Twee jaar na de lancering van ChatGPT is generatieve AI een vast onderdeel geworden in het dagelijks leven van veel mensen. Generatieve AI heeft ook invloed op het onderwijs aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Hoe navigeer je door de complexe en voortdurend veranderende wereld van AI in deze context? Discussieer mee en krijg nieuwe inzichten tijdens EdUconnect 2025!
EdUconnect is de jaarlijkse conferentie over onderwijsinnovatie, georganiseerd door de Community for Learning & Innovation (CLI). Hier komt de EUR-community van docenten, ondersteunend personeel en studenten samen om kennis te delen, elkaar te inspireren en ideeën om te zetten in kansen. Het thema van EdUconnect 2025 is Navigating AI in Education. Of je nu veel ervaring hebt of nog nooit GenAI hebt gebruikt, er zijn waardevolle inzichten en discussies voor iedereen.
Sprekers
EdUconnect opent met een korte presentatie door onze Rector Magnificus, prof.dr.ir. Jantine Schuit, waarna CLI Academic Lead dr. Jason Pridmore bespreekt hoe het onderwerp 'AI in het onderwijs' zich verhoudt tot de EUR-strategie voor 2030.
Interactief Panel: Navigating AI Controversies Together
Na deze sprekers presenteren een student (Vera Breijer), een docent (dr. Rob Kickert) en een AI-expert (Bas Smit) ieder een controversieel standpunt over AI in het onderwijs tijdens een interactief panel. Verbetert AI gepersonaliseerd leren en toegankelijkheid, of tast het juist de academische integriteit aan en beperkt het essentiële menselijke interactie? Als bezoeker word je uitgenodigd om je eigen mening te delen, live of via Menti!
Workshops
Volg een van de vijf workshops/sessies, waar enthousiaste collega’s je meenemen in hun thema. Hieronder vind je meer informatie over de inhoud en wat je kunt leren. Via het aanmeldformulier kun je je direct aanmelden voor de sessie die je interessant lijkt.
In deze workshop verken je samen met collega's de impact van AI op je beoordelingsstrategieën. Je wordt uitgedaagd om de effectiviteit van traditionele beoordelingsmethoden en je huidige beoordelingsplan kritisch te evalueren om geïnformeerde, doelbewuste keuzes te maken over het integreren of aanpakken van AI in je beoordeling. Of je nu bestaande toetsen wilt aanpassen of alternatieve benaderingen wilt verkennen, deze workshop biedt waardevolle inzichten en bruikbare strategieën.
🧭 Workshopleiders: Deze workshop wordt gegeven door Hanneke Bahlman-van Pel en Celine van der Lienden. Hanneke en Celine zijn allebei onderwijsadviseur bij Risbo.
🧭 Doelgroep: Docenten, onderwijsondersteunend personeel.
Wat zijn de fundamentele vraagstukken die iedereen in de academische wereld zou moeten stellen over generatieve AI? Precies twee jaar na de lancering van ChatGPT nodigt Rolf Viervant (ESPhil) je uit om deel te nemen aan de discussie en daagt hij je uit om kritisch en reflectief te zijn. Voor AI-optimisten, AI-pessimisten en iedereen daartussenin!
🧭 Workshopleiders: Deze workshop wordt gegeven door Rolf Viervant en Sandra Lousberg. Rolf is docent en promovendus aan de Erasmus School of Philosophy (ESPhil). Sandra is onderwijsadviseur bij Risbo.
🧭 Doelgroep: Studenten, docenten, onderwijsondersteunend personeel.
In deze workshop leer je hoe je een chatbot op maat kunt maken, afgestemd op de behoeften van jouw onderwijs. Je doet praktijkervaring op met het ontwerpen van interactieve chatbots die de betrokkenheid van studenten vergroten en gepersonaliseerde ondersteuning bieden bij het studeren. Ervaring met coderen is niet nodig - neem je enthousiasme voor onderwijsinnovatie mee!
🧭 Voorbereiding: Bereid je voor op deze sessie door na te denken over hoe een chatbot je zou kunnen helpen en welke informatie hiervoor nodig is. Als je je inschrijft voor deze sessie, krijg je van tevoren een korte opdracht per e-mail toegestuurd.
🧭 Workshopleiders: Deze workshop wordt gegeven door Bas Smit en Shen Liu. Bas is strategisch adviseur digitalisering voor het onderwijs bij het CIO Office en Npuls projectleider generatieve AI. Shen is projectmanager bij de CLI en werkt onder andere aan digitalisering en AI in het onderwijs.
🧭 Doelgroep: Studenten, docenten, onderwijsondersteunend personeel.
Ontdek hoe generatieve AI het onderwijs kan veranderen door de inhoud aan te passen aan verschillende leerstijlen en behoeften van studenten. In deze hands-on sessie verken je AI-tools om leermateriaal te personaliseren en videocontent te maken met digitale avatars. Ook krijg je praktische inzichten in hoe je AI-gestuurde tools kunt integreren in je onderwijs.
🧭 Workshopleiders: Deze workshop wordt gegeven door dr. Dimitrios Tsekouras en dr. Tayfun Kucukyilmaz. Dimitrios is universitair hoofddocent Transformative Education aan de afdeling Technology and Operations Management van de Rotterdam School of Management (RSM). Tayfun is docent aan dezelfde afdeling.
🧭 Doelgroep: Docenten, onderwijsondersteunend personeel.
AI heeft de manier waarop studenten hun opleiding benaderen veranderd. Het brengt zowel nieuwe mogelijkheden als complexe uitdagingen met zich mee. Dit panel biedt studenten een platform om hun ervaringen, behoeften en zorgen te delen. Meer informatie volgt!
🧭 Sessieleiders: Dit panel wordt geleid door dr. Milan Vidaković en Jonathan Flores Minuesa. Zowel Milan als Jonathan zijn learning innovators bij de CLI en gespecialiseerd in digitalisering en AI in het onderwijs.
🧭 Doelgroep: Studenten, docenten, onderwijsondersteunend personeel.
Lunch en AI Tool Market
Na de workshops kun je genieten van een lunch. Maak van de gelegenheid gebruik om te netwerken met andere aanwezigen of verken de 'AI Tool Market', waar je AI-tools kunt ontdekken die beschikbaar zijn binnen onze universiteit. Gebruik je of ken je tools die hierin zouden kunnen worden opgenomen? Laat het ons dan van tevoren weten door een e-mail te sturen naar cli@eur.nl.
Meld je aan voor EdUconnect 2025 - Navigating AI in Education
Programma
09:00 | Inloop met koffie of thee |
09:25 | Welkom |
09:40 | Openingswoord door Rector Magnificus prof.dr.ir. Jantine Schuit |
09:50 | Keynote door dr. Jason Pridmore |
10:00 | Interactief Panel: Navigating AI Controversies Together |
10:50 | Workshopronde 1 |
11:45 | Workshopronde 2 |
12:30 | Lunch en AI tool market |
- Meer informatie
Datum: Donderdag 27 maart 2025
Tijd: 09:30 – 13:15 (inloop vanaf 9:00)
Locatie: Van der Goot Building – Forumzaal (M3), campus Woudestein
Entree: gratisGeorganiseerd door de Community for Learning & Innovation
- Gerelateerde links
- Meer CLI evenementen