Rotterdams onderzoek aan de basis van excuses voor slavernijverleden stad

Helicopter view of the city Rotterdam

Vorige week bood burgemeester Aboutaleb excuses aan voor het slavernijverleden van Rotterdam. Aan de basis hiervan staan publicaties van o.a. historicus Alex van Stipriaan. In een artikel op RTV Rijnmond legt hij uit wat precies de rol was van Rotterdam in de slavernij: "Mensenhandel met zestigduizend personen is niet zomaar uit de geschiedenis te gummen.”

Van Stipriaan schrijft in zijn boek Rotterdam in Slavernij over bekende Rotterdamse families die handelden in tot slaaf gemaakte mensen en goederen zoals suiker of koffie. "Binnen de elite was bijna geen familie die niet op de een of andere manier met het koloniale en slavernijverleden te maken had.” Een ander voorbeeld dat hij geeft: de Nieuwe Waterweg is deels gebouwd met geld van landbouwers in Nederlands-Indië.

Excuses door burgemeester Aboutaleb

Het onderzoek was aanleiding voor de gemeente om hierover in gesprek te gaan met inwoners van Rotterdam en daarover schreef de burgemeester in een brief: "Het college is geraakt door de verhalen van Rotterdammers over de betekenis van het koloniale en slavernijverleden voor henzelf en het leed dat zij ervaren tot op de dag van vandaag.” Waarna er namens het college van burgemeester en wethouders excuses werd aangeboden. “De koloniale erfenis is zichtbaar in de hedendaagse cultuur, architectuur en samenleving van onze internationale havenstad."
Lees het gehele artikel op RTV Rijnmond

‘Een betekenisvol moment’

Peggy Wijntuin, voormalig gemeenteraadslid en nu Outreach officer bij Erasmus Universiteit Rotterdam, was een van de aanjagers van het onderzoek. Dat er nu excuses worden gemaakt, noemt zij in de Volkskrant ‘Een betekenisvol moment’. “Als je zegt dat je fout was op dit vlak, dan zeg je nogal wat. Excuses zijn geen lege huls. Een op de acht Rotterdammers is nazaat van het koloniale verleden. Tot steeds meer mensen dringt door: wij zijn hier omdat Nederland daar was.

Verleden is onlosmakelijk verbonden met stad van nu

In het artikel pleit ze er verder voor om die geschiedenis te blijven vertellen: “Op de kades van deze stad vertrokken schepen richting de kusten van Afrika met handelswaar. Om te kunnen ruilen voor Afrikaanse mensen, die vervolgens werden verkocht aan plantagehouders over de Atlantische Oceaan. Die schepen kwamen weer terug met producten zoals suiker. Suiker zoals verwerkt werd in de Rotterdamse suikerfabriek Van Oordt.” In die fabriek deed Wijntuin ooit nog vakantiewerk. Het illustreert volgens haar de onlosmakelijke verbondenheid tussen stad en verleden.
Lees het gehele artikel op volkskrant.nl

Alex van Stipriaan over slavernij in Rotterdam

Professor
Gerelateerde content
Hoogleraar Caribische geschiedenis Alex van Stipriaan brengt Rotterdamse betrokkenheid bij een op slavenarbeid gebaseerde economie in kaart.
Alex van Stipriaan en Gijsbert Oonk aan het woord over het Rotterdamse slavernijverleden in vierdelige podcast.
Illustratie Nooit bewust opgeslagen door Ez Silva
Onlangs ontstond er ophef over het verwijderen van een buste van Johan Maurits uit het Mauritshuis. Volgens Alex van Stipriaan moeten we open zijn over de…
Alex van Stipriaan
Gerelateerde links
Vertel het héle koloniale verhaal - Interview met Alex van Stipriaan
Meer over ons Diversity & Inclusion Office

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen