Mogelijkheden na je studie
Na de master Orthopedagogiek ben je in staat om oplossingsgericht te werken aan complexe, hedendaagse vraagstukken in het orthopedagogische werkveld gericht op gedrag, ontwikkeling en opvoeding.
Als orthopedagoog kun je bij diverse instellingen in de jeugdhulp werken. Je kunt ook werken in het onderwijs, bij instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking of bij instellingen die zorg dragen voor mensen met leerproblemen of ontwikkelingsstoornissen en/of meervoudige beperkingen. Ook kun je aan de slag bij meer specialistische behandel- en ondersteuningscentra zoals, (semi-)gesloten jeugdinstellingen, (medische) kinderopvang of de jeugdbescherming. Wanneer je meer geïnteresseerd bent in beleidsvorming dan zou je ook kunnen kiezen voor een beleidsfunctie bij een gemeente of een maatschappelijke organisatie die zich bezighoudt met beleid rondom opvoeding en onderwijs. Daarnaast kun je ook als docent of onderzoeker gaan werken in het hoger- of wetenschappelijk onderwijs.
Potentiële werkgevers
Afhankelijk van jouw persoonlijke interesses kun je na je afstuderen je loopbaan voortzetten bij verschillende organisaties en instellingen als orthopedagoog.
✔ Basis-Orthopedagoog Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO)
✔ Master Orthopedagoog Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ)
✔ Psychodiagnostiek (NVO BAPD) (indien van toepassing)
✔ Bevoegd tot postacademisch training en verdere professionele ontwikkeling
✔ NVO Orthopedagoog-Generalist
✔ Postacademische Opleiding tot Schoolpsycholoog
Na het afronden van de masterspecialisatie Orthopedagogiek kun je je als basis-orthopedagoog registeren bij de NVO (Nederlandse Vereniging voor Pedagogen en Onderwijskundigen) en bij het SKJ (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd).
We leveren echte doeners af die vaak al voor hun afstuderen een baan vinden.
Ik heb gemerkt dat het loont om tijdens je studie actief te zijn op plekken waar je een stukje van je studie in praktijk kunt brengen.