Een onderwijslandschap voor het ontwerpen van impactgedreven onderwijs

In het huidige onderwijslandschap is een duidelijk en bruikbaar kader nodig om studenten voor te bereiden op de impact van de echte wereld. Onze aanpak is gebaseerd op een onderwijslandschap dat wordt gedefinieerd door vijf ontwerpvariabelen. Dit zijn geen abstracte concepten, maar tastbare elementen die zijn ontworpen om praktische ervaring, reflectie en het verwerven van vaardigheden die van vitaal belang zijn voor maatschappelijke verandering mogelijk te maken. Hoewel een ondersteunende pedagogische omgeving en weldoordachte fysieke ruimtes ook belangrijk zijn, zijn deze standaard in alle onderwijsomgevingen. Onze aanpak onderscheidt zich door de focus op de ontwerpvariabelen, waarmee een specifieke context wordt gecreëerd waarin studenten actief kunnen oefenen met het maken van impact. In dit stuk wordt onderzocht hoe dit onderwijslandschap onderwijs mogelijk maakt dat gericht is op maatschappelijke bijdrage, waarbij de nadruk meer op de praktische dan op de theoretische kant ligt en waarbij de unieke aspecten van onze aanpak worden beschreven.

Naast het unieke onderwijslandschap dat we hebben geschetst en dat dient als uitgangspunt voor impactgedreven onderwijs zijn, zoals gezegd, verschillende aanvullende aspecten cruciaal, hoewel die in dit stuk niet centraal staan. Deze aspecten omvatten:

  • Gebruikmaken van de competenties die het impactvermogen vormen, bijvoorbeeld de Inner Development Goals (innerlijkeontwikkelingsdoelstellingen – IDG’s) die het belang benadrukken van persoonlijke en professionele ontwikkeling om studenten voor te bereiden op een impactvolle carrière. 
  • Student agency bevorderen: mogelijkheden creëren voor studenten om paden te kiezen, interesses na te streven en hun leerproces in eigen hand te nemen. 
  • Reflectief professionalisme aanmoedigen: reflectieve praktijken die studenten helpen inzicht te krijgen in hun veranderende professionele identiteiten en de mogelijke impact van hun werk op de maatschappij. 
  • Pedagogische en didactische strategieën toepassen: strategieën die de veilige ontwikkeling ondersteunen van de kennis, vaardigheden en attitudes die nodig zijn voor impactgedreven inspanningen. 
  • De fysieke leerruimte ontwerpen.
  • Een onderwijsgemeenschap ontwerpen. 

Hoewel deze elementen van cruciaal belang zijn voor de algehele onderwijsstrategie, blijven we ons in eerste instantie richten op de praktische toepassing en de unieke componenten om impactgedreven onderwijs te ontwerpen: het onderwijslandschap. Het onderwijslandschap voor impactgedreven onderwijs richt zich op het mogelijk maken van praktische bijdragen aan maatschappelijke verandering, zodat studenten hun vaardigheden en kennis kunnen toepassen voor maatschappelijke verbetering. 

Hoe kunnen we het landschap voor impactgedreven onderwijs vormgeven?

In het onderwijslandschap stellen vijf belangrijke ontwerpvariabelen studenten in staat om te oefenen als professionals die maatschappelijke veranderingen teweeg kunnen brengen. 

  • Authenticiteit (integratie van de werkelijkheid)
  • Betrokkenheid van stakeholders
  • (Interdisciplinaire) samenwerking
  • Meerdere perspectieven
  • Navigeren in complexiteit

Elke ontwerpvariabele kan worden weergegeven door een schuifregelaar die kan worden aangepast van minder intensieve tot intensievere toepassing. Met deze schuifregelaars kun je instellen hoe elke variabele in de leerervaring wordt geïntegreerd. Door deze schuifregelaars aan te passen, kunnen docenten het onderwijslandschap aanpassen aan specifieke onderwijsdoelen, behoeften van studenten of logistieke beperkingen. Zo kan een vak met een lagere intensiteit beginnen in Betrokkenheid van stakeholders om studenten te laten wennen aan betrokkenheid in de echte wereld, waarna de intensiteit geleidelijk toeneemt naarmate ze meer vertrouwen krijgen en vaardigheden opdoen. 

Ontwerpvariabelen