The Science of Brainrot

Lecture on memes & the brain
meme of a cat on a bright green background with the text "oiiaioiiiai"

Na een lange dag kom je thuis en val je op bed. Je hebt nergens zin in en besluit op TikTok te scrollen om een beetje te ontspannen. In een flits gaat er een uur voorbij. Is dit gewoon onschuldig vermaak? Of kan deze simpele content je hersenen ‘verrotten’? En wat is brainrot eigenlijk?

Datum
dinsdag 27 mei 2025, 19:30 - 21:00
Type
Lezing
Gesproken taal
Engels
Locatie

Erasmus Paviljoen

Meld je aan! Voeg toe aan agenda

Je hoeft alleen maar TikTok, Reels of Shorts te openen om geconfronteerd te worden met de vreemdste en/of makkelijkst te consumeren content die je je maar kunt voorstellen. Een heel bekend voorbeeld is Skibidi Toilet , maar ‘brainrot’ is overal. Tijdens The Science of Brainrot bekijken we de wetenschappelijke kant van dit onderwerp. Waarom is dit soort content zo aantrekkelijk? Wat doet het met ons? En is het echt waar dat het de ontwikkeling van onze hersenen kan beïnvloeden?

Te gast zijn:

  • Dr. Wouter van den Bos, Universitair Hoofddocent aan de Developmental Psychology afdeling van de University of Amsterdam & Directeur van het Connected Minds Lab. Zijn onderzoek richt zich op de relatie tussen veranderingen in hersenfunctie en -structuur en de ontwikkeling van leren en besluitvorming.
  • Dr. Idil Galip, docent New Media and Digital Culture aan de Universiteit van Amsterdam. In haar onderzoek richt ze zich op memes en de manier waarop ze worden gemaakt en gedeeld.

Dit evenement wordt georganiseerd door Studium Generale.

Meer informatie

Datum: Dinsdag 27 mei 2025
Tijd: 19:30-21:00 uur (inloop vanaf 19:10 uur)
Locatie: Erasmus Paviljoen

Toegang: gratis, reserveren sterk aanbevolen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen