Verbeelding de vrije loop: voorbeelden van impactgedreven onderwijs met docenten bekijken

Deze activiteit is ontworpen om docenten aan te moedigen om verschillende voorbeelden van impactgedreven onderwijs te verkennen in het kader van een workshop. Het is de bedoeling dat de deelnemers denken aan voorbeelden die ze al hebben meegemaakt of waarvan ze hebben gehoord, maar ook dat ze zich nieuwe mogelijkheden voorstellen. Je vindt hier kant-en-klare inspiratiekaarten om deze activiteit uit te voeren.  

Als we docenten kennis laten maken met impactgedreven onderwijs, lopen we het risico een zuiver conceptueel gesprek te voeren. Om dit te vermijden is het belangrijk om docenten aan te moedigen om concrete voorbeelden van impactgedreven onderwijs te zoeken. Door de principes van impactgedreven onderwijs te koppelen aan voorbeelden uit de praktijk, kun je diepere inzichten en reflectie bevorderen. 

Het doel van deze activiteit is om docenten uit te nodigen om verschillende voorbeelden van impactgedreven onderwijs te verkennen in het kader van een workshop. Bovendien moedigt deze activiteit hen aan om na te denken over voorbeelden die ze al hebben meegemaakt of waarover ze al hebben gehoord, maar ook om zich nieuwe mogelijkheden voor te stellen.

 

Overzicht activiteiten

Stap 1: Introduceer de principes van impactgedreven onderwijs (15 minuten)

De eerste stap is het introduceren van de principes van impactgedreven onderwijs zoals gepresenteerd in het onderwijslandschap. Je kunt dit doen met behulp van een powerpointpresentatie of op een andere manier die je geschikt acht. 

Stap 2: Nodig de docenten uit om bekende voorbeelden van impactgedreven onderwijs te verkennen (15 minuten)

Vraag de docenten, die in groepjes van 3-4 werken, om voorbeelden van impactgedreven onderwijs die ze al kennen te onderzoeken. Voorbeelden kunnen cursussen zijn die ze zelf hebben ontworpen of waarvan ze van andere collega’s hebben gehoord. Voorbeelden kunnen van binnen of buiten de universiteit komen. Het doel is dat ze praktijkvoorbeelden van impactgedreven onderwijs met elkaar delen en bespreken. Deze activiteit kan worden voorgesteld als een algemene brainstorm of worden gestuurd door vragen, al naargelang je doelstellingen. Je kunt hen bijvoorbeeld aanmoedigen om één voorbeeld te bedenken dat elk van de principes van impactgedreven onderwijs duidelijk vertegenwoordigt. Ze moeten deze voorbeelden opschrijven op post-its van één kleur. 

  • Om hen te helpen breder te denken en impactgedreven onderwijs op verschillende niveaus te overwegen, kunnen deelnemers gebruikmaken van de "Denk aan"-inspiratiekaarten. Ze geven prompts die hen kunnen helpen om eerdere ervaringen met impactgedreven onderwijs te identificeren. Bijvoorbeeld: "Denk aan... afstudeerprojecten", "Denk aan... het gebruik van authentieke cases", enz. 

Stap 3: Nodig docenten uit om nieuwe mogelijkheden voor impactgedreven onderwijs te bedenken (15 minuten)

Nodig docenten in deze stap uit om na te denken over voorbeelden van impactgedreven onderwijs die nog niet bestaan. Dit is het moment voor hen om na te denken en te praten over hun stoutste dromen over hoe impactgedreven onderwijs eruit kan zien. Ze moeten deze ideeën opschrijven op post-its van een andere kleur. 

  • Om hun creativiteit te stimuleren, kunnen deelnemers de "Wat als?"-inspiratiekaarten gebruiken. Ze verschaffen vragen om na te denken over nieuwe mogelijkheden voor impactgedreven onderwijs. Bijvoorbeeld: "Wat als... we buiten de campus denken?" "Wat als... we buiten de disciplines denken?", enz.

Stap 4: Plenair (15 minuten)

Nodig elke groep uit om hun ervaringen te delen tijdens beide stappen van de activiteit. Afhankelijk van je doelstellingen kun je verschillende reflectievragen voorstellen. Bijvoorbeeld: "Welk(e) idee(ën) heeft (hebben) jou het meest geïnspireerd en hoe kun je die toepassen in je cursus/project?", "Hoe kunnen we de kloof overbruggen tussen bestaande voorbeelden van impactgedreven onderwijs en nieuwe innovatieve ideeën?", enz. 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen