Ken je het gevoel? Klimaatverandering, aanhoudende oorlogen, toenemende vijandelijkheden. De wereld lijkt in brand te staan en meer gepolariseerd dan ooit, en het lijkt bijna onmogelijk om er iets aan te doen. Hoe doorbreken we dit hulpeloze gevoel van wanhoop? Hoe kan het online delen van empathie en zorg zich vertalen in actie in de echte wereld? En wat is er nodig om van ontevredenheid een succesvolle politieke bewegingen te maken?
Tijdens From Doomscrolling to Activism/Action bekijken we hoe grootschalige protesten en politieke acties tot stand komen. Vanuit zowel theoretisch als praktisch perspectief kijken we naar wat protest inhoudt. Tijdens het evenement:
- Dr. Paul Reilly vertelt ons over de manier waarop protesten op sociale media uiteindelijk naar de straat gaan, aan de hand van zijn analyse van de Flag-protesten in Noord-Ierland in 2012-2013. Wat heeft een protest nodig om verder te komen? En wat kunnen we leren van eerdere protesten voor de huidige doelen?
- Chris Julien daagt ons uit om buiten onze comfortzone te treden en deelt inzichten om deel uit te maken van systemische verandering. Is er ruimte voor activisme in het alledaagse? Kan protest verandering teweegbrengen? En wanneer is activisme een 'succes'?
- Het evenement wordt gemodereerd door dr. Delia Dumitrica.
Dr. Paul Reilly is Senior Lecturer in Communications, Media and Democracy aan de School of Social & Political Sciences van de Universiteit van Glasgow en zijn onderzoek richt zich onder meer op de rol van het internet in conflicttransformatie. Hij schreef het boek Digital Contention in a Divided Society: Social Media, Parades and Protest in Northern Ireland.
Chris Julien is promovendus aan de Universiteit Utrecht, actief in en woordvoerder voor Extinction Rebellion NL en Senior Research Fellow bij Waag Futurelab. Zijn onderzoek richt zich op nieuwe materialismen, decoloniaal en eco-denken, met als doel materialistisch-epistemologische technieken voor ecologisch bestuur te ontwikkelen. Hij schreef het boek Alledaags Activisme.
Dit evenement is een samenwerking tussen Studium Generale en dr. Delia Dumitrica, docent Politiek en Media aan de Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC).
- Meer informatie
Datum: Dinsdag 18 februari 2025
Tijd: 19:30-21:00 uur (Deuren open: 19:15 uur)
Locatie: Wordt nog bekend gemaakt
Moderatie: dr. Delia DumitricaToegang: gratis, reserveren sterk aanbevolen.
Dit evenement is een samenwerking tussen Studium Generale en dr. Delia Dumitrica.
- Gerelateerde content