Wonen, papieren en ontmoeten: samenwerking tussen de Pauluskerk en Erasmus Universiteit

De Erasmus Universiteit Rotterdam en de Pauluskerk slaan de handen ineen om effectieve oplossingen te vinden voor dak- en thuisloosheid en voor mensen zonder papieren in Rotterdam.

Op donderdag 25 april vond de kick-off van deze samenwerking plaats in de Pauluskerk. Dit evenement werd georganiseerd door Erasmus Verbindt, in samenwerking met de Pauluskerk en betrokkenen vanuit Wijkwijs (wijkonderzoek), Impact at the Core (impact gedreven onderwijs), URBIMM (onderzoek ongedocumenteerden), GIDS (gezondheidsstudenten in de samenleving), Kansfonds en Hieroo (adviesbureau). Er werden korte presentaties gehouden over lopende onderzoeken en plannen besproken over potentiële samenwerkingen in de toekomst. 

Impact gedreven onderwijs en onderzoek

Vanuit de ambitie 'Creating Positive Societal Impact’ wil EUR positief bijdragen aan de maatschappij, specifiek (de regio) Rotterdam. Daarom wordt er samengewerkt met een groeiend aantal partners die in de praktijk werken aan maatschappelijke vraagstukken. André Hendrikse, kennismakelaar bij Impact at the Core, richt zich op de samenwerking met praktijkpartners voor het onderwijs en benaderde Martijn van Leerdam, predikant-directeur van de Pauluskerk. Hij vroeg of de EUR iets zou kunnen betekenen voor hem. 

Van Leerdam reageerde positief: “We zijn meer een opvang- en actiecentrum dan een wetenschappelijk bureau. We zijn veel in de media en werken concrete oplossingen voor dak- en thuisloze mensen en maatregelen. De EUR kan ons helpen met de juiste informatie.” 

Om oplossingen te vinden en te onderbouwen voor deze problematiek kunnen onderzoekers en studenten onderzoek verrichten naar maatschappelijke vraagstukken rondom dak- en thuisloosheid en personen zonder verblijfspapieren. Een eerste lijst van vraagstukken die kunnen worden opgepakt door EUR-studenten was snel gemaakt (zie onderzijde artikel voor de lijst). Het idee achter deze samenwerking is om zowel intern als extern samen te werken vanuit het onderwijs, onderzoek en engagement. De samenwerking begint ‘bottom-up’, met de intentie om dit uit te breiden met andere partners, binnen en buiten EUR. Hierbij worden wederkerigheid in samenwerking, vertrouwen en het waarderen van praktijkkennis als uitgangspunten genomen. 

Over de bijeenkomst

Tijdens de bijeenkomst vertelde een vaste bezoeker van de Pauluskerk over zijn persoonlijke ervaring met dakloosheid. Als vluchteling uit Algerije, voelt hij zich thuis in de Pauluskerk, waar hij éindelijk als gelijke wordt gezien. “Dakloosheid zorgde voor de beroving van mijn normen, waarden en menselijkheid”. Hij sprak vol emotie over de hoop dat de studenten aan EUR verandering kunnen brengen in het systeem waarmee daklozen te maken krijgen. Door middel van deze bijeenkomst werd de samenwerking bekend gemaakt en werden docenten, studenten en onderzoekers geïnspireerd om vraagstukken op te pakken die kunnen bijdragen aan de verbetering van de positie van doelgroepen van de Pauluskerk. Het doel was verder om een beeld te schetsen van het soort bijdragen dat de EUR zou kunnen leveren en om netwerken te versterken. Na afloop werd vanuit de EUR een maaltijd aangeboden waaraan bezoekers van de Pauluskerk en aanwezige vrijwilligers ook deelnamen.

Vooruitzicht

Volgens André Hendrikse is er nog geen uitgetekend plan opgesteld met betrekking tot de samenwerking. “We kunnen heel veel leren van de praktijk waar de Pauluskerk middenin staat. Als Erasmus Universiteit willen we graag bijdragen aan oplossingen. We zullen al doende leren en de samenwerking uitbreiden, hoop ik. In de komende tijd gaan we verder samenwerken en onderling afspraken maken. Een start is gemaakt en de quote van Derek Otte, Waar verbinden begint, waar beginnen verbindt, vind ik wel passen bij deze bijeenkomst.” 

Meer informatie over de samenwerking: andre.hendrikse@eur.nl 

EUR netwerk Dak- en thuisloosheid en verblijfspapieren

Vanuit de EUR zijn momenteel verschillende onderdelen betrokken bij de samenwerking: 

  • Erasmus Verbindt slaat met studenten een brug tussen vraagstukken in de stad en vraagstukken binnen de Erasmus Universiteit. Zij zorgen ervoor dat stakeholders - zoals partner Hieroo - verbonden worden aan het onderwijs en bevindingen worden geïntegreerd in het onderwijsprogramma. 
  • Impact at the Core is een strategisch EUR breed project gericht op het ontwikkelen en versterken van het onderwijs waarbinnen studenten samenwerken aan oplossingen voor maatschappelijke problemen. 
  • Wijkwijs is een programma waarin Rotterdammers en wetenschappers samen onderzoek verrichten over vraagstukken in Rotterdamse wijken, met betrekking tot thema’s die bewoners zelf belangrijk vinden. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de kwaliteit van de leefomgeving, omgang met armoede en toegang tot zorg- en hulpdiensten. 
  • URBIMM is een internationaal onderzoeksprogramma over irreguliere migratie in Europese steden en de manier waarop gemeenten omgaan met deze migratiestroom, met name rond zogenaamde ongedocumenteerden. 
  • GIDS is een studenteninitiatief vanuit het Erasmus MC. GIDS heeft als voornaamste doel om gezondheidsstudenten een bijdrage te laten leveren aan activiteiten van de gemeente Rotterdam en andere organisaties. Hiermee kunnen zij kennis maken met de maatschappij in al haar diversiteit en culturen en een bijdrage leveren aan de gezondheid van de Rotterdammer. 

Tekst door: Isha Lachman 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen