leven op aarde’
Wat wil je bereiken tijdens je hoogleraarschap?
“Meer groen en betere natuur in de stad. De benoeming tot buitengewoon hoogleraar heeft een boost gegeven. Ik word gevraagd voor lezingen, om advies, dus al met al krijgt stadsecologie inmiddels meer aandacht. Mijn grotere missie is het realiseren van meer impact. Als wetenschappers móeten we ervoor zorgen dat het publiek de boodschap serieus neemt: de biodiversiteit holt achteruit en dat komt echt wel door ons handelen. De taak van de universiteit is ook het wijzen op de rol van verscheidenheid aan leven in al zijn facetten. En dat die verscheidenheid - planten, dieren, schimmels en bacteriën - essentieel is voor ecosystemen waarvan we afhankelijk zijn voor schoon water, voedsel en lucht. Biodiversiteit is een voorwaarde voor het voortbestaan van leven op aarde. Teloorgang hiervan is minstens zo’n bedreiging als klimaatverandering.”
Hoe blijven wetenschappers in de lead?
“Door informatie te vergaren, datagedreven te werken, te netwerken, adviezen te geven. En ook: scenario’s schetsen, foute aannames, stereotyperingen wegnemen én een kritisch geluid laten horen bij plannen die niet goed zijn. We moeten als wetenschappers niet meer de roepende in de woestijn zijn, maar partner. Oók richting politici. Niet alleen de juiste dingen zeggen, maar proberen de boodschap echt body te geven. Belangrijk is ook de mentaliteit bij het publiek; zie de natuur niet als lastig. We moeten af van stereotypen: oei een rat. Afschieten! Nee, die is een deel van de natuur. Een rat is een mooi beest, intelligent en heel sociaal. Sluit de natuur in, niet uit. Die boodschap is ook mijn opdracht.”
Kees Vink behaalde zijn biologiebul aan de Universiteit Leiden en promoveerde in 1993 aan het Nederlands Kanker Instituut met een studie naar het AIDS-virus. Na Amsterdam en Maastricht werd in 2006 het Erasmus MC zijn thuishaven. Vink is hoofd van het departement Life Sciences aan het Erasmus University College. In november 2020 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar From Big Natural History to Urban Ecology. Zijn positie wordt wel geduid als biologieprofessor en stadsecoloog. Vink is de eerste hoogleraar op deze leerstoel.
Kees Vink schetst in ruim 10 minuten zijn missie in een video van Studio Erasmus.
- Meer informatie
Rotterdam heeft een biologieprofessor: Kees Vink verbindt het museum met de Erasmus Universiteit. Lees het bericht van het Natuurhistorisch Museum
Benieuwd naar de strategie van onze universiteit op het gebied van duurzaamheid?
- Gerelateerde content