De oorlog in Oekraïne is nu een week oud. Naast de constante dreiging van bombardementen, betekent het in fel bestookte regio’s ook dat er honger en tekorten aan medicijnen ontstaan. Hoe zorg je voor een stad in oorlog? Hoogleraar Humanitaire Studies Thea Hilhorst geeft hierop antwoord bij RTL Nieuws.
Veel Oekraïense straten zijn leeg en de straat op gaan kan gevaarlijk zijn. Als er humanitaire hulp nodig is in een land, wordt die hulp van zo dichtbij mogelijk gehaald, vertelt Hilhorst aan RTL Nieuws. Kan dat niet in een stad in de buurt, dan wellicht in een buurland, zoals nu het geval in Polen.
Bezetter heeft oorlogsplichten
Wanneer een transport klaar is om te vertrekken naar een rampgebied, is het altijd de vraag hoe het daar gaat. Hilhorst benadrukt dat de bezetter vrij baan moet geven aan voedseltransport. “Dat is onderdeel van het humanitair oorlogsrecht. Maar Poetin heeft al laten zien dat hij zich daar niet te veel van aantrekt.”
Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat voedseltransport in handen valt van Russische militairen. “De bezetter kan denken: dat voedsel vinden we zelf wel fijn voor de colonne soldaten. Rusland is nu ook helemaal niet bezig met het organiseren van noodhulp. Terwijl dat wel hoort. Eigenlijk begaat Rusland in Oekraïne nu dus oorlogsmisdaad op oorlogsmisdaad”, aldus Hilhorst.
- Onderzoeker
- Meer informatie
Lees het volledige artikel bij RTL Nieuws.
- Gerelateerde content