Vrijwel iedereen kent het enorme effect van onze consumptie op het milieu. Maar wat kun je daar als individu in het dagelijks leven aan doen? Erasmus alumna Pinar Coskun, project manager van het Erasmus Food Lab, adviseert studenten en medewerkers bij het maken van duurzame keuzes als het om voeding gaat. Mét wetenschappelijke ondersteuning.
Wat is de missie van het Erasmus Food Lab?
“We willen vooral dat mensen gaan nadenken over hun voedsel. Dat ze inzien dat je lekker, gezond én duurzaam kunt eten. Omdat vooral dierlijk voedsel impact heeft op het milieu, zijn we vegan. Studenten zijn hierin geïnteresseerd, dat is in vijf jaar enorm gegroeid. Als ik vroeger werd benaderd en zei: ‘we zijn wél bio-vegan’, dan proefde je toch even een aarzeling. Nu zeggen ze: ‘ja, maar dat willen we juist!’”
“Als Food Lab geven we kookworkshops en organiseren events om lekker, gezond en plantaardig te leren koken met goede recepten en waar ruimte is voor vragen als: kom je voedingstoffen tekort als je geen vlees meer eet? Voor studenten is het een zoektocht: hoe maak ik op een gezonde manier de overstap? Daarna gaat het heel snel. Het mooie is dat de kookworkshops door mij zijn opgezet, maar worden geleid door de studenten zelf.”
Hoe is het Food Lab verbonden met de wetenschap?
“Bij al onze projecten zijn wetenschappers van de Erasmus Universiteit betrokken. We doen bijvoorbeeld samen met Sergio Mugnai [bioloog en senior lecturer aan het Erasmus University College] de Beyond Me Challenge, waarbij studenten een maand lang vegan eten. Ze krijgen onder meer advies hoe ze vlees kunnen vervangen zonder een tekort aan bijvoorbeeld eiwit of ijzer op te lopen. We hebben veel linkjes binnen de universiteit; vaak groeien die uit tot iets concreets. Dat kan een advies zijn, begeleiding, een vak in het onderwijs of een event. Zoals de Zero Waste Week, waar hoogleraren komen vertellen over verspilling in de voedsel-, maar ook in de fashionindustrie.”
“Verder hebben we een link met de studentenorganisatie SELF van Liesbeth van Rossum van het Erasmus MC. Zij is gespecialiseerd in obesitas, gezond gewicht en lifestyle-gerelateerde ziektes. Omdat geneeskundestudenten in hun opleiding relatief weinig leren over voedingsadvies, heeft Liesbeth een extracurriculair programma ontwikkeld. Wij doen het practicum en verzorgen seminars. Ook Derk Loorbach [hoogleraar Sociaal-economische transities aan Erasmus School of Social and Behavioural Sciences] met zijn organisatie Design Impact Transition is voor ons een belangrijke partner. Met hem gaan we een college over foodtransities ontwikkelen voor zijn master in 2023-2024.”
Jullie zijn heel creatief met projecten...
“Ja, we verzinnen van alles, zijn eigenlijk een beetje de proeftuin van de universiteit. We hebben bijvoorbeeld het experiment Co Ex, waarmee we de uitstoot van onze voeding meten en door wetenschappers laten controleren. En Your Recipe in the Canteen, waarbij studenten hun eigen veganistische recepten kunnen insturen naar de catering. En iedere maand is er de Mystery Box. Wij krijgen van Odin, via onze food partner Gimsel supermarkt, groente die weggegooid zou worden maar nog goed is. Daarvan maken we een contest voor de studenten. Maar ik moet echt zeggen dat de universiteit al veel goede dingen doet. En cateraar Vitam zorgt ook voor een minimale food waste.”
Komt duurzaamheid ook terug in het onderwijs?
“Bij de universiteit is sustainability een thema in diverse opleidingen. Zelf wilde ik graag duurzame voeding in het curriculum integreren. Samen met Sergio Mugnai ga ik vanaf mei 2022 het keuzevak Sustainable and Equitable Food Strategies verzorgen. De animo was enorm, meer dan vijftig studenten gaven zich op. Maar we kunnen er maar achttien plaatsen.”
“En we doen mee aan de Sustainability Talks. Het thema van afgelopen januari was of de voeding op de Erasmus Universiteit geheel vegetarisch of zelfs veganistisch zou moeten worden. Onder de studenten vind je veel voorstanders, maar op social media lees je ook kritiek op onze keuzes. Mensen beroepen zich op hun vrijheid om vlees te eten. Die reacties zijn niet altijd leuk, maar dat hoort nu eenmaal bij veranderingen. Het is een langetermijnverhaal, maar ik denk dat we als Erasmus Food Lab een mooie bijdrage leveren.”
Pinar Coskun behaalde in 1996 haar bul in Sociologie aan de Erasmus Universiteit. Daarna volgde ze een opleiding tot natuurvoedingsconsulent. Ze begon een kookstudio en maakte zich sterk voor gezonde voeding voor scholieren. In 2015 werd ze door onze universiteit gevraagd om, als onderdeel van het integrale duurzaamheidsbeleid, het Erasmus Food Lab op te zetten.
Bij de opzet van het Erasmus Food Lab waren namens onze universiteit betrokken: Gabi Helfert, Joey Johansen en Eva Rood (allen RSM), Huib Pols (voormalig rector magnificus), Ton van der Pijl (voormalig directeur EUR Holding) en Jon de Ruijter (directeur Erasmus Sport). Tegenwoordig zijn onder anderen Jan Stoop (ESE), Jan-Cees Jol (coördinator duurzaamheid) en Mariecke van der Glas (programmamanager duurzaamheid) verbonden. Partners zijn verder het Erasmus Trustfonds en de bedrijven Vitam, Lima en Gimsel.
- Meer informatie
Hier lees je meer over duurzaamheid bij de EUR in onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering en over het Design Impact Transition (DIT) Platform.
De kookworkshops zijn op woensdagen gereserveerd voor studenten. Op de andere weekdagen is ‘iedereen die de aarde liefheeft’ – medewerkers en mensen van buiten de universiteit – welkom in het Food Lab, per groep van minimaal tien mensen. Je leert gezond en lekker koken en geniet van een 3-, 4- of 5-gangendiner.
- Gerelateerde content