De Erasmus Universiteit Rotterdam is een diverse gemeenschap; de meer dan 30.000 studenten en bijna 4.000 medewerkers vormen een afspiegeling van onze internationale en multiculturele omgeving. Een crisis in de wereld, of dat nu een natuurramp, politiek conflict of een pandemie is, raakt dan ook vaak een groep binnen onze universiteit.
We willen een betrokken organisatie zijn, die aandacht heeft voor elkaar en voor het welzijn van individuen en groepen binnen onze gemeenschap. We kijken bij een crisis of ramp altijd naar de mogelijke impact binnen onze gemeenschap. Zijn we van oordeel dat deze mogelijk groot is, dan handelen we vanuit het Kernteam acute crisisgebieden aan de hand van een vastgesteld protocol naar de specifieke omstandigheden en zoeken daarbij altijd naar dialoog en verbinding.
Dat neemt niet weg dat we ook in andere gevallen begrip hebben voor de impact die een ramp of crisis op studenten en medewerkers kan hebben. Daarom is het goed te weten wat de universiteit in dat geval voor jou kan betekenen.
Ondersteuning voor studenten
Heb je behoefte aan een luisterend oor? Ben je op zoek naar medestudenten die in een soortgelijke situatie zitten? Of wil je graag professionele hulp? Als student kun je uiteraard altijd terecht bij een van de studieadviseurs van je opleiding. Ook kan je binnenlopen bij de Living Room of je oriënteren op andere mogelijkheden op het online Platform voor Studentenwelzijn.
Ondersteuning voor medewerkers
Als medewerker kun je natuurlijk in de eerste plaats terecht bij je leidinggevende.
Ook kun je gebruik maken van OpenUp, waar je gratis kunt spreken met een psycholoog, over iets kleins of iets groots.
Vraag & antwoord
Het kernteam acute crisisgebieden brengt bij een crisis of ramp in het buitenland in kaart of en zo ja welke studenten en medewerkers zich in het crisisgebied bevinden. Vanuit de universiteit zoeken we vervolgens contact. Laat vrienden, familie en de universiteit weten hoe het met je gaat en zoek indien mogelijk een veilig heenkomen. Ga na wat vanaf jouw verblijfsplaats de mogelijkheden zijn om het gebied veilig te verlaten.
Als je nog geen gebruik maakt van de Informatieservice van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, bezoek dan Nederlandwereldwijd.nl en download de Reisapp van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Je wordt dan geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en ontvangt adviezen. Bovendien is het van belang dat het Ministerie weet wie in dat gebied verblijft.
Wil je met spoed iemand van de Erasmus Universiteit spreken? Bel dan het noodnummer: +31 (0)6 408 47 882 (24/7).
Studenten
Zit je in een crisisgebied en ben je op uitwisseling bij een partneruniversiteit? Neem dan contact op met de exchange coördinator van jouw faculteit en met het international office van je gastinstelling. Laat weten hoe het met je gaat, hoe we je het beste kunnen bereiken, en of je hulp nodig hebt.
Zit je in een crisisgebied en ben je daar voor een stage? Neem dan contact op met je stage coördinator of eventueel de exchange coördinator van je faculteit. Laat weten hoe het met je gaat, hoe we je het beste kunnen bereiken, en of je hulp nodig hebt.
Medewerkers
Zit je in een crisisgebied en heb je vragen, neem dan altijd contact op met je leidinggevende zodat die weet waar je bent en hoe het met je gaat. Als je aanvullende vragen hebt kan je een mail sturen naar HR International via hr.international@eur.nl. Als je iemand wil spreken naast je leidinggevende kan je gebruik maken van het spoednummer dat is opgezet voor studenten.
Het noodfonds van de Erasmus Universiteit Rotterdam kan je ondersteunen als je EUR-student bent en jouw studievoortgang in gevaar komt door financiële tegenspoed. Wij kunnen je financiële steun verlenen waarmee je tijdelijk in je levensonderhoud in Nederland kunt voorzien (niet voor collegegeld, ook niet voor studiemateriaal).
We snappen dat je je zorgen maakt over een oorlog of crisis en dat je als gevolg hiervan mentale klachten kunt hebben.
Studenten
Je kunt terecht bij onze studentenpsychologen, en/of raadpleeg het EUR-platform voor studentenwelzijn.
Wil je even je zinnen verzetten of heb je behoefte aan een luisterend oor? Kom dan langs bij The Living Room. Je kunt gewoon binnenlopen, een afspraak maken is niet nodig. Er is altijd een host aanwezig (een student) om je te ontvangen. Er worden ook regelmatig activiteiten georganiseerd om je welzijn en persoonlijke ontwikkeling een boost te geven.
Medewerkers
Als medewerker kun je gebruik maken van OpenUp, waar je gratis kunt spreken met een psycholoog, over iets kleins of iets groots.
Studenten
Op de webpagina's van het Student Wellbeing Platform kun je de beschikbare support service vinden die het beste bij je past, afhankelijk van je behoefte en wensen.
Medewerkers
In de eerste plaats kun je terecht bij je leidinggevende.
Daarnaast vind je op MyEUR meer informatie bij Gezond & Veilig Werken.
Proces en kernteam
Er is een kernteam bij crises. Bij elke crisis bekijkt het team of alleen de direct betrokkenen benaderd moeten worden, of dat er breder wordt gecommuniceerd. Het team werkt aan de hand van het protocol 'Studenten en medewerkers uit acute crisisgebieden’.
Contact
- E-mailadres
- kernteamcrisisgebieden@eur.nl
Heb je vragen of kwesties op dit gebied die op deze pagina niet beantwoord worden? Mail dan het Kernteam Crisisgebieden.
Externe sites
Voor de laatste informatie vanuit de overheid over actuele crises en rampen.
Conflict Israël en Palestijnse Gebieden: updates Buitenlandse Zaken
Veelgestelde vragen over de situatie in Israël/Palestina
Veelgestelde vragen over de situatie in Oekraïne