Van gratis lezingen door neurowetenschappers tot dance therapy in een verzorgingstehuis en een hersendissectie voor middelbare scholieren. In maart vond in Rotterdam De Brain Awareness Week plaats, een wereldwijd event om de hersenwetenschap dichter bij het publiek te brengen. Daar slaagde de organisatie in met meer dan 300 bezoekers in de leeftijden van 8 tot 60 jaar. De enige doelgroep die ze nog missen hopen ze volgend jaar te bereiken met hulp van financiering.
Het evenement, dat voor de tweede keer plaats vond dankzij een grote groep vrijwilligers, is een initiatief van Anderson Mora-Cortes, Senior Lecturer bij Erasmus University College. Dit jaar deelden 50 sprekers waaronder hoogleraren, onderzoekers en studenten hun kennis over het veranderende brein.
Kennis over gezonde hersenen: geschikt voor alle leeftijden
"Een half uurtje wandelen of fietsen helpt je hersenen te ontstressen en met gevarieerde voeding en af en toe een kruiswoordpuzzel houd je ze gezond," vertelt Linda Brands, teamleider gezondheid bij Erasmus Verbindt, die een grote rol speelde in de organisatie. "Alles wat je doet, komt voort uit je hersenen. Het is daarom essentieel om ze gezond te houden en de kennis die we daarover hebben te verspreiden onder het grote publiek."
Van een hersendissectie tot dance therapy
De Brain Awareness Week bood een breed scala aan activiteiten voor alle leeftijdsgroepen met speciale dagen voor kinderen, scholieren, ouderen, studenten en onderzoekers. Zo ontdekten middelbare scholieren de anatomie van de hersenen tijdens het ontleden van een brein, ervaarden ouderen in een verzorgingstehuis het effect van dance therapy en raakten bezoekers van de nachtelijke lezingen geïnspireerd door de wetenschap achter de werking van hun eigen brein.
De hersenen worden gevormd door de mensen om je heen
Eveline Crone, hoogleraar Ontwikkelingsneurowetenschap in de Maatschappij, vertelde in haar lezing dat de hersenen worden gevormd door de mensen om je heen. De manier waarop we opgroeien en interactie hebben met anderen heeft invloed op hoe onze hersenen zich ontwikkelen, vooral tijdens de tienerjaren. Een geruststellende gedachte voor de ouders in de zaal: ondanks de digitalisering is de ‘inner circle’ waarin hun tiener opgroeit nog steeds het belangrijkste voor de vorming van het brein.
Volgend jaar weer?
"Het zijn studenten, onderzoekers en sprekers die vrijwillig meewerken en het tot een groot succes maken," vertelt Linda. "Hun motivatie om kennis over de hersenen over te brengen naar het grote publiek werkt aanstekelijk. Volgend jaar willen we het grootser aanpakken, wie weet met een financiële bijdrage van de gemeente," oppert Linda. "Deze editie hebben we alle leeftijden voorbij zien komen, het zou fantastisch om volgend jaar ook de Rotterdammers die minder bekend zijn met de academische wereld te verwelkomen."
- Gerelateerde content