Worden fillers en botox straks hetzelfde als een nieuw kapsel? Cosmetisch arts Tom Decates en eclectisch wetenschapper Anne-Mette Hermans praten in Studio Erasmus over de normalisatie van cosmetische ingrepen. Wat doen mensen zichzelf aan en waarom?
In de Nederlandse top drie van cosmetische ingrepen staat het nemen van lipfillers bovenaan, gevolgd door botox ter hoogte van de kraaienpootjes. Ook zijn er heel veel mensen die een vollere kaaklijn willen.
Vrij weinig bekend over de cosmetische industrie
Hoewel het erop lijkt dat het nemen van fillers en botox steeds normaler wordt, is er in Nederland nog vrij weinig bekend over de cosmetische industrie, zeggen Tom Decates en Anne-Mette Hermans in Studio Erasmus. Zo waren er geen aantallen bekend en werd dat ook niet bijgehouden. Om die reden besloten de twee vorig jaar de Expertisegroep Cosmetische Ingrepen op te richten. “We zien dat het af en toe fout gaat, maar we weten niet hoe groot die groep is”, aldus Hermans.
Toename in aantal complicaties
Dat een cosmetische ingreep soms ernstig mis kan gaan, zagen we vorig jaar. Toen overleed een vrouw na het ondergaan van een Brazilian Butt Lift, een ingreep waarbij vet bij de buik wordt weggezogen dat men vervolgens in de billen spuit. Hierdoor krijgt men een slankere taille en een grotere bil. Zowel Hermans als Decates merken op dat mensen volledig doorslaan. Gevolg: een toename in het aantal complicaties. Een deel daarvan komt terecht in het Erasmus MC, waar slachtoffers worden geholpen tijdens het enige complicatiespreekuur ter wereld.
Decates: “We zijn erachter gekomen dat er in Nederland op jaarbasis ongeveer 450 duizend filler- of botoxbehandelingen gedaan worden. Een op de 40 mensen ondergaat een fillerbehandeling. Wij zien 1.500 complicaties per jaar. Ik denk dat dat het topje van de ijsberg is.”
Waarom willen mensen zo aan zichzelf laten sleutelen?
Het idee van maakbaarheid en het nastreven van schoonheid is niet nieuw. Hermans onderzoekt onder andere in hoeverre sociale media een rol speelt wanneer mensen aan zichzelf laten sleutelen. “We weten dat je je in een bepaalde mate gaat spiegelen door het zien van ideaalbeelden op sociale media. Dat kan ook iets doen met je zelfbeeld, waardoor je misschien sneller naar een cosmetisch arts of plastisch chirurg stapt”, legt ze uit.
De stap van filters naar fillers
Daarnaast blijkt uit onderzoek ook dat er een relatie bestaat tussen het maken van selfies, die editen door middel van filters, en het naar een cosmetisch arts of plastisch chirurg willen stappen. “Het doet wel iets met je lichaamsbeeld en de manier waarop je naar jezelf gaat kijken.”
Toch zijn er ook tegenbewegingen, zoals de Body Positivity Movement. “Dat soort tegenbewegingen brengen echt wel wat teweeg. Jongeren zoeken ook wel dat soort content op waardoor ze zich net wat zekerder voelen. Mensen zijn ook wel kritisch over het aan jezelf laten sleutelen”, besluit Hermans.
- Onderzoeker
- Gerelateerde content