De Universiteitsbibliotheek heeft in samenwerking met de Community for Learning and Innovation nieuwe e-modules gelanceerd om studenten te helpen bij het ethisch gebruik van generatieve AI in hun academische werk.
Met de snelle adoptie van AI-tools, zoals ChatGPT sinds november 2022, is het essentieel geworden voor studenten om zowel de potentiële voordelen als de beperkingen van deze technologieën te begrijpen.
Waarom we GenAI e-modules nodig hebben
Nu GenAI-tools een integraal onderdeel worden van zowel academische als professionele omgevingen, is het cruciaal dat studenten goed weten hoe ze deze tools op de juiste manier moeten gebruiken. Verkeerd gebruik van GenAI kan niet alleen leiden tot schending van de academische integriteit, maar ook tot misverstanden over wat binnen de universiteit de juiste manier van onderzoek doen en schrijven is.
Aangezien elke faculteit aan de universiteit haar eigen beleid of richtlijnen voor het gebruik van GenAI heeft of aan het ontwikkelen is, bieden deze e-modules algemene richtlijnen en ethische overwegingen. Ze zijn bedoeld om verwarring te verminderen en studenten te voorzien van de basiskennis die ze nodig hebben om weloverwogen beslissingen te nemen over het gebruik van GenAI in hun academische werk.
Hoe deze modules studenten helpen
De e-modules zijn ontworpen om tegemoet te komen aan de behoeften van studenten op verschillende studieniveaus. Door deze e-modules te volgen, krijgen studenten:
- duidelijke richtlijnen;
- praktische toepassingen;
- ethisch bewustzijn.
De modules zijn niet bedoeld om de specifieke regels en richtlijnen voor elke faculteit of klas te behandelen, maar ze bieden een goed uitgangspunt om de grenzen van verantwoord GenAI-gebruik te begrijpen.
Modules op maat voor verschillende behoeften van studenten
Er zijn twee aparte e-modules, ontwikkeld voor verschillende academische niveaus:
BA- en MA-studenten: de eerste module is gericht op bachelor- en masterstudenten en biedt een basisinleiding in GenAI, samen met praktische richtlijnen voor geschikte gebruikssituaties. Deze module is ideaal voor studenten die misschien nieuw zijn met deze tools en een solide kader nodig hebben om op een verantwoorde manier met GenAI om te gaan.
PhD-kandidaten: de tweede module is op maat gemaakt voor promovendi, die meer geavanceerde onderzoeksbehoeften hebben. Deze module gaat dieper in op de ethische overwegingen en geavanceerde toepassingen van GenAI en voorziet promovendi van de kennis om AI-tools in hun onderzoek te integreren op een manier die in overeenstemming is met de academische integriteitsnormen.
De e-modules zijn zorgvuldig beoordeeld en goedgekeurd door de EUR Task Force on AI and Academic Affairs, zodat ze voldoen aan de universitaire normen en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ethisch en verantwoord gebruik van GenAI weerspiegelen.
De Universiteitsbibliotheek moedigt alle studenten aan om deze nieuwe modules te verkennen. Deze helpen je bij het ontwikkelen van een doordachte aanpak voor het integreren van GenAI in je academische studie.
- Meer informatie
Neem voor vragen contact op met:
Jesse Millek
Informatiespecialist Universiteitsbibliotheek
E-mailadres: jesse.millek@eur.nl