Sinds het uitroepen van de klimaat- en ecologische noodtoestand in februari 2023 zijn er aan Erasmus Universiteit Rotterdam stevige stappen gezet om de in de verklaring vastgelegde verplichtingen na te komen. Ellen van Schoten, vicevoorzitter van het College van Bestuur, vertelt waar onze universiteit het afgelopen jaar aan gewerkt heeft.
Ellen van Schoten, als vicevoorzitter van het College van Bestuur verantwoordelijk voor duurzaamheid: "We hebben meer dan 100 opleidingen en programma's in Rotterdam waar duurzaamheid centraal staat. Meer dan vijfhonderd medewerkers en studenten leverden in de 12 dialoogsessies een waardevolle bijdrage aan de toekomstige duurzaamheidsstrategie 2025-2030. En we organiseerden verschillende eco-positieve evenementen. We hebben nog een lange weg te gaan, maar met deze en nog veel meer stappen dragen we ons steentje bij om de wereld duurzamer te maken voor toekomstige generaties."
Onderwijs
Een van de doelstellingen van de Erasmus Universiteit is om de meer dan 30.000 studenten de kennis en vaardigheden bij te brengen om in hun toekomstige carrière een waardevolle bijdrage te leveren aan duurzaamheidsvraagstukken. Naast de meer dan 100 cursussen en programma's die zich richten op duurzaamheid, kunnen studenten en medewerkers ook deelnemen aan een breed scala aan workshops en activiteiten zoals de workshop Climate & Ecological Literacy to Action, de summer school van DIT (Design Impact Transition) en de Transition Academy van DRIFT, het onderzoeksinstituut voor duurzaamheidstransities van Erasmus.
Onderzoek
Onderzoek naar duurzaamheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle disciplines van alle faculteiten. De studies en projecten die door deze academici worden uitgevoerd, bestrijken een breed scala aan onderwerpen met betrekking tot duurzaamheid, variërend van duurzamere voedselsystemen, een rechtvaardige energietransitie en de duurzaamheid van verschillende sectoren. Een deel van ons onderzoek is gekoppeld aan initiatieven op de campus die als living lab fungeren. Bovendien worden de werkzaamheden sinds 2023 nog beter in kaart gebracht door de Data Competence Hub met de Monitor Duurzaamheid, die toetst in hoeverre de inspanningen voldoen aan de SDG-ambities.
In de dagelijkse praktijk
De Erasmus Universiteit wordt volledig aangedreven door hernieuwbare energie: onze elektriciteit wordt geleverd door een combinatie van windenergie die in Nederland wordt opgewekt en zonne-energie die wordt geproduceerd door fotovoltaïsche systemen die op negen daken op de campus zijn gemonteerd. In 2023 wekten de zonnepanelen 358.613 kWh elektriciteit op. Dit was 2,5 procent van ons totale energieverbruik in 2023. De BREEAM-NL score van Langeveld buildings heeft het predikaat ‘uitstekend’ en zorgt voor een aanzienlijk lager energieverbruik.
Ook in het dagelijks leven op de campus zijn meer maatregelen genomen om het milieu minder te belasten. Zo is sinds juli 2023 alle catering op de campus vegetarisch, zijn wegwerpbekers verboden en is er een permanente korting van 25% op alle veganistische maaltijden ingevoerd. Ook is de regeling voor het woon-werkverkeer met de fiets en het openbaar vervoer verbeterd en zijn de parkeerkosten verhoogd.
Ecologische voetafdruk
Sinds 2011 wordt de CO2-voetafdruk van de EUR elk jaar in kaart gebracht. De EUR berekent haar CO2-voetafdruk met behulp van methoden en standaarden die zijn ontwikkeld door het Greenhouse Gas Protocol (GHG). Op 3 aandachtsgebieden meet het de ecologische voetafdruk van al onze activiteiten. In 2023 leverde 'Gekochte goederen en diensten' de grootste bijdrage aan de klimaatimpact van de EUR, samen met 'Business Travel' is dit goed voor ongeveer 75% van de totale impact, waar dit in 2022 opliep tot 85%. Ook in 2023 zijn er diverse nieuwe maatregelen genomen om de uitstoot van activiteiten en evenementen te compenseren en nog beter in kaart te brengen.
Voor een diepe duik in deze en de vele andere duurzame prestaties en nieuwe beleidslijnen en maatregelen die eraan komen, zie het volledige Duurzaamheidsverslag 2023 hier.
Blik op de toekomst
De renovatie van het Tinbergengebouw is een belangrijk onderdeel van de verduurzaming van campus Woudestein. De renovatie zorgt voor efficiënter energiegebruik door dubbel glas, zonnepanelen, energiezuinige installaties, natuurlijke ventilatie en duurzame materialen.
Nu het einde van de strategieperiode 2019-2024 nadert, is het ontwikkelingsproces van de strategie 2025-2030 momenteel aan de gang. Duurzaamheid wordt een van de drie hoofdthema's van de nieuwe strategie. We bouwen voort op de successen en lessen van Strategie 2024 en voegen nieuwe elementen toe die inspelen op actuele vraagstukken. We werken vanuit een integrale aanpak om ervoor te zorgen dat onze strategie breed gedragen wordt door medewerkers, studenten, faculteiten en diensten.
Als je betrokken wilt zijn als medewerker, houd MyEUR dan in de gaten.
- Meer informatie
Bekijk alle duurzame prestaties, nieuwe beleidslijnen en maatregelen die eraan komen in het volledige Duurzaamheidsverslag 2023.
Bezoek deze pagina om te weten te komen wat onze universiteit aan duurzaamheid doet.
- Gerelateerde content