Hoogleraar Caraïbische geschiedenis Alex van Stipriaan heeft de prestigieuze Dutilh-prijs gewonnen voor zijn boek ‘Rotterdam in slavernij’. De Dutilh prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan de auteur van het beste boek over Rotterdam. De bekendmaking vond plaats op zaterdag 25 juni, op de Dag van de Rotterdamse geschiedenis in de Laurenskerk in Rotterdam. Alex van Stipriaan ontving een cheque van 6.000 euro en een Joep van Lieshout beeldje uit handen van burgemeester Ahmed Aboutaleb.
De jury, onder leiding van auteur Abelkader Benali, was onder de indruk van het baanbrekende onderzoek, prees de rigoureusheid en toonde ontzag voor de getrokken conclusies van Alex van Stipriaan in ‘Rotterdam in Slavernij’. Dit hoogst actuele thema leidde bij de leden van de jury ook tot een hartstochtelijk debat over de rol van geschiedenisonderzoek in het maatschappelijk debat.
"Rotterdam in slavernij wil niet minder dan de gehele sociale economie van de transcontinentale handel, zoals die in Rotterdam werd bedreven en in de Nieuwe Wereld werd uitgevoerd, in kaart brengen aan de hand van harde data, ooggetuigenverslagen en geschreven bronnen. De conclusie is schokkend, Rotterdamse families en betrokkenen hebben volop geprofiteerd van handel in slaafgemaakten. In een stad waar een op de vijf Rotterdammers van slaafgemaakten afstamt geeft dat te denken en biedt voer voor discussie."
Rotterdam in slavernij
Het boek ‘Rotterdam in slavernij’ vertelt het verhaal van tot slaaf gemaakte Afrikanen die de gedwongen oversteek naar de Amerika's maakten, en laat zien wie in Rotterdam betrokken waren bij de slavernij. Dat blijken veel meer mensen geweest te zijn dan alleen de rijke kooplieden en regenten. En ook toen al was slavernij niet voor alle Rotterdammers iets vanzelfsprekends. Kritische stemmen hebben altijd geklonken, uit Rotterdam en uiteraard uit de kolonies, van bijna onzichtbaar (cultureel) verzet tot grootschalige vormen van opstand. Het boek onthult een onbekend stuk Rotterdamse geschiedenis. Het lokale perspectief laat zien hoe wijdvertakt de slavernijrelaties waren. Tegelijk toont het in detail hoeveel Nederland daarbij betrokken was en stelt het de vraag wat dat anno nu betekent.
- Professor
- Meer informatie
- Gerelateerde content