CBAM krijgt versoepeling, maar blijft cruciaal voor EU-duurzaamheidsagenda

Volgens Martijn Schippers, universitair hoofddocent Douanerecht aan Erasmus School of Law, blijft het Carbon Border Adjustment Mechanism, het mechanisme waarmee de EU invoer van CO₂-intensieve producten belast, een belangrijke pijler van het Europese klimaatbeleid. Zo valt te lezen in zijn opinieartikel voor Het Financieele Dagblad.

In dit artikel deelt Schippers zijn visie op de recent nieuwe voorstellen die de Europese Commissie heeft gepresenteerd om de administratieve lasten voor bedrijven terug te dringen. Onder deze zogeheten Omnibus-voorstellen valt ook een aanpassing van het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM). Een nieuwe vrijstellingsdrempel zal 90% van de huidige CBAM-importeurs ontheffen van rapportage- en betalingsverplichtingen. 

CBAM, dat sinds oktober 2023 in werking is, verplicht importeurs om de CO₂-uitstoot van basisproducten zoals staal, aluminium en cement te rapporteren. Vanaf 2026 moeten zij hiervoor certificaten aanschaffen. De versoepeling zorgt ervoor dat kleinere importeurs niet langer onder deze verplichtingen vallen, maar volgens de Europese Commissie blijft 99% van de totale emissies in CBAM-producten gedekt.

Uitbreiding en wereldwijde impact

Naast de administratieve verlichting kijkt de EU naar verdere uitbreiding van CBAM. Komende zomer wordt duidelijk welke extra producten onder het mechanisme gaan vallen, met een wetsvoorstel dat begin 2026 wordt verwacht. Hierdoor zullen ook meer verwerkte goederen onder de regeling gaan vallen, wat volgens voorstanders een eerlijker speelveld creëert voor Europese bedrijven die al langer CO₂-kosten dragen onder het emissiehandelssysteem (ETS).

Ondanks aanvankelijke kritiek uit landen buiten de EU, waaronder zorgen over de gevolgen voor ontwikkelingslanden en mogelijke strijdigheid met WTO-regels, krijgt CBAM wereldwijd navolging. Landen als het Verenigd Koninkrijk, Australië en Canada overwegen soortgelijke maatregelen. Ondertussen zet de Europese Commissie zich in om ontwikkelingslanden te helpen bij de implementatie.

‘CBAM is springlevend en wordt alleen maar belangrijker’

Volgens Schippers blijft CBAM een krachtig instrument om “carbon leakage” te voorkomen en eerlijke concurrentie te waarborgen. ‘De vereenvoudigingen verlichten de lasten voor bedrijven, terwijl het klimaatdoel overeind blijft. CBAM is springlevend en wordt alleen maar belangrijker’, aldus Schippers in het opinieartikel.

Universitair Hoofddocent
Meer informatie

Klik hierOpent extern om de gehele bijdrage van Schippers te lezen in Het Financieele Dagblad van 5 april. 

Gerelateerde content
President Trump introduceert op 2 april importheffingen. Volgens universitair hoofddocent Martijn Schippers zorgt onduidelijkheid voor chaos bij bedrijven.
Martijn Schippers, universitair docent Douanerecht aan Erasmus School of Law
Martijn Schippers heeft recent toelichting gegeven op de plannen van president Donald Trump om de invoerheffingen in de Verenigde Staten te verhogen.
Martijn Schippers, universitair docent Douanerecht aan Erasmus School of Law
Gerelateerde opleiding
Wil jij een topmaster geheel gericht op indirecte belastingen? Ben jij zowel juridisch als economische geïnteresseerd?