Een hofnar om de werkvloer veiliger te maken

Een werkplek met verschillende werknemers die in gesprek zijn en aan het werk zijn.
Mimi Thian via Unsplash

Een veilige werkplek. Het onderwerp staat tegenwoordig volop in de belangstelling door de vele media-aandacht. Om gevallen van machtsmisbruik, grensoverschrijdend gedrag en angstculturen op de werkvloer te voorkomen, bedacht promovendus Juri Hoedemakers de ‘profnar’, een moderne variant van de hofnar. Aan de NOS vertelt hij hoe hij in deze functie organisaties kan helpen.

Hoedemakers won in 2020 de scriptieprijs van de Rotterdam School of Management met zijn scriptie over de meerwaarde van de hofnar in moderne organisaties. Nu doet hij er promotieonderzoek naar, en werkt hij daarnaast ook als professionele hofnar bij organisaties.

twee personen op de rug gezien
Alexander Santos Lima

De hofnar stond in lang vervlogen tijden bekend als grappenmaker en entertainer. En was bovendien de enige die de koning de onverbloemde waarheid mocht zeggen. Juri Hoedemakers bracht dit fenomeen terug in een moderne variant: op de werkvloer, zo vertelt hij aan NOS. Het doel van de professionele hofnar, oftewel de ‘profnar’, is het creëren van een fijne werkplek, waar iedereen zich veilig voelt en zich durft uit te spreken, legt de promovendus uit.

Een spiegel voorhouden

Als profnar helpt hij bedrijven op een luchtige manier een spiegel voor te houden en te zoeken naar blinde vlekken binnen de organisatie. Dat doet hij door gesprekken te voeren met medewerkers, vaak tijdens een wandeling buiten de kantoormuren, door mee te draaien op afdelingen en door gevraagd en ongevraagd aan te schuiven bij overleggen.

Wat hij in gesprekken met medewerkers naar boven haalt, koppelt hij geanonimiseerd weer terug naar de leiding van een bedrijf. “Ik ben de outsider on the inside. Ik zeg de meest erge dingen, rauw op je dak, maar wel luchtig gebracht.”

Kritisch

Vaak zijn medewerkers in het begin heel kritisch over de hofnar, zegt Hoedemakers. “Wat kan zo'n clown nou voor ons betekenen? Maar door mijn wetenschappelijke achtergrond nemen mensen het al snel serieus.” Lees het volledige artikel met Juri Hoedemakers op de site van de NOS.

Promovendus
Meer informatie

Lees het volledige artikel bij NOS

Gerelateerde content
Zijn 'smeerpalen' de oplossing tegen de 'huidkankerepidemie'? Hoogleraar dermatologie Tamar Nijsten beantwoordt deze vraag in het Nederlands Dagblad.
Smeerpaal met gratis zonnebrand op het strand

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen