Brat summer was dé trend deze zomer. Maar wat betekent het precies?

ESHCC-wetenschappers Julian Schaap en Simone Driessen geven context in de Volkskrant
Brat green

Brat summer was de grote trend van afgelopen zomer. TikTok en Instagram ontploften met #brat en neongroen, geïnspireerd op het album Brat van Charli XCX. Hoe werd brat een megatrend en wat betekent het voor jongeren? Muzieksocioloog Julian Schaap en mediawetenschapper Simone Driessen van ESHCC geven in de Volkskrant context aan brat summer. “Het gaat om meer dan een trashy levensstijl: het is een reactie op de existentiële angst van jongeren".

Net zo ‘brat’ als Charli XCX

Het album Brat gaat over hoe Charli XCX zich door de moeilijkheden van een jonge vrouw heen feest. Clubcultuur is de uitlaatklep en redding voor de rommelige, chaotische en egoïstische partygirl, zoals ze zichzelf neerzet. Een imperfecte vrouw, die haar problemen erkent maar ze ook even kan loslaten in de club: dat sprak miljoenen fans aan. En die wilden allemaal net zo ‘brat’ zijn als Charli XCX. Dat is niet op je mooist hoeven zijn, een beetje slonzig zelfs, en veel feesten. Die laisser-fairehouding is de manier voor jonge vrouwen om de zorgen van de dag even van zich af te schudden. Niets hoeft, alles mag.

Party like there's no tomorrow 

Brat leek overal, althans, voor mensen die chronisch online zijn, zegt Julian Schaap. ‘Voor hen is het heel echt, maar buiten de onlinewereld is het fenomeen brat best onzichtbaar.’ Simone Driessen legt uit dat de trend bijvoorbeeld een tegenbeweging is op de ‘clean girl’, maar nog meer een reactie op de staat van de wereld. ‘Als je aan mensen die meedoen aan deze trend vraagt waarom ze dat doen, blijkt dat hun gedrag voor een deel voortkomt uit angst voor de wereld waarin ze leven’, zegt Driessen. ‘We weten dat het einde van de wereld eraan komt, dus: ‘party like there’s no tomorrow’, om de volgende dag weer te protesteren. Dat is de unieke tegenstelling die in deze trend zit.’

Brat is escapistisch of zelfs helend

Volgens Schaap is brat niet per se een culturele omslag, maar toch een hoopgevend fenomeen. In een tijd waarin een deel van de jongere generatie te kampen heeft met een mentale crisis, gebrek aan betekenis en richting in het leven, is een artiest die mensen daar ten minste tijdelijk uit weet te halen en uit huis jaagt om te feesten, wel wat waard. Daarmee is brat niet zozeer hedonistisch: eerder escapistisch of zelfs helend.  

Onderzoeker
Onderzoeker
Meer informatie

Lees hier het artikel uit de Volkskrant (let op: het artikel zit achter een paywall)

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen